Πολιτική

Το Brexit και οι άλλες προκλήσεις που απασχολούν το ΔΝΤ


Το Brexit είναι μία απο τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το ΔΝΤ. Οι υπόλοιπες: η οικονομική κρίση της Κίνας, η αστάθεια στις αναδυόμενες αγορές που έχουν κλονιστεί από τις μειωμένες τιμές των εμπορευμάτων και τις υψηλές εκροές κεφαλαίων, καθώς και η εξασθένηση της παγκόσμιας ζήτησης, είναι εξίσου σημαντικές. Και φυσικά υπάρχει και η Νότια Αμερική. Η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Βενεζουέλα, τρεις από τις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής, αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές απειλές κατά το επόμενο έτος και μια κρίση σε οποιαδήποτε από αυτές τις χώρες θα έχει σοβαρότατα φαινόμενα διάχυσης.

Για την Βρετανία το ΔΝΤ περιμένει ότι η ανάπτυξη θα φτάσει του χρόνου το 1,3%, που σημαίνει μείωση κατά 0.9%. Αλλά και η Γερμανία δεν θα βγει αλώβητη. Η οικονομία της θα αναπτυχθεί ελαφρά στο 1,6%, από του χρόνου όμως θα περιοριστεί στο +1,2%, ποσοστό 0,4% λιγότερο από το αναμενόμενο. Το ΔΝΤ εξετάζει δύο σενάρια, με ένα εκ των οποίων να υποστηρίζει ότι από το Brexit δεν πρόκειται να καταγραφούν μεγάλες αναταράξεις στις αγορές και ότι οι πολιτικές επιπτώσεις θα μείνουν περιορισμένες. Αλλά υπάρχει και το χειρότερο σενάριο, που λέει ότι θα μειωθεί αισθητά η ανάπτυξη στην Ευρώπη και ότι οι επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης θα εξαπλωθούν και εκτός Ευρώπης.

Σύμφωνα με ένα εναλλακτικό σενάριο πάντως, εάν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit δεν ολοκληρωθούν ομαλά και μπουν εμπορικοί περιορισμοί, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα πέσει κατά 0,6%, σε σχέση με τις εκτιμήσεις. Άρα, πολλά εξαρτώνται από την έκβαση των διαπραγματεύσεων. Οι πραγματικές επιπτώσεις του Brexit μπορούν να προβλεφθούν μόνο με την πάροδο του χρόνου. Αυτό οδηγεί σε πολιτική και οικονομική ανασφάλεια, που μπορεί να διαρκέσει ακόμη πολλούς μήνες.

Πάντως δεν θα πρέπει να αγνοήσει κανείς τους χειρισμούς του ΔΝΤ, στην περίπτωση της Κίνας κατά το πρόσφατο παρελθόν. Το ΔΝΤ απέτυχε να έρθει σε πλήρη συμφωνία με τις μεγάλες ανισορροπίες στην κινεζική οικονομία, που διαρκούν στο μεγαλύτερο μέρος της περιόδου από το 2004. Σίγουρα, οι ετήσιες εκθέσεις του Ταμείου για την Κίνα έχουν συμπεριλάβει προειδοποιήσεις σχετικά με τα ιδιαίτερα μακροοικονομικά προβλήματα που έχουν ήδη αρχίσει να ταράζουν τις παγκόσμιες αγορές. Αλλά φαίνεται ότι η υποχωρητικότητα προς τις κινεζικές Αρχές οδήγησε αξιωματούχους του ΔΝΤ να αποσιωπήσουν αυτές τις προειδοποιήσεις, περιορίζοντας την αποτελεσματικότητά τους ως σήματα προς τις αγορές και το ευρύ κοινό.

Πηγή: premium.paratiritis.gr

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις