Επιχειρήσεις

Το Marathon Venture Capital επενδύει στη Dataform Lab για ρομποτική στις κατασκευές


Στην ανάπτυξη συστημάτων αυτοματοποίησης των κατασκευών επενδύει το Marathon Venture Capital, τοποθετώντας κεφάλαια 1,3 εκατ. ευρώ στην Dataform Lab, καινοτόμο εταιρεία σ' αυτόν τον τομέα.

Η Dataform Lab έχει αναπτύξει πρωτοποριακή πλατφόρμα λογισμικού για αυτοματοποίηση της κατασκευής κτιρίων με χρήση ρομπότ, που διασφαλίζει χαμηλότερο κόστος, ταχύτερη εκτέλεση εργασιών και τήρηση ποιοτικών στάνταρτς.

Ο κλάδος κατασκευών παραμένει ουραγός στην αυτοματοποίηση – η κατασκευή κτιρίων γίνεται με χειρωνακτική εργασία, απαιτεί χρόνο και κοστίζει ακριβά. Οι βασικοί λόγοι είναι πρακτικοί: Κάθε κτίριο είναι διαφορετικό και ο προγραμματισμός ρομπότ για την κατασκευή του είναι δύσκολος.

Η πλατφόρμα λογισμικού της DataForm Lab επιτρέπει στους κατασκευαστές να μεταφράζουν άμεσα αρχιτεκτονικά σχέδια σε σχέδια παραγωγής και κώδικα μηχανής, υλοποιώντας μέσα σε λίγες ώρες διαδικασίες που απαιτούσαν έως και μήνες. Στη συνέχεια βελτιστοποιεί τις λειτουργίες της γραμμής παραγωγής μέσω δυναμικού προγραμματισμού, επιτυγχάνοντας μοναδικά αποτελέσματα.

Η εταιρεία συνεργάζεται ήδη με κορυφαίους κατασκευαστές σε όλο τον κόσμο για έργα κατοικιών, καθώς και εμπορικά κτίρια, σχολεία και ξενοδοχεία. Το 1,3 εκατ. ευρώ που εισφέρει το  Marathon Venture Capital, θα δώσει τη δυνατότητα στη Dataform Lab να επεκταθεί με προσλήψεις σε Λονδίνο και Αθήνα, επιταχύνοντας τον ρυθμό ανάπτυξης της πλατφόρμας και ανταποκρινόμενη στην αυξανόμενη ζήτηση.

Η Εύα Μαγνήσαλη (φωτο) που είναι ιδρυτής και CEO της εταιρείας, σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και Ρομποτική στην Ένωση Αρχιτεκτόνων του Λονδίνου. Εργάστηκε σε εταιρείες σχεδιασμού, ρομποτικής και κατασκευών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η εμπειρία της ανέδειξε τις ανεπάρκειες του κλάδου, εμπνέοντάς την να ξεκινήσει την DataForm Lab με στόχο την αυτοματοποίηση της κατασκευής κτιρίων.

Οπως δήλωσε, στόχος της είναι η αυτοματοποίηση του κλάδου κατασκευών. «Η αυτοματοποίηση των καθημερινών ροών εργασίας καθιστά εφικτή την ενσωμάτωση ρομπότ στις κατασκευές, αλλάζοντας τον κλάδο εκ βάθρων».

Ο Γεώργιος Τζιραλής, εταίρος της Marathon Venture Capital, πρόσθεσε: «Τα κτίρια του μέλλοντος μπορούν να κατασκευάζονται από μηχανές – πιο αξιόπιστα, πιο φθηνά και πιο γρήγορα. Η Εύα και η ομάδα της φέρνουν αυτό το μέλλον πιο κοντά, και είμαστε ευτυχείς που συνεργαζόμαστε μαζί τους για να το πραγματοποιήσουν».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα