Αγορές

Μεγάλη πτώση στις τιμές του ρεύματος – Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση στο φυσικό αέριο


Μεγάλων διαστάσεων είναι η υποχώρηση των τιμών χονδρικής του ρεύματος στην Ευρώπη, επωφελούμενες από τη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου, η οποία προέκυψε μετά την αθρόα προσέλευση τάνκερ από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, που μεταφέρουν αμερικανικό υγροποιημένο αέριο.

Αυτό που εντυπωσιάζει όμως είναι η τεράστια πτώση των τιμών του ρεύματος, που οφείλεται-εκτός από την πορεία του φυσικού αερίου- στην επαναλειτουργία πυρηνικού σταθμού στο Βέλγιο και στη μεγάλη παραγωγή των αιολικών (βλ Γερμανία), που αμφότερα καταλαμβάνουν ένα σημαντικό μερίδιο στο συνολικό ενεργειακό μίγμα.

Η πτώση των τιμών είναι πράγματι εντυπωσιακή. Σε μεγάλες αγορές όπως του Βελγίου και της Γερμανίας, η μείωση είναι της τάξεως του 86% και 83% αντίστοιχα, με τις τιμές χονδρικής να υποχωρούν στο 9,68 ευρώ ανά μεγαβατώρα και 12,13 ευρώ. Στην Ελλάδα, μόλις σε μία ημέρα, η τιμή «έπεσε» από τα 162 ευρώ ανά μεγαβάτωρα στα 117 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση η αποκλιμάκωση που καταγράφεται στις τιμές χονδρικής, είναι  μια εξόχως θετική είδηση κυρίως για τους καταναλωτές (νοικοκυριά και επιχειρήσεις), που έχουν διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τους τελευταίους μήνες, την άμεση συνάντηση και επιρροή που έχουν οι εν λόγω τιμές, στην τελική διαμόρφωση των λογαριασμών ρεύματος.

Η εικόνα αποκλιμάκωσης συνεχίζεται για έβδομη συνεχή ημέρα και στις τιμές του φυσικού αερίου. Τα ολλανδικά συμβόλαια του Ιανουαρίου, που αποτυπώνουν τις ευρωπαϊκές τάσεις, βρίσκονται πλέον στα 86,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μειωμένα άνω του 50% σε σχέση με τ υψηλό των 180 ευρώ των περασμένων εβδομάδων.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα