Άμυνα & Διπλωματία

Το πολλαπλό στοίχημα του Ερντογάν


Όλα τα μέτωπα έχει ανοίξει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οποίος δε φαίνεται να πτοείται από το βασικό του στόχο να κάνει την Τουρκία "βασικό παίκτη" στο παγκόσμιο στερέωμα. Ο Ερντογάν βλέποντας το κόσμο να αλλάζει επιχειρεί να μπει "σφήνα" και πάρει ό,τι μπορεί από τη Δύση (κυρίως τεχνογνωσία), ενώ προσπαθεί να δείξει την "άνοδο"¨της Τουρκίας σε "παίκτες" όπως η Κίνα και η Τουρκία.

  • πόλεμοι: Αυτή τη στιγμή η Τουρκία διεξάγει επιχειρήσεις στο έδαφός της κατά του ΡΚΚ με απώλειες σε ζωές και μέσα καθημερινά, στο Β.Ιράκ όπου λέει ότι επίσης δρα κατά του Εργατικού Κουρδικού Κόμματος, αλλά προσπαθεί να εδραιώσει τα συμφέροντά της, στη Συρία όπου στηρίζει Τουρκμάνους με όπλα και χρήματα και προσπαθεί να δημιουργήσει "ζώνη" μέσα στη Συρία και στη Λιβύη όπου τάσσεται με το μέρος τη κυβέρνησης της Τρίπολης. Επίσημα η Άγκυρα έχει στρατιωτικές βάσεις σε Κατάρ, Σομαλία, Ιρακινό Κουρδιστάν, και κατεχόμενα Κύπρου και ανεπίσημα σε Λιβύη, Αλβανία, βόρεια Συρία.
  • Αιγαίο: Οι προκλήσεις είναι καθημερινές με σκοπό να αποδείξουν στην παγκόσμια κοινότητα ότι έχει μέρος του Αρχιπελάγους, αντίθετα με ότι προβλέπεται από τις διεθνείς συνθήκες που έχουν καθορίσει το status quo.
  • Κύπρος: Έχει εισβάλει στην ΑΟΖ της Λευκωσίας διεκδικώντας μερίδιο από τους υδρογονάθρακες για "ρεφάρει" το αποκλεισμό της από το μοίρασμα του πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου
  • Σχέσεις με ΗΠΑ: Βρίσκονται σε πολύ άσχημο σημείο, αλλά φαίνεται πως οι ΗΠΑ δε θέλουν να πιέσουν πολύ την Άγκυρα και να καταρρεύσει επιβάλλοντάς της οικονομικές κυρώσεις σε αυτή τη φάση.
  • Σχέσεις με ΕΕ: Η Τουρκία χρειάζεται τα χρήματα της ΕΕ, αλλά έχει και περίπου 20 εκατ. Τουρκους μετανάστες όλων των γενεών στην Ένωση και πιέζει με διάφορους τρόπους. Μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το μεταναστευτικό, όπου κυρίως η Γερμανία επιθυμεί να έχει ελεγχόμενες μικρές ροές, αλλά αντιδρούν πολλές χώρες
  • Σχέσεις με Ρωσία: Η προσέγγιση έχει φέρει αποτελέσματα, για την μεν Τουρκία όπλα που δεν μπορούσε μπορούσε να πάρει από τη δύση (S-400) και πυρηνικά (Ακουγιού), αλλά όπου η Ρωσία διαφωνεί το δείχνει (βομβαρδισμός κονβόι στη Βόρεια Συρία)
  • Σχέσεις με άλλες χώρες (Κίνα, Ινδία, Ισραήλ, Αίγυπτος): Η Τουρκία προσπαθεί να προσεγγίσει το Πεκίνο, κυρίως για να πιέσει τις ΗΠΑ, αλλά η Κίνα "θυμάτα" τις παρεμβάσεις για τους Ουιγούρους, τα "δικαιώματα" των μουσουλμάνων στη χώρα κλπ και απλά διατηρεί σχέσεις εξυπηρετώντας τα δικά της συνφέροντα. Με Ισραήλ και Αίγυπτο έχει αυτή τη στιγμή τις χειρότερες σχέσεις λόγω των τουρκικών παρεμβάσεων στα εσωτερικά των χωρών (Mavi Maramara και Αδ. Μουσουλμάνοι). Με την Ινδία η κατάσταση είναι παγωμένη λόγω των "αδελφικών σχέσεων" Τουρκίας-Πακιστάν.

Στόχος της Τουρκία είναι το συνεχές παζάρι για ανέλθει η θέση της Τουρκία στο παγκόσμιο στερέωμα σε ένα "σχέδιο" επαναφοράς μια σύγχρονης "Οθωμανικής" Αυτοκρατορίας με νέα μορφή, γι' αυτό και δεν επιθυμεί αν γίνει μέλος της Ε.Ε.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα