Ενώ Αθήνα και Θεσμοί προετοιμάζονται για το εξόχως κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποκαλύπτουν σημαντικά πτυχές του «σκελετού» που αφορά το μοντέλο μεταμνημονιακής εποπτείας στην Ελλάδα αλλά και το ταμειακό απόθεμα διαθεσίμων.
Το «καθεστώς» μεταμνημονιακής εποπτείας, το οποίο θα συζητηθεί εκτενώς-μαζί με το κεφαλαιώδες ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους- στο επερχόμενο Eurogroup, αναμένεται να διαρκέσει δύο με τρία έτη.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των Βρυξελλών, ψήγματα των οποίων αποκάλυψε ο Ντέκλαν Κοστέλο στο συνέδριο του Economist, οι Θεσμοί θα πραγματοποιούν τριμηναίους ελέγχους, όπου θα εξετάζουν ενδελεχώς τη πορεία και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων-δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Αθήνα. Ο μηχανισμός ελέγχου και εποπτείας, στον οποίο θα συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και οι υπόλοιποι Θεσμοί, θα ανανεώνεται κάθε έξι μήνες κατόπιν σχετικής απόφασης των αρμόδιων θεσμικών ευρωπαϊκών οργάνων.
Στα πρώιμα στάδια της μεταμνημονιακής περιόδου, ο έλεγχος θα αφορά κυρίως τις εκκρεμότητες τις τέταρτης αξιολόγησης που μετακυλύθηκαν χρονικά για μετά τον Αύγουστο, μετά από κοινή απόφαση Αθήνας και Θεσμών.
Στο επίκεντρο των δεσμεύσεων είναι η ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων και κυρίως το Ελληνικό, ενώ στο «μικροσκόπιο» των Θεσμών θα μπει και η μεταρρύθμιση στη δημόσια Διοίκηση (αλλαγή στον τρόπο αξιολόγησης και τοποθέτηση νέων γενικών Διευθυντών και Γραμματέων). Επίσης, η Αθήνα καλείται να «τρέξει» το μείζον ζήτημα της μείωσης των «κόκκινων» δανείων και να πιάσει τους ορισθέντες στόχους, καθώς και να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας, με την πώληση μεριδίου της ΔΕΗ και τη δημιουργία Χρηματιστήριου Ενέργειας.
Σημείο αναφοράς στο μεταμνημονιακή εποπτεία αποτελούν και τα δημοσιονομικά της Ελλάδας. Η τελευταία οφείλει να μην παρεκκλίνει από την επίτευξη των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων (3,5% του ΑΕΠ), έως το 2022.
Το ταμειακό απόθεμα διαθεσίμων
Την ίδια στιγμή οι Θεσμοί προετοιμάζουν την ελληνική έξοδο από το Μνημόνιο, με «ασπίδα προστασίας» το ταμειακό απόθεμα διαθεσίμων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, το ύψος του ταμειακού αποθέματος ασφαλείας, θα είναι τουλάχιστον 20 δισ.ευρώ. Ο κ..Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι το εν λόγω «μαξιλάρι ασφαλείας», θα καλύψει την ανάγκη της Ελλάδας για ρευστότητα, για τους επόμενους 15 μήνες.