Η ιστορία έχει αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στη συλλογική μνήμη Ελλήνων και Γερμανών, που βλέπουν και αξιολογούν διαφορετικά τα σημαντικότερα γεγονότα του κοινού παρελθόντος τους.
Μέχρι τώρα ξέραμε πώς βλέπουν οι Ελληνες τη Γερμανία και τους Γερμανούς, καθώς έχουν γίνει πολλές έρευνες και δημοσκοπήσεις γι αυτό το θέμα. Τώρα μαθαίνουμε πώς βλέπουν οι Γερμανοί την Ελλάδα, μια δεκαετία μετά τα μνημόνια και τα στερεότυπα που είχαν επικρατήσει τότε.
Χθες παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση στην Αθήνα τα πορίσματα μιάς έρευνας της Kapa Research, που διεξήχθη σε ολόκληρη τη Γερμανία, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα. Το θέμα της: Πώς βλέπουν οι Γερμανοί την Ελλάδα και τους Έλληνες. Οι διαπιστώσεις και τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι πολύ διαφορετικά από τις επικρατούσες εντυπώσεις.
Το πιο σημαντικό: Η μεγάλη πλειοψηφία των Γερμανών – περίπου 2 στους τρεις ή το 66% – έχει καλή ή πολύ καλή γνώμη για την Ελλάδα. Όταν ο μέσος Γερμανός σκέφτεται την Ελλάδα, αφήνεται να ονειρευτεί: διακοπές, ήλιος, καλός καιρός.
Στη λίστα των αυθόρμητων συνειρμών ακολουθούν οι ελληνικές σπεσιαλιτέ: σχεδόν κάθε παιδί στη Γερμανία γνωρίζει το σουβλάκι, τη φέτα και το τζατζίκι.
Σήμα κατατεθέν θεωρείται επίσης η φιλοξενία των ανθρώπων, όπως και τα αρχαία μνημεία και τα γραφικά νησιά. Η εικόνα της Ελλάδας στη συνείδηση των Γερμανών μοιάζει με τα λαμπερά διαφημιστικά φυλλάδια του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.
Μόλις ένας στους δέκα Γερμανούς συνδέει σήμερα την Ελλάδα με έννοιες όπως κρίση, φτώχεια ή χρεοκοπία. Στη συνείδηση των περισσοτέρων, το Metaxa, το ούζο και η ρετσίνα ζυγίζουν περισσότερο από τις αναταράξεις της ευρωκρίσης πριν από δέκα χρόνια.
Η συλλογική μνήμη
Ωστόσο, η ζωή δεν αποτελείται μόνο από διακοπές, λιακάδα και όμορφες παραλίες. Παρόλο που οι σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας έχουν βελτιωθεί αισθητά το τελευταίο διάστημα, σκιές συνεχίζουν να βαραίνουν την κατά τα φαινόμενα αρμονική εικόνα – ιδίως όταν συγκρίνει κανείς τις στάσεις των ανθρώπων στις δύο χώρες σε κομβικά ζητήματα της κοινής τους ιστορίας.
Μία δεύτερη διαπίστωση της έρευνας: οι Γερμανοί τρέφουν θερμότερα αισθήματα απέναντι στην Ελλάδα απ’ ό,τι οι Έλληνες απέναντι στη Γερμανία.
Μία εξήγηση για αυτό βρίσκεται στην ιστορία: σημαντικά γεγονότα του κοινού παρελθόντος αξιολογούνται και ερμηνεύονται με διαφορετικό τρόπο. Ιδίως η περίοδος της ναζιστικής κατοχής και οι σχετικές αξιώσεις για αποζημιώσεις, αργότερα η κρίση που έφερε την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής, καθώς και οι τότε αντιδράσεις της Γερμανίας, έχουν αφήσει βαθιές πληγές στη συλλογική μνήμη πολλών Ελλήνων.
ΠΗΓΗ: Deutsche Welle/Ρόναλντ Μαϊνάρντους