Ενέργεια

Το ισχυρό ατού της Chevron για τα ελληνικά κοιτάσματα αερίου


Ο αμερικανικός κολοσσός έχει αναπτύξει μοναδική τεχνολογία εξόρυξης σε μεγάλα θαλάσσια βάθη

Με μια πρωτοποριακή τεχνολογία για εξορύξεις υδρογονανθράκων σε βαθιά νερά, που θεωρείται game-changer για την παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία, έρχεται στην Ελλάδα η αμερικανική Chevron, επιδιώκοντας γρήγορες έρευνες και γεωτρήσεις στα δυτικά της Πελοποννήσου. Η είσοδος της Chevron στο ενεργειακό παιχνίδι της Ελλάδας, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, θα επιταχύνει τη διαδικασία λήψης επενδυτικών αποφάσεων για γεωτρήσεις και από την Exxon Mobill.

Η Chevron έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα έναντι όλων των μεγάλων του πετρελαίου για εξορύξεις στα ελληνικά κοιτάσματα, καθώς έχει αναπτύξει μια νέα τεχνολογία που αυξάνει δραστικά την παραγωγή στις συνθήκες υψηλής πίεσης που αναπτύσσεται σε βαθιά νερά. Οι θαλάσσιες περιοχές του ελληνικού χώρου, πέριξ της Κρήτης και της Πελοποννήσου, έχουν, ως γνωστόν, τα μεγαλύτερα βάθη στη Μεσόγειο, που ξεπερνούν και τα 5.000 μέτρα.

Τη νέα τεχνολογία της αξιοποίησε ήδη για πρώτη φορά η Chevron τον περασμένο Αύγουστο και όλα δείχνουν ότι επιδιώκει να την αξιοποιήσει και στον ελληνικό χώρο, εφόσον βεβαίως αποδειχθεί επιτυχής η έρευνα για κοιτάσματα φυσικού αερίου. Η Chevron άρχισε τον Αύγουστο παραγωγή στο έργο Anchor αξίας 5,7 δισ. δολαρίων στον Κόλπο του Μεξικού, γράφοντας ιστορία με την πρώτη επιτυχημένη εφαρμογή νέας τεχνολογίας υψηλής πίεσης για εξαιρετικά βαθιές δεξαμενές υδρογονανθράκων.

Η τεχνολογική ανακάλυψη αποτελεί την πρώτη φορά που η πετρελαϊκή βιομηχανία έχει δει επιτυχημένη παραγωγή στον Κόλπο του Μεξικού των ΗΠΑ (Κόλπος της Αμερικής, σύμφωνα με τη νέα ονομασία που έδωσε ο Τραμπ), όπου οι γεωτρήσεις αντιμετωπίζουν σημαντική υποθαλάσσια πίεση, που μέχρι τώρα δεν μπορούσε να αντιμετωπισθεί από την υφιστάμενη τεχνολογία, σύμφωνα με τη Chevron.

«Αυτή η πρώτη τεχνολογία βαθέων υδάτων μας επιτρέπει να ξεκλειδώσουμε προηγουμένως δύσκολους στην πρόσβαση πόρους και θα επιτρέψει παρόμοιες εξορύξεις υψηλής πίεσης βαθέων υδάτων για τη βιομηχανία», όπως δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Chevron, Νάιτζελ Χερν, όταν άρχισε η παραγωγή στον Κόλπο του Μεξικού. Η νέα τεχνολογία υψηλής πίεσης είναι ικανή να λειτουργεί σε πίεση 20.000 psi και μπορεί να φτάσει τα 34.000 πόδια (10.360 μέτρα) κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Μέχρι το 2026, η Chevron προβλέπει ότι η πλατφόρμα Anchor θα παράγει 300.000 boepd (ισοδύναμα πετρελαίου) και αναμένεται να παράγει για τρεις δεκαετίες.

Η νέα τεχνολογία της Chevron μειώνει τα ρίσκα των ερευνών για υδρογονάνθρακες, αφού επιτρέπει αποτελεσματική παραγωγή ακόμη και σε πολύ μεγάλα βάθη, ενώ αυξάνει την αποδοτικότητα των εκμεταλλεύσεων, όπως φαίνεται και από τη μεγάλη ημερήσια παραγωγή που θα πετύχει η Chevron στον Κόλπο του Μεξικού.

Με αυτή την τεχνολογία στο χαρτοφυλάκιό της, η Chevron επιδιώκει να επιταχύνει ανακαλύψεις κοιτασμάτων στον ελληνικό χώρο, όπου ήδη η Exxon Mobil φέρεται να έχει ανακαλύψει, στις περιοχές της Κρήτης, κοίτασμα το οποίο συναγωνίζεται το Ζορ της Αιγύπτου, το μεγαλύτερο στην ανατολική Μεσόγειο. Η Chevron ήταν σε επαφές με την Exxon Mobil για να εισέλθει στην κοινοπραξία της με τα ΕΛΠΕ, οι οποίες προς το παρόν δεν έχουν ευοδωθεί, χωρίς να αποκλείεται να βρεθεί τελικά μια φόρμουλα συνεργασίας που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, ώστε να μειωθεί το ρίσκο των γεωτρήσεων.

Επιτάχυνση

Οι εξελίξεις πάντως επιταχύνονται σε όλα τα επίπεδα, ύστερα από μια αργόσυρτη διαδικασία ερευνών στον ελληνικό χώρο, για την οποία ευθύνες έχει και η κυβέρνηση, που έως τώρα δεν εμφανιζόταν πρόθυμη να επισπεύσει τις έρευνες, δίνοντας προτεραιότητα στην πράσινη μετάβαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση της κοινοπραξίας Exxon Mobil - Helleniq Energy για την έναρξη των γεωτρήσεων στην Κρήτη, που αναμένεται από πέρυσι, πρόκειται να ανακοινωθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση, αμέσως μόλις ανακοινώθηκε το ενδιαφέρον της Chevron για τη Δυτική Πελοπόννησο, εξέδωσε την υπουργική απόφαση για να προσδιορισθούν τα ακριβή όρια των θαλάσσιων περιοχών, όπου θα παραχωρηθούν δικαιώματα έρευνας κατόπιν διαγωνισμού, ενός διαγωνισμού στον οποίο η Chevron θα έχει τον πρώτο λόγο.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, εφόσον κερδίσει τον διαγωνισμό η Chevron θα χρειασθεί δύο χρόνια ερευνών, ακολούθως 1 με 1,5 χρόνο για γεωτρήσεις και 3 με 4 χρόνια για να εγκατασταθεί η πλατφόρμα άντλησης του φυσικού αερίου.

Όπως τονίζουν παρατηρητές της αγοράς, το στρατηγικό ενδιαφέρον της Chevron για τον ελληνικό ενεργειακό τομέα δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένων των εκτεταμένων δραστηριοτήτων της στην Ανατολική Μεσόγειο. Με ενεργά κοιτάσματα φυσικού αερίου στο Ισραήλ και συμφέροντα στην Αίγυπτο και την Κύπρο, η Chevron έχει ήδη εδραιωμένη παρουσία στην περιοχή. Βλέπει την Ανατολική Μεσόγειο ως ζωτικό μέρος του μελλοντικού ενεργειακού χαρτοφυλακίου της και η Ελλάδα, με το αναξιοποίητο ενεργειακό δυναμικό της, ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τη μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξής της.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις