Πολιτική

Το ΔΝΤ συνεχίζει το σφυροκόπημα για τα εργασιακά


Συστάσεις για την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη - απαιτούνται κοινές δράσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων

Μια ακόμη πιο ευέλικτη αγορά εργασίας ζητά, σε τελευταία έκθεση του για την Ευρωζώνη και την Ελλάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καλώντας σε νέες εκτεταμένες παρεμβάσεις. Μεταξύ άλλων, για την Ελλάδα ζητά το "άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων" με προτεραιότητα σε μηχανικούς και δικηγόρους.  Στην ίδια βάση ζητά να εφαρμοσθούν οι συστάσεις του ΟΟΣΑ για τη μείωση των εμποδίων για τον ανταγωνισμό στους τομείς του χονδρικού εμπορίου, των κατασκευών και του ηλεκτρονικού εμπορίου, ενώ τάσσεται υπέρ της αναμόρφωσης του συστήματος αδειοδότησης στους κλάδους τροφίμων και ποτών, καθώς και στον τουρισμό. Η έκθεση αυτή θεωρείται ως βάση για τον επόμενο σκληρό γύρο διαπραγμάτευσης τον Σεπτέμβριο...

Το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει σε μεγάλο βαθμό τις συστάσεις του ΟΟΣΑ με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού σε βασικούς τομείς (π.χ., μεταφορές, τουριστικά ενοίκια, γάλα, αρτοποιεία, φαρμακεία, προϊόντα πετρελαίου κ.ά.) και προχωρεί στο άνοιγμα ορισμένων κλειστών επαγγελμάτων (συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές) και στην απελευθέρωση της αγοράς για τις τουριστικές ενοικιάσεις.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι οι δημογραφικές εξελίξεις και δη η γήρανση του πληθυσμού αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη επηρεάζοντας ταυτόχρονα αρνητικά το Δημόσιο Χρέος. Όπως αναφέρεται στην Έκθεση, οι χώρες που αναμένεται να πληγούν περισσότερο από τη γήρανση του εργατικού δυναμικού είναι η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Ιρλανδία, όπου η μέση αύξηση του μεριδίου των παλαιών εργαζομένων στο συνολικό εργατικό δυναμικό θα είναι περίπου 10% μεταξύ 2020 και 2035.

Ειδική αναφορά γίνεται στο έλλειμμα επενδύσεων στην Ελλάδα, μετά τη δραματική μείωσή τους κατά 20% στη διάρκεια της κρίσης. Όπως σημειώνει, οι εταιρικές επενδύσεις στη ζώνη του ευρώ μειώθηκαν μετά την κρίση και παρέμειναν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΔΝΤ, οι ακαθάριστες πραγματικές επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ από μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις στη ζώνη του ευρώ υποχώρησαν σχεδόν 15% κατά τη διάρκεια της κρίσης, ΑΕΠ.

Παράλληλα, οι αναλυτές του διεθνούς οργανισμού εντάσσουν την Ελλάδα μαζί με την Κύπρο, την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Πορτογαλία στις χώρες οπού τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θέτουν προκλήσεις για τις τράπεζες και τις οικονομίες. Ωστόσο, δεν παραλείπει να αναφέρει πως οι μεγάλες τράπεζες στη Γαλλία και τη Γερμανία αντιμετωπίζουν και αυτές προκλήσεις από την υψηλή μόχλευση. "Ο χρηματοπιστωτικός τομέας στην Ευρώπη αγωνίζεται να προσαρμοστεί στη παρατεταμένη περίοδο χαμηλής ανάπτυξης", συνοψίζει η έκθεση.

Αναφορικά με την πορεία της Ευρωζώνης, το ΔΝΤ θεωρεί πως είναι αναγκαία η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ένωση. Η ΕΕ θα πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειες για να διασφαλίσει τα οφέλη της οικονομικής ενοποίησης και ως εκ τούτου να επανακτήσει την εμπιστοσύνη στη νομισματική ένωση. Οι χώρες θα πρέπει να ενσωματώσουν ταχύτατα τους πρόσφυγες στην αγορά εργασίας τους, ενώ το μπλοκ θα πρέπει να αναμορφώσει την πολιτική των κοινών συνόρων και του ασύλου, προκειμένου να προστατεύσει την κοινωνική συνοχή και να διατηρήσει την ενιαία αγορά.

Μπορεί η ανάκαμψη που ξεκίνησε το 2014 στην Ευρωζώνη, όπως αναφέρει το ΔΝΤ να έχει αποκτήσει μια δυναμική λόγω των χαμηλών τιμών ενέργειας αλλά και της αύξησης των καταναλωτικών δαπανών, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές όμως τίθενται εν αμφιβόλω καθώς δεν υπάρχει συλλογική δράση για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων.

Στο μικροσκόπιο του Ταμείο υπάρχει φυσικά και το πολιτικό ρίσκο καθώς αυξάνονται οι φόβοι από την άνθιση του ευρωσκεπτικισμού στη Γηραιά Ήπειρο

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει επίσης το Ταμείο στην ανάγκη της τραπεζικής ενοποίησης και την ολοκλήρωση της με λιγότερη εθνική συμμετοχή στην τραπεζική εποπτεία και ένα κοινό πρόγραμμα εγγύησης καταθέσεων με κοινά δημοσιονομικά «μαξιλάρια». Από την άλλη πλευρά το Ταμείο καλεί σε συνέχιση της χαλαρής νοιμισματικής πολιτικής με αρνητικά και επιτόκια και την αγορά ομολόγων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις