Οι δημοσιεύσεις του τετάρτου τριμήνου του 2015 δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα στην Ελλάδα, η αίσθηση ωστόσο που διαμορφώνεται για κλάδους και εταιρείες αρχίζει να σχηματοποιείται σε επίπεδο προβλέψεων.
Το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς αναμένεται να έχει περισσότερες θετικές αναγνώσεις από το τρίτο και σε κάποιες περιπτώσεις καλύτερα νούμερα από το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Η βελτίωση των αριθμών δεν ήρθε μόνο από εσωτερικούς παράγοντες της ζήτησης αλλά και από το εξωτερικό.
Οι κυριότεροι παράγοντες που επηρέασαν το δ’ τρίμηνο ήταν οι εξής:
-Η ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών περιόρισε το κόστος χρηματοδότησης. Ακολούθως η μερική αποκατάσταση της κίνησης κεφαλαίων σε κάποιες κατηγορίες συναλλαγών περιόρισαν τον αντίκτυπο σε πολλές οικονομικές δραστηριότητες (Χρηματιστήριο, εμπόριο, εισαγωγές κ.λπ.).
-Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου είχαν σαν αποτέλεσμα την μείωση του κόστους για τις εταιρείες μεταφορών, διύλισης και χρήσης των παραγώγων του πετρελαίου.
-Η μείωση των τιμών των εμπορευμάτων είχε θετικές και αρνητικές επιδράσεις σε μεταποιητές και παραγωγούς.
-Οι ήπιες κλιματολογικές συνθήκες περιόρισαν την κατανάλωση ρεύματος
-Η πλήρης ενσωμάτωση του αυξημένου εταιρικού φόρου κατά 3% θα επιδράσει αρνητικά στις εγχώριες εταιρείες.
-Το μέγεθος των απομειώσεων της αξίας των συμμετοχών και των ακινήτων αναμένεται να συνεχιστεί λόγω των αρνητικών συνθηκών που επικράτησαν στις αγορές.
-Τέλος, μια σειρά από κινήσεις αναδιάρθρωσης (Τράπεζες, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ κ.λπ.) άρχισε να εμφανίζει εντονότερα την ωφέλεια στο λειτουργικό κόστος.
Σε κλαδικό και εταιρικό επίπεδο επισημαίνονται τα εξής:
Στο λιανικό εμπόριο η Jumbo έδειξε το δρόμο. Φαίνεται ότι ένα μέρος της ζήτησης μετατοπίσθηκε προς το τέλος της χρονιάς καθώς οι περισσότεροι καταναλωτές εξοικειώθηκαν με το πλαστικό χρήμα. Οι ενδείξεις δεν είναι θετικές μόνο για την Jumbo (+6,5% στην Ελλάδα Οκτ- Δεκ. 2015), αλλά για το σύνολο των εταιρειών που έχουν έκθεση στην εγχώρια ζήτηση: Φουρλής, Πλαίσιο, Σαράντης, Κλουκίνας Λάππας θα δείξουν καλύτερο τρίμηνο στο τζίρο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις που πιθανόν να ξεπεράσει την επίδοση της περυσινής χρονιάς ή να φέρει τα νούμερα σε απόσταση αναπνοής.
Κέρδη ρεκόρ αναμένονται για Motor Oil
Οι εταιρείες διύλισης αναμένεται να έχουν ένα θετικό τρίμηνο, χαμηλότερης κερδοφορίας από το τρίτο τρίμηνο του 2015. Τα περιθώρια διύλισης μετά από ένα εξαιρετικό εννεάμηνο υποχώρησαν προς τους μέσους όρους της χρονιάς, ενώ η υποχώρηση του πετρελαίου (περίπου 12%) από το προηγούμενο τρίμηνο, θα περιορίσει το αποτέλεσμα σε επίπεδο δημοσιευμένων κερδών. Η χρονιά ρεκόρ όλων των εποχών για την Motor Oil αναμένεται να κλείσει με κέρδη 260 εκατ. ευρώ ενώ τα Ελληνικά Πετρέλαια στην τελική γραμμή θα κινηθούν προς τα 170 εκατ. ευρώ.
Ο κλάδος ενέργειας αναμένεται να εμφανίσει γενικά θετική εικόνα. Αφενός στο δ’ τρίμηνο εμφανίζεται επιβράδυνση της συνολικής ζήτησης σε σχέση με το εννεάμηνο (-3,6%) αφετέρου η συνεισφορά άλλων πηγών ενέργειας είναι αυξημένη. Τόσο τα θερμικά (+112% σε ετήσια βάση) όσο και οι ΑΠΕ (+14%) έχουν υψηλότερη συνεισφορά στο μίγμα παραγωγής. Επιπλέον, η μείωση των ενεργειακών τιμών στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα βελτιώσει τα λειτουργικά αποτελέσματα μειώνοντας το κόστος παραγωγής.
Ο τραπεζικός κλάδος δεν έχει λόγο να εμφανίσει στην τελική γραμμή κάποια εντυπωσιακή βελτίωση, λογικά οι τράπεζες θα περάσουν το σύνολο των απομειώσεων από την διαγνωστική άσκηση της ΕΚΤ ώστε να ξεκινήσουν το 2016 χωρίς τα βαρίδια της προηγούμενης χρονιάς. Τα υπόλοιπα των πιστωτικών απομειώσεων εκτιμώνται σε 2,6 δισ. ευρώ, ενώ οι όποιες βελτιώσεις στα προ προβλέψεων αποτελέσματα θα πρέπει να αναζητηθούν κυρίως στην βελτίωση του επιτοκιακού περιθωρίου.
Για τα Ελληνικά Χρηματιστήρια η χρονιά έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αφενός οι τζίροι της υποκείμενης αγοράς ανέβηκαν λόγω της ανακεφαλαιοποίησης και των αναδιαρθρώσεων των δεικτών, αφετέρου ο όμιλος είχε έκτακτο έσοδο από την καταχώρηση τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών περίπου 3,5 εκατ. ευρώ. Η κερδοφορία με βάση τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις θα κινηθεί κοντά στα 13 εκατ. ευρώ.
Τι αναμένεται στην «τελική γραμμή»
Λόγω των στρεβλώσεων που προκαλούν οι μεγάλες ζημιές των τραπεζών η σύγκριση αναπόφευκτα θα επικεντρωθεί στο λειτουργικό αποτέλεσμα. Το 2014 οι εμποροβιομηχανικές εταιρείες στο δ’ τρίμηνο είχαν εμφανίσει λειτουργικά κέρδη 1,3 δισ. ευρώ και ζημιές 316,4 εκατ. ευρώ.
Το 2015 το τρίτο τρίμηνο εμφάνισε καθαρή κερδοφορία 644 εκατ. ευρώ, την καλύτερη επίδοση από το γ’ τρίμηνο του 2010. Ωστόσο, το δ’ τρίμηνο «αποτυπώνει» την επίδραση των έκτακτων παραγόντων, οι οποίοι από το 2008 και μετά έχουν αρνητική επίδραση. Στο βαθμό που τα έκτακτα αποτελέσματα των μη οργανικών εγγραφών δεν παρουσιάσουν έξαρση το δ’ τρίμηνο η κερδοφορία θα κινηθεί στα επίπεδα των 400 εκατ. ευρώ.
ΕΥΖην
Ελλειπτικό ή στατικό ποδήλατο; Ποιο προσφέρει περισσότερα πλεονεκτήματα;
Εάν ασκείστε για να βελτιώσετε την καρδιαγγειακή σας υγεία και τη φυσική σας κατάσταση συνολικά, το πιθανότερο είναι ότι στο γυμναστήριό σας έχετε την επιλογή και του ελλειπτικού κ ...