Τουλάχιστον 13 Ιρανοί προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του ετήσιου χατζ στη Σαουδική Αραβία, όπου οι θερμοκρασίες έφτασαν έως και τους 47°C, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο IRNA.
Η Ιρανική Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων στις 6 Ιουνίου ανέρχεται σε 13, χωρίς να διευκρινίζει τα ακριβή αίτια. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι οι υψηλές θερμοκρασίες ενδέχεται να προκάλεσαν σοβαρές θερμοπληξίες στους προσκυνητές.
Στα ιατρικά κέντρα στη Μέκκα και τη Μεδίνα δόθηκαν συνολικά 138.900 συμβουλές σε Ιρανούς προσκυνητές. Φέτος, περισσότεροι από 86.700 Ιρανοί συμμετείχαν στο προσκύνημα.
Το 2024, πάνω από 1.300 προσκυνητές, μεταξύ αυτών 22 Ιρανοί, πέθαναν κατά το χατζ, σε συνθήκες καύσωνα που έφτασε τους 52°C. Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τα κύματα καύσωνα, κάνοντας τους πιστούς πιο ευάλωτους σε ακραίες καιρικές συνθήκες.
Το 2024 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus για την Κλιματική Αλλαγή.