Τουρισμός

Το κάστρο Χάικλερ, όπου γυρίστηκε το "Downton Abbey", σταματά τη διοργάνωση γάμων λόγω του Brexit


Πρόκειται για ένα πρόβλημα που ο μπάτλερ του "Downton Abbey" ίσως να συμμεριζόταν. Το Κάστρο Χάικλερ στη νότια Αγγλία, όπου γυρίστηκε η βραβευμένη σειρά και οι ταινίες “Downton Abbey”, που παρουσίαζαν τις ζωές αριστοκρατών και του βοηθητικού τους προσωπικού στις αρχές του 20ου αιώνα, βρίσκεται αντιμέτωπο με σοβαρή έλλειψη προσωπικού.

Ο λόγος είναι η ανεπάρκεια εργαζομένων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που ανάγκασε την ιδιοκτήτρια, Φιόνα Κάρναρβον, να ‘παγώσει’ τη βασική επιχειρηματική δραστηριότητα του κάστρου, τη διοργάνωση μεγάλων γάμων στον χώρο όπου έγιναν τα γυρίσματα.

«Πάψαμε να έχουμε τη δυνατότητα να διοργανώνουμε γάμους σημαντικού μεγέθους λόγω του Brexit», δήλωσε η Κάρναρβον, κόμισσα, η οποία μαζί τον σύζυγό της, τον 8ο κόμη του Κάρναρβον, είναι οι ιδιοκτήτες του Χάικλερ. «Δεν υπάρχει προσωπικό», δήλωσε η ίδια.

Το κάστρο φιλοξενούσε 25 γάμους με πάνω από 100 προσκεκλημένους κάθε σεζόν. Ακόμα και τώρα δίδεται η δυνατότητα για γάμους με περίπου 20 προσκεκλημένους, αλλά αυτοί αντιστοιχούν ένα πολύ μικρότερο ποσοστό των δραστηριοτήτων, η διαχείριση των οποίων μπορεί να κοστίσει πολλές χιλιάδες λίρες ανά ημέρα σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες.

Τα έσοδα από άλλες δραστηριότητες στο Χάικλερ όπως το κατάστημα δώρων -το κάστρο είναι ανοικτό στο ευρύ κοινό κατά τους θερινούς μήνες- έχουν επίσης μειωθεί, το οποίο σύμφωνα με την Κάρναρβον αντανακλά όχι μόνο το Brexit, αλλά επίσης και το πλήγμα στη βιομηχανία φιλοξενίας από την COVID-19 και την κρίση του κόστους διαβίωσης.

Οι δυσκολίες στην εύρεση προσωπικού αποτυπώνουν τον αντίκτυπο από το Brexit στην αγορά εργασίας της Βρετανίας τρία χρόνια μετά την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον μεγαλύτερο εμπορικό του εταίρο.

Σύμφωνα με την Κάρναρβον, δεν είναι πλέον διαθέσιμο το ζωτικής σημασίας εργατικό δυναμικό που αποτελούνταν από Ευρωπαίους φοιτητές που σπούδαζαν στη Βρετανία και που μπορούσαν να απασχολούνται σε γαμήλιες δεξιώσεις. «Όταν πάμε στα συνηθισμένα μας πρακτορεία εύρεσης προσωπικού, δεν υπάρχουν», είπε. «Εάν ζητήσουμε δέκα, μπορεί να εμφανιστούν τρεις…δεν υπάρχει κανείς που να μην έχουμε ρωτήσει».

Ο αριθμός των Ευρωπαίων φοιτητών που έγιναν δεκτοί σε βρετανικά πανεπιστήμια μειώθηκε κατά 50% το 2021 και οι αιτήσεις κατά 40%, εν μέρει λόγω της αβεβαιότητας που προκάλεσε το Brexit, όπως ανακοίνωσε πέρυσι η υπηρεσία UCAS που ασχολείται με τις εισαγωγές στα πανεπιστήμια.

Από τότε που αποχώρησε από την ΕΕ, η Βρετανία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε διάφορες φάσεις σε τομείς όπως η μεταποίηση, οι κατασκευές και οι μεταφορές. Με τη Βρετανία ακόμα να καταγράφει υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης και χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, οργανώσεις επιχειρήσεων ζητούν από την κυβέρνηση να χαλαρώσει τους μετά το Brexit μεταναστευτικούς κανόνες.

"Πνιγμένοι στη γραφειοκρατία"

Έξω από το κάστρο Χάικλερ, δεκάδες καρέκλες και κάποια τραπέζια βρίσκονται στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο και σε αχρηστία. Θα παραμείνουν έτσι και κατά τη διάρκεια της άνοιξης, καθώς το Χάικλερ σταμάτησε να προσφέρει απογευματινό τσάι στο ευρύ κοινό, δήλωσε η Κάρναρβον, λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Το κατάστημα δώρων του Χάικλερ επίσης σταμάτησε τις αποστολές σε χώρες της ΕΕ --περίπου το ένα τρίτο της συνολικής δραστηριότητας του καταστήματος-- λόγω των αυξημένων τελών αποστολής και των διαδικασιών που απαιτούνται μετά την αποχώρηση από την ΕΕ, δήλωσε η Κάρναρβον.

Και άλλου είδους εμπορικές δραστηριότητες του κτήματος Χάικλερ, όπως η εξαγωγή τροφής για άλογα, έχουν επίσης περιοριστεί λόγω της γραφειοκρατίας και του υψηλού κόστους που ενέχει η όλη διαδικασία, πρόσθεσε.

«Πνιγόμαστε στη γραφειοκρατία σε κάθε κομμάτι της δουλειάς μας», είπε η ίδια.

Υπό το βάρος των μειωμένων εσόδων και του υψηλότερου κόστους εν μέσω διψήφιου πληθωρισμού, το Χάικλερ ελπίζει να καταφέρει να ισορροπήσει φέτος τα έσοδα με τις δαπάνες, συγκριτικά με τις επικερδείς χρονιές πριν από το Brexit και την πανδημία, δήλωσε η Κάρναρβον. Οι γάμοι αντιστοιχούσαν στο 40% της συνολικής επιχειρηματικής δραστηριότητας όταν αυτή ήταν στο απόγειό της.

Αλλά, ενώ οι γάμοι έχουν μειωθεί, η Κάρναρβον είναι αισιόδοξη για μια νέα πηγή εσόδων, την εμπορία τζιν, ένα μπουκάλι τζιν με τιμή 35 λιρών (περίπου 40 ευρώ), που σύμφωνα με την ίδια κερδίζει φίλους στις ΗΠΑ.

«Τώρα ξεκινά, τώρα αναδύεται, αλλά είναι μια δραστηριότητα που, χρησιμοποιώντας το εμπορικό μας σήμα, μπορεί να φέρει έσοδα για να μας στηρίξουν, ελπίζουμε, στο μέλλον».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις