Κορυφώνεται η αγωνία στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, τόσο για την φημολογούμενη παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος αναμένεται να τοποθετηθεί υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, όσο και για τις αθρόες διαρροές στελεχών κατά το τελευταίο διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στις επόμενες μέρες προτίθεται να προβεί σε δήλωση υπέρ της συμφωνίας για την επίλυση του Σκοπιανού ζητήματος, γεγονός που θα προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις στο ΚΙΝΑΛ.
Η ηγετική ομάδα του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά και Ευάγγελος Βενιζέλος, που έχουν αποφασίσει να ταχθούν κατά της συμφωνίας για λόγους τακτικισμού, φοβούνται ότι τυχόν δήλωση στήριξης της συμφωνίας των Πρεσπών από τον Γιώργο Παπανδρέου, θα αποσυσπειρώσει την κοινοβουλευτική ομάδα και τη βάση. Συγκεκριμένα φοβούνται μήπως βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, λάβουν αφορμή από τη δήλωση του κ. Παπανδρέου και ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας. Οι υπόνοιες πέφτουν στους αποκαλούμενους «Παπανδρεϊκούς» βουλευτές.
Σημειώνεται ότι προ ημερών ο πρώην υπουργός και στενός του συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, Γιώργος Πεταλωτής σε συνέντευξη του υποστήριξε ότι «σε γενικές γραμμές υπάρχουν πολύ θετικά σημεία στη Συμφωνία των Πρεσπών», για να προσθέσει «πρέπει να τελειώσει το θέμα με τους γείτονες».
Όπως έχει ξαναγράψει το Σin στο ΚΙΝΑΛ υπάρχει μια μερίδα στελεχών και βουλευτών οι οποίοι δεν διαφωνούν με τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν έχουν ακόμη διατυπώσει δημοσίως την άποψή τους. Θα αναγκαστούν όμως, να το πράξουν κατά την ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή.
Επίσης, ο συνεργαζόμενος και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, έχει ταχθεί υπέρ της συμφωνίας και δεν αποκλείεται η θετική του ψήφος. Στο πλαίσιο αυτό, η Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε χθες το βράδυ, μετά το πέρας της ψηφοφορίας στη Βουλή, ότι δεν προτίθεται να ζητήσει κομματική πειθαρχία στην ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.
Σε συνομιλία της με τους δημοσιογράφους χαρακτήρισε «τρελά όσα λέγονται κι ακούγονται» πως βουλευτές του ΚΙΝΑΛ πρόκειται να ψηφίσουν τη συμφωνία. Ρωτήθηκε επίσης, αν θα υπάρξει πρόβλημα από τυχόν διαφοροποίηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου και απάντησε: «Καθίστε να δούμε». Η επιλογή, να μην τεθεί κομματική πειθαρχία, δεν απελευθερώνει τους βουλευτές, αφού όποιος ψηφίσει θα είναι «δακτυλοδεικτούμενος» στο ΚΙΝΑΛ, αλλά εφόσον κάποιοι το πράξουν. Ωστόσο προφυλάσσει το ΚΙΝΑΛ από τον κατακερματισμό, αφού εάν υπάρξει κομματική πειθαρχία, οι παραβάτες θα πρέπει να διαγραφούν.
Ανησυχία και για τη φυγή στελεχών
Την ίδια ώρα η ηγετική ομάδα του ΚΙΝΑΛ βλέπει με μεγάλη ανησυχία τις διαρροές στελεχών του κινήματος, ενώ κάποιοι λένε ότι, μέχρι τώρα είδαμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου.
Επίσης, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν και αποσυσπείρωση της κομματικής βάσης του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, καθώς όσο πλησιάζει η ώρα των εκλογών, τα ποσοστά μειώνονται αντί να αυξάνονται, όπως θα επιθυμούσε η ηγεσία του κινήματος.
Κοινή συνισταμένη των αποχωρήσεων, όπως καταγγέλλουν οι αποχωρούντες, είναι η «δεξιά» στροφή της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, η ταύτιση με τη ΝΔ στην κριτική κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η προοπτική συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, μετά τις εκλογές, εφόσον η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα.
Πρόκειται όπως αναφέρουν οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ, για μια σημαντική παρενέργεια του δόγματος του Ευάγγελου Βενιζέλου περί «στρατηγικής ήττας» του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία καθώς ταυτίζεται με την ίδια στρατηγική της ΝΔ, έχουν προκαλέσει πλήρη αποσυσπείρωση στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς ενοχλούνται τα στελέχη με κεντροαριστερές καταβολές.
Ήδη στις τελευταίες 30 μέρες καταμετρώνται 3 αποχωρήσεις στελεχών και συγκεκριμένα του Λευτέρη Παπαγιαννάκη, της Τάνιας Καραγιάννη, και του Νίκου Τσολακίδη, ενώ στα μέσα Δεκεμβρίου ο πρώην βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης, γνωστοποίηση την αποχώρησή του από τα ψηφοδέλτια του ΚΙΝΑΛ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τάσεις αποσυσπείρωσης στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, δεν θα περιοριστούν στα μεσαία στελέχη, αλλά εκτιμάται, ότι σύντομα θα καταγραφούν αντίστοιχα φαινόμενα και σε υψηλότερα κλιμάκια, ακόμη και στην κοινοβουλευτική ομάδα του κινήματος.
Καταλύτης των εξελίξεων θα είναι η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί στις επόμενες μέρες και σε κάθε περίπτωση σύντομα. Στην ψηφοφορία αναμένονται εκπλήξεις, οι συνέπειες των οποίων, δεν θα παραμείνουν μόνο εκεί, δηλαδή στη διαφωνία με την επίσημη θέση του κινήματος για το Σκοπιανό, αλλά η επόμενη μέρα, θα είναι μια «άλλη μέρα» για το ΚΙΝΑΛ και γενικά για το πολιτικό σκηνικό.
Το χρονολόγιο των αποχωρήσεων
Στις 15 Δεκεμβρίου, ο πρώην βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραϊτης, γνωστοποίησε με επιστολή του προς την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, την επιθυμία του να μην συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια του ΚΙΝΑΛ, στις επόμενες εθνικές εκλογές. Δεν ανέφερε ωστόσο ότι παραιτείται από μέλος του κόμματος.
Ως προς τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφασή του αναφέρει μεταξύ άλλων στη μακροσκελή επιστολή του: «Το στίγμα της παράταξης ακόμα καθορίζεται (αφού αφήνεται χώρος) από πολιτικές νοοτροπίες που θεωρούν ακόμα ότι «περνάει» το κούνημα του δαχτύλου σε μια καθημαγμένη κοινωνία. Μιλάμε για «σανοφάγους» σε άλλα κόμματα αλλά θεωρούμε ότι οι πολίτες μπορούν να τρώνε εύκολα το δικό μας «σανό» όταν αποφεύγουμε να δώσουμε απαντήσεις , όταν εκπέμπουμε έναν πολιτικό συντηρητισμό , όταν δίνουμε μάχες οπισθοφυλακής απλά για να τηρηθούν ισορροπίες και τακτικισμοί. Μια βαθιά συντηρητική νοοτροπία ότι «κάνουμε σα να μην υπάρχει ότι δυσκολεύει να απαντήσουμε».
Επίσης προσθέτει ότι «φοβάμαι ότι παρά τις καλές προθέσεις δεν καταφέραμε να ανταποκριθούμε στο αίτημα των πολιτών για μια αυτόνομη πολιτική ταυτότητα. Εδώ και καιρό η εικόνα που έχουν οι πολίτες για εμάς είναι ότι ασχολούμαστε αποκλειστικά με διευθετήσεις ψηφοδελτίων και μελλοντικών θέσεων».
Στο πλαίσιο αυτών καταλήγει ότι «θέλω να ευχαριστήσω την επιτροπή Ψηφοδελτίων για την τιμή που μου έκανε, ωστόσο μετά από πολύ σκέψη αποφάσισα να μην αποδεχτώ την πρόταση αυτή και δε θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες εθνικές εκλογές».
Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου ακολούθησαν τρεις αποχωρήσεις.
Στις 14 Ιανουαρίου ο αντιδήμαρχος Αθηναίων, αρμόδιος για ζητήματα μεταναστών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Λευτέρης Παπαγιαννάκης αποχώρησε από το Κίνημα Αλλαγής διαφωνώντας με τη στάση του για τη στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο κ. Παπαγιαννάκης, έστειλε επιστολή παραίτησης από το Κίνημα Αλλαγής στην πρόεδρο Φώφη Γεννηματά στην οποία επισημαίνει ότι «η επί της αρχής διαφωνία μου με την στάση του κινήματος στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και οι πρόσφατες τοποθετήσεις στελεχών αλλά και της ίδιας της Προέδρου για τους υποστηρικτές της συμφωνίας είναι δύο από τους λόγους. Οι ανεπίτρεπτοι χαρακτηρισμοί που ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες δεν αρμόζουν σε μια παράταξη που θέλει να λέγεται προοδευτική και προφανώς δεν συμβάλλουν στην προσπάθεια διεύρυνσης του χώρου μέσω συναινέσεων».
«Η αλλαγή παραδείγματος απαιτεί τόλμη και ανοιχτούς ορίζοντες και όχι αποκλεισμούς αφορισμούς και περιορισμό στα γνωστά και οικεία» επισημαίνει ο κ. Παπαγιαννάκης.
Στις 9 Ιανουαρίου γνωστοποιήθηκε η παραίτηση από το Κίνημα Αλλαγής, της Τάνιας Καραγιάννη, από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, καθώς διαφωνεί με τις στρατηγικές επιλογές της ηγεσίας.
Συγκεκριμένα, μέσω επιστολής με την οποία εξηγεί τους λόγους παραίτησης, η κ. Καραγιάννη τονίζει: «Το Κίνημα Αλλαγής επέλεξε -σχήμα οξύμωρο για προοδευτική δύναμη- να ταυτιστεί με τις πολιτικές επιλογές της συντηρητικής παράταξης και της ΝΔ».
Ακόμη προσθέτει ότι «στην πράξη το Κίνημα Αλλαγής, υπό το φόβο της ταύτισης σε οποιοδήποτε θέμα με τον αποκαλούμενο "στρατηγικό" του αντίπαλο, έχει φτάσει σήμερα στο σημείο αφενός να ετεροκαθορίζεται και αφετέρου να ταυτίζεται -όλο και συχνότερα- με τον "παραδοσιακό" του αντίπαλο, τη Ν.Δ. Την Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είπε ότι πρέπει να τελειώνουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο για αυτά που κάνει, αλλά και για αυτά που πιστεύει! Άραγε το Κίνημα Αλλαγής ταυτίζεται και σε αυτό με τον κύριο Μητσοτάκη; Διότι διαφορετικά τι ακριβώς εννοεί όταν μιλάει για "στρατηγική ήττα" του ΣΥΡΙΖΑ;», διερωτάται.
Μία μέρα μετά, στις 10 Ιανουαρίου, ακολούθησε άλλη παραίτηση. Πρόκειται για τον πολιτευτή Έβρου με το ΠΑΣΟΚ, Νίκο Τσολακίδη, ο οποίος έστειλε επιστολή αποχώρησης στον γραμματέα του κινήματος, Μανόλη Χριστοδουλάκη.
Στην επιστολή του ο κ. Τσολακίδης κάνει λόγο για «διορισμένη κεντρική επιτροπή», τονίζοντας ότι αυτή «δεν είναι ένα εργαλείο διαβούλευσης και συγκερασμού διαφορετικών απόψεων, αλλά έχει μετατραπεί σε ένα σώμα χειροκροτητών των ομιλιών των δικών σας και της αρχηγού, δίχως ουσιαστική παρέμβαση στη χάραξη πολιτικής».
«Δεν θέλω πλέον να αποτελώ κομμάτι αυτής της ανώφελης καθοδικής πορείας, την οποία αδυνατώ να σταματήσω. Δεν με αφορά η πολιτική διάσωση προσώπων», προσθέτει, καταγγέλλοντας ότι «η παλιά φρουρά αρνείται να κάνει ένα βήμα στο πλάι προκειμένου νέα πρόσωπα, με σύγχρονες απόψεις και ιδέες, να δώσουν στον γερασμένο πολιτικό χώρο μας ώθηση και πνοή δημιουργίας».