Πολιτική

Θεοχάρης: Επιστρέψαμε στο τοξικό κλίμα - Η ουσία της πολιτικής δεν είναι να υιοθετείς τα τρόλ


Απαντήσεις στα θέματα που έβαλε η αντιπολίτευση έδωσε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης κατά την τοποθέτησή του επί του σχεδίου νόμου για τον ελάχιστο συντελεστή των πολυεθνικών και των μεγάλων εγχώριων ομίλων αλλά και την τροπολογία για την Golden Visa.

Στις επικριτικές αναφορές της Αντιπολίτευσης για την υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών, ο υφυπουργός σχολίασε πως «δυστυχώς επιστρέψαμε στο τοξικό κλίμα της προηγούμενης εβδομάδας, παρ' όλο που το θέμα συζητήθηκε επί τριημέρου στην εθνική αντιπροσωπεία και δόθηκαν από την κυβέρνηση απαντήσεις κατά την αλυσιτελή κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας». Καταλόγισε στην αντιπολίτευση «κυνήγι μαγισσών», με «σύγχυση των πολιτικών με τις ποινικές ευθύνες» σημειώνοντας ότι «εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες κατά του κ. Κ. Αχ. Καραμανλής υπάρχουν ποινικές ευθύνες και στον κ. Νίκο Παππά για την μη ολοκλήρωση του "112" αλλά στον κ. Χρ. Σπίρτζη για τις κατατμήσεις που δεν άφησαν να ολοκληρωθεί το τμήμα Πάτρας - Πύργος κλπ». Ο υφυπουργός, είπε ότι «διολισθαίνουμε σε σκολιούς ατραπούς εάν πάμε την συζήτηση σε αυτή την κατεύθυνση». Μίλησε για «χυδαίες επιθέσεις εναντίον της συζύγου του πρωθυπουργού, με όσα ακούμε τις τελευταίες ημέρες (εννοεί το δημοσίευμα της εφημερίδας της «Εστίας της Κυριακής»), υιοθετώντας όλα τα ψέματα των τρόλ. Δηλαδή βάζουμε τα τρόλ τα λένε και μετά τα υιοθετούμε λέγοντας ότι τα είπαν κάποιοι άλλοι» Αυτό, είπε ο υφυπουργός «δεν είναι πολιτική» ούτε «ουσία της πολιτικής είναι το να "αβαντάρουμε" τον κ. Βελόπουλο οποίος εκφράζει την συνωμοσιολογία όπως και εκφράζει και την ρωσική πολιτική εδώ ξαναγυρίζοντάς μας δυστυχώς στις εποχές του Ρωσικού, Γαλλλικού και Βρετανικού κόμματος». Χαρακτήρισε «αστείες» τις αναφορές του κ. Κασσελάκη για «εκλογές με παρατηρητές» λέγοντας ότι «είναι εθνικά επικίνδυνες, ειδικά εάν με όσα λέει εννοεί ότι θέλει να γίνουμε προτεκτοράτο».

Σχολιάζοντας το οικονομικό και φορολογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Θεοχάρης είπε ότι αυτό «είναι συνολικού κόστους 40 δισ. ευρώ» και κατέθεσε τα στοιχεία των υπολογισμών στα πρακτικά της Βουλής λέγοντας ότι «αυτοί είναι ξεκάθαροι πολικαντισμοί στην πλάτη της Δημοκρατίας, όμως και καλό θα είναι αυτοί οι υπολογισμοί να σταματήσουν».

Ο υφυπουργός, υποστήριξε ότι «το παραγωγικό μοντέλο με δυσκολίες αλλάζει» εστιάζοντας μεταξύ άλλων στα στοιχεία και στους δείκτες της σχέση του πληθωρισμού με το μέσο όρο της ΕΕ, οι εξαγωγές στους τομείς της νέας τεχνολογίας αυξάνονται, στις άμεσες πραγματικές επενδύσεις στην βιομηχανία, καθώς ότι το επενδυτικό κλείνει σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σχετικά με την μείωση των ανισοτήτων είπε ότι τα στοιχεία θα βγουν αύριο αλλά από τα διαγράμματα φαίνεται ότι έχουμε επιταχυνόμενους ρυθμούς μείωσης παρ όλο που σε συνθήκες πανδημίας και ύφεσης αυτό δεν είναι εφικτό.

Για την τροπολογία που αφορά τους όρους της χορήγησης της Golden Visa και την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ περί «δημιουργίας επενδυτικής φούσκας» ο κ. Θεοχάρης είπε ότι «φούσκες έχεις όταν αφήνεις ανεξέλεγκτες τις καταστάσεις και όχι όταν ρυθμίζεις με παρεμβάσεις τις καταστάσεις. Δεν μπορεί να μας κατηγορείτε για νεοφιλελευθερισμό όταν φέρνουμε ρυθμιστικό πλαίσιο για την Golden Visa». Χαρακτήρισε «ευχάριστο ότι το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε τροπολογία» λέγοντας πως «εσείς ήρθατε στις θέσεις της ΝΔ και όχι το αντίστροφο, γιατί η δική σας αρχική άποψη ήταν να καταργηθεί η Golden Visa αλλά αυτή η θέση είναι μηδενιστική». Σχετικά με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για αναδρομική κατάργηση χρήσης ακινήτους για υπεκμίσθωση ή ένταξης τους στην βραχυχρόνια μίσθωση είπε ο υφυπουργός ότι είναι αντισυνταγματική. Για την σύμπτυξη της μεταβατικής διάταξης, ανέφερε ο κ. Θεοχάρης, ότι «αυτό θα δημιουργούσε πρόβλημα στους μικρούς κατασκευαστές και όχι στους μεγάλους καθώς εκείνος που έχει μια μικρή επένδυση θα αναγκαστεί να πουλήσει όσο - όσο για να μην καταστραφεί».

Επί των διατάξεων του νομοσχεδίου και την υιοθέτηση διεθνώς ενός ελάχιστου φορολογικού συντελεστής το 15% για τις πολυεθνικές, ο κ. Θεοχάρης είπε πως «σήμερα, θα πρέπει να είμαστε χαρούμενοι και να γιορτάζουμε γιατί είναι μια νίκη της πολιτικής απέναντι στην διεθνή φοροδιαφυγή. Χαρείτε με την ουσία της ρύθμισης και ας το φέρνει μια κεντροδεξιά κυβέρνηση» επισημαίνοντας ότι εάν φέρει λίγα έσοδα, αυτό δεν είναι κακό καθώς «αυτό θα αποδεικνύει ότι φορολογούμε, όπως και φορολογούμε, ήδη με υψηλότερο ποσοστό τις πολυεθνικές εταιρείες». Εκτίμησε ότι και το Pillar I θα έρθει σύντομα για ενσωμάτωση από όλα τα κράτη του ΟΟΣΑ και της ΕΕ.

Τέλος, για τις διατάξεις στο νομοσχέδιο που αφορούν τα POS είπε ότι «δείχνει πόσο σημαντική είναι μάχη που δίνει η Κυβέρνηση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, υλοποιείται το στρατηγικό της σχέδιο για όλο το εύρος της οικονομίας». Σήμερα, πρόσθεσε ο υφυπουργός «είχαμε την ανακοίνωση ότι το 90% των επιχειρήσεων είτε έχουν ήδη εγκαταστήσει το σύστημα είτε έχουν κλείσει ραντεβού για την εγκατάσταση εντός του Απριλίου και όσοι λίγοι έχουν αμελήσει η ΑΔΑΕ θα επικοινωνήσει μαζί τους για να διαπιστώσει εάν έχουν προχωρήσει και δεν έχουν ενημερώσει το σύστημα ή να ενεργοποιήσει τα προβλεπόμενα πρόστιμα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπάς αντέδρασε στην κοστολόγηση που έκανε ο υφυπουργός στο οικονομικό και φορολογικό πρόγραμμα του κόμματός του λέγοντας ότι «έχει τόση αξία αυτό το χαρτί αξιολόγησης που κατέθεσε στα πρακτικά είτε για πρόχειρο, εάν δεν έχει τυπωθεί και στις δύο σελίδες του, είτε για ανακύκλωση». Επισήμανε ότι ακοστολόγητες «δεν είναι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά η τροπολογία της κυβέρνησης για την Golden Visa». Σχετικά με την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας είπε ο κ. Παππάς «η κυβέρνηση κάνει πως δεν βλέπει ότι έχουμε το χαμηλότερο ποσοστό επενδύσεων στην ΕΕ και οι όποιες αυξήσεις επενδύσεων το περασμένο έτος κατά 2/3 ήταν οι μεταφορές κόκκινων δανείων από τις τράπεζες στα funds. Αυτό όμως δεν αυξάνει τον σχηματισμό κεφαλαίου και την παραγωγικότητα της οικονομίας»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κώστας Χήτας με προσωπική επίθεση αντέδρασε στις αναφορές του υφυπουργού για όσα καταλόγισε στο κόμμα του και την Ελληνική Λύση για εκπροσώπηση της ρωσικής πολιτικής στην Βουλή λέγοντας πως «οι μύδροι σας, τα ψέματά σας μας κάνουν ακόμα πιο δυνατούς»

Ο υφυπουργός απάντησε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «υπάρχει χώρος για εποικοδομητικές προτάσεις και κριτική απέναντι στην κυβέρνηση» Η οικονομική αποτίμηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, επέμεινε ο κ. Θεοχάρης «είναι ακριβώς ίδια με την αξία των προτάσεων του προγράμματος σας και τίποτε άλλο. Το προτείνετε γιατί ξέρετε ότι δεν θα κληθείτε να το εφαρμόσετε για αυτό τη μια φορά προτείνετε μέτρα κόστους 80 δισ. ευρώ, την άλλη 40 δισ. ευρώ και την επόμενη θα μας πείτε για ένα πρόγραμμα 60 δισ. ευρώ». Στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ελληνικής Λύσης, ο κ. Θεοχάρης του είπε ότι με κατηγορήσατε πως «είπα 15 ψέματα αλλά δεν μου αναφέρατε ούτε ένα ψέμα που να είπα».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις