Προειδοποίηση προς τους αντασφαλιστές απηύθυνε η A.M. Best, υπογραμμίζοντας ότι στο τρέχον περιβάλλον των χαμηλών τιμών, οι στρατηγικές και οι πολιτικές πειθαρχίας δεν αρκούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
Οι αντασφαλιστές σε όλα τα σημεία του κόσμου παραμένουν σε κλοιό πιέσεων, και έχουν γίνει αυτόπτες μάρτυρες πτώσης των περιθωρίων κέρδους τους.
Με τα επιτόκια να παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα τονίζει η AM Best οι πιέσεις αυτές θα συνεχιστούν και μετά το 2016.
Οι αντασφαλιστές, με στόχο, να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των χαμηλών επιτοκίων θα πρέπει να υιοθετήσουν νέες στρατηγικές διαφοροποίησης ώστε να αντισταθμίσουν στο περιβάλλον των soft τιμών. Ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό.
Μπορεί, τονίζει η AM Best να έχουν σχεδιάσει αποτελεσματική στρατηγική διαχείρισης αποθεματικών, όμως αυτό δεν αρκεί να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, προσθέτει.
Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης για τις (αντ)ασφαλιστικέςεφιστά την προσοχή των αντασφαλιστών για την περίοδο των ανανεώσεων.
Εν απουσία φυσικών καταστροφών η πολιτική πειθαρχίας στο underwriting είναι αποδοτική για ορισμένους αντασφαλιστές. Ωστόσο, όταν θα ομαλοποιηθεί το επίπεδο των φυσικών καταστροφών τότε αναμφίβολα οι αντασφαλιστές θα χρειαστεί να αυξήσουν τα επίπεδα των αποθεματικών τους. Στην αντίθετη περίπτωση τα αποθεματικά θα σημειώσουν καθίζηση.
Πρόκειται για ένα δυσεπίλυτο σταυρόλεξο του μέλλοντος.
Οι ισχυρές σχέσεις, οι πολιτικές πειθαρχίας για την ώρα αποδίδουν, ωστόσο για ένα κλάδο που μεταβάλλεται, άρδην διατυπώνει η AM Best.