Χρηστικά

Τον Σεπτέμβριο οι διασταυρώσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις


Τι θα ελέγξει η Εφορία και ποια στοιχεία απέστειλαν οι πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO

Οριστικά τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθούν οι διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ στις δηλώσεις χιλιάδων ιδιοκτητών κατοικιών, τις οποίες εκμεταλλεύονται με τη μέθοδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Στόχος, όπως εξηγεί η ΑΑΔΕ στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του 2023 είναι «ο εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις φυσικών προσώπων» και θέτει ως ορόσημο τον Σεπτέμβριο του 2023.

Οι έλεγχοι θα φορούν στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το έτος 2022 και δηλώθηκαν με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις για τις οποίες υπάρχει παράταση έως την 31η Αυγούστου.

Οι έλεγχοι της Εφορίας θα είναι εξονυχιστικοί, καθώς, με βάση τα στοιχεία, που προκύπτουν από τις πλατφόρμες, Airbnb, Booking.com κ.λπ. οι πληρότητες έφτασαν στο 100% ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο.

Μάλιστα, ο τζίρος των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα το 2022 ξεπέρασε τα 3,3 δισ. ευρώ και στόχος των ελέγχων είναι να διαπιστωθεί εάν τα εισοδήματα αυτά δηλώθηκαν ή θα δηλωθούν και στην Εφορία.

Οι δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων θα διασταυρωθούν με τα στοιχεία, που έχουν αποστείλει οι πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, αλλά και με στοιχεία που θα εξαχθούν από τους ελέγχους των πιστωτικών καρτών και των τραπεζικών λογαριασμών των ιδιοκτητών.

Σημειώνεται ότι το επικαιροποιημένο συνεργασίας (MoU) που έχει υπογράψει με τις Airbnb, Booking.com και VRBO, του ομίλου της Expedia προβλέπει την αναλυτική και ποιοτικότερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των πλατφορμών και της ΑΑΔΕ, τόσο για τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, όσο και για το μητρώο που δηλώνουν στις πλατφόρμες.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πλατφόρμες αποβάλλουν αυτόματα όσους ιδιοκτήτες ακινήτων είτε δεν δηλώνουν τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ) είτε δηλώνουν «μαϊμού» μητρώο.

Με τον τρόπο αυτό άλλωστε και το 2022, η ΑΑΔΕ ζήτησε από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO να απενεργοποιήσουν 14.736 καταχωρήσεις ακινήτων καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) ή ο ΑΜΑ που αναγραφόταν ηλεκτρονικά δεν ήταν έγκυρος.

Ακόμη εντοπίστηκαν 73.258 διαχειριστές-ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν είχαν δηλώσει τα πραγματικά εισοδήματα και κλήθηκαν μέσω email να συμμορφωθούν εμφανίζοντας τελικά στην ΑΑΔΕ επιπλέον εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση και από επιχειρηματική δραστηριότητα τουριστικών καταλυμάτων συνολικού ύψους 102 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά θα διευκολύνει τις διασταυρώσεις στοιχείων από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, με αυτά που έχουν δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες, ούτως ώστε να υπολογιστούν και να καταλογιστούν οι φόροι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κυρώσεις για τη μη παροχή πληροφοριών ή στοιχείων από τις ψηφιακές πλατφόρμες της οικονομίας διαμοιρασμού ανέρχονται από 30.000 μέχρι και 100.000 ευρώ για τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου, ενώ στα υπόλοιπα πρόσωπα μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο από 5.000 μέχρι και 30.000 ευρώ για παράβαση της υποχρέωσής τους που συνίσταται στην παροχή πληροφοριών προς την ΑΑΔΕ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα