Χρηστικά

Το χαρτόσημο γίνεται ψηφιακό, αλλά διατηρείται!


Σε ποιες συναλλαγές καταργείται και σε ποιες αλλάζει όνομα και γίνεται «ψηφιακό τέλος συναλλαγών»

Την αντικατάσταση του χαρτοσήμου σε ορισμένες συναλλαγές και την αντικατάστασή του από το «ψηφιακό τέλος συναλλαγών», το οποίο θα εξακολουθήσει να επιβάλλεται σε εκατοντάδες συναλλαγές, προωθεί η κυβέρνηση.

Με νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το οποίο θα τεθεί σήμερα σε διαβούλευση, προβλέπεται η κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου, που επιβάλλεται σήμερα σε εκατοντάδες συναλλαγές και η αντικατάστασή του από το… ψηφιακό χαρτόσημο, που θα εξακολουθήσει να βαραίνει σχεδόν όλες τις συναλλαγές που σήμερα χαρτοσημαίνονται.

Το τέλος χαρτοσήμου επιβαρύνει συναλλαγές και συμβάσεις όπως, δάνεια, επαγγελματικά μισθώματα (για τα ενοίκια των κατοικιών έχει καταργηθεί), επιδοτήσεις, οικονομικές ενισχύσεις, κληρονομιές κ.λπ.

Ανάλογα με την κατηγορία της συναλλαγής, επιβάλλεται με δύο συντελεστές, 2% και 3%, οι οποίοι ωστόσο, μετά την προσθήκη της εισφοράς 20% υπέρ ΟΓΑ διαμορφώνονται σε 2,4% και 3,6%.

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη, εάν θα αλλάξουν οι συντελεστές με τους οποίους επιβάλλεται όπως επίσης και η λίστα των συναλλαγών που θα επιβαρύνονται με το «ψηφιακό τέλος συναλλαγών», καθώς σήμερα υπάρχει μια ασάφεια για τις συμβάσεις που χαρτοσημαίνονται και ποιες όχι, με πολλές υποθέσεις να καταλήγουν στα φορολογικά δικαστήρια.

Οι αλλαγές

Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση σήμερα, εάν δεν προκύψει ανασχηματισμός θα προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • Την εφαρμογή του «ψηφιακού τέλους συναλλαγών», σε όλες τις συναλλαγές, ανεξάρτητα αν είναι έγγραφες ή είναι ηλεκτρονικές/ψηφιακές συμφωνίες. Σήμερα το χαρτόσημο επιβάλλεται μόνο στις έγγραφες συμβάσεις/συναλλαγές.
  • Θα επιβάλλεται το «ψηφιακό τέλος συναλλαγών» και σε συναλλαγές μεταξύ φορολογουμένων που έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, αλλά υπογράφουν τη συμφωνία ή το συμβόλαιο στο εξωτερικό. Σήμερα οι συναλλαγές αυτές εξαιρούνται από το τέλος χαρτοσήμου.
  • Η συναλλαγή στην Ελλάδα, μεταξύ φορολογικών κατοίκων αλλοδαπής θα απαλλάσσεται από το «ψηφιακό τέλος συναλλαγών», ενώ σήμερα εξαιρείται από το χαρτόσημο.
  • Θα εξαιρεθούν από το «ψηφιακό τέλος συναλλαγών», τα «χρησιδάνεια», μεταξύ επιχειρήσεων που αφορούν βασικά στην ενοικίαση εξοπλισμού π.χ. ψυγεία κ.λπ.
  • Σε ότι αφορά στα ενοίκια θα εξακολουθήσουν να επιβαρύνονται και με το νέο «ψηφιακό τέλος συναλλαγών» τα επαγγελματικά  μισθώματα, ενώ θα εξακολουθήσουν να απαλλάσσονται τα μισθώματα των κατοικιών.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα