Τράπεζες

Τρ. Πειραιώς: Υπερκάλυψη - μαμούθ από Έλληνες, πώς θα μοιραστούν οι μετοχές


Περίπου 1 δισ. οι προσφορές στο ελληνικό βιβλίο, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία - Ποιοι είναι οι κανόνες του ΤΧΣ για την κατανομή

Στην κατανομή των μετοχών του placement της Τρ. Πειραιώς επικεντρώνεται σήμερα το ενδιαφέρον της αγοράς, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας εγγραφών, όπου η συμμετοχή και οι προσφορές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Περίπου στο 1/5 διαμορφώνεται η αναλογία για τους εγχώριους μικροεπενδυτές - δηλαδή τους αναλογεί 1 μετοχή  για κάθε 5 που ζήτησαν. Είναι όμως αμφίιβολο αν αυτή η αναλογία θα τηρηθεί τελικά.

Το ΤΧΣ και οι σύμβουλοι του έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν σε ποιούς και πόσες μετοχές θα δοθούν - στο πλαίσιο βέβαια των όρων που έχουν ανακοινωθεί - λαμβάνοντας υπόψη πολλές παραμέτρους,όπως η "ποιότητα" των υποψήφιων επενδυτών και η επίτευξη ικανοποιητικής διασποράς.

Λόγω του τεράστιου επενδυτικού ενδιαφέροντος από ιδιώτες και θεσμικούς,  η τιμή διάθεσης «κλείδωσε»  στο ανώτατο σημείο του εύρους τιμών, δηλαδή στα 4 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό που προσέφεραν συνολικά οι Έλληνες επενδυτές πλησίασε το 1 δισ. ευρώ.

Χρηματιστές αναφέρουν ότι η συμμετοχή που εκδηλώθηκε στο ελληνικό βιβλίο προσφορών ξεπέρασε κάθε προηγούμενη αντίστοιχη συμμετοχή Ελλήνων σε συναλλαγές διάθεσης μετοχών όλων των κατηγοριών (αρχική δημόσια εγγραφή, placement, αύξηση κεφαλαίου). Στοιχείο που επιβεβαιώνει την αφύπνιση του επενδυτικού ενδιαφέροντος όχι μόνο για τις τραπεζικές μετοχές, αλλά συνολικότερα για το χρηματιστήριο.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, η υπερκάλυψη είναι πολύ μεγαλύτερη του αναμενόμενου στο ελληνικό βιβλίου.

Οπως ανακοινώθηκε πριν ξεκινήσει η διαδικασία, το 15% της έκδοσης θα αφορά το ελληνικό βιβλίο, δηλαδή θα διατεθούν στους Έλληνες μετοχές αξίας 200 εκατ. ευρώ. Από αυτές, το 30% θα κατανεμηθεί σε ιδιώτες και το 70% σε θεσμικούς επενδυτές.

Με δεδομένο ότι τα κεφάλαια που προσφέρθηκαν ήταν περίπου 1 δισ. ευρώ, η υπερκάλυψη του ελληνικού βιβλίου φθάνει τις 5 φορές, ενώ αρχικές εκτιμήσεις ανέφεραν ότι θα ήταν 3 - 3,5 φορές.

Η συνολική προσφορά (μετοχές αξίας 1,333 δισ. με βάση την τιμή διάθεσης), υπερκαλύφθηκε περίπου 7,5 φορές από την "έγκυρη" ζήτηση, δηλαδή από προσφορές στα 4 ευρώ και άνω. Κατατέθηκαν επίσης προσφορές επιπλέον 4 δισ. ευρώ με προσφερόμενο τίμημα κάτω των 4 ευρώ. Αυτές δεν θα ληφθούν υπόψη στην κατανομή.

Διασπορά

Η υπερκάλυψη κατά 5 φορές, πάντως, δεν σημαίνει ότι κατ' ανάγκη στους Έλληνες επενδυτές θα διατεθούν μετοχές ακριβώς με αυτή την αναλογία, δηλαδή μία για κάθε πέντε που ζήτησαν στη διαδικασία της εγγραφής. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει ανακοινώσει ότι θα εφαρμόσει κάποιους κανόνες που του παρέχουν σχετική ευελιξία στην κατανομή. Ενας εξ αυτών, ο οποίος αναφέρεται στη διασφάλιση μεγάλης διασποράς, ευνοεί περισσότερο τους ιδιώτες.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Ενημερωτικό Δελτίο, από από τον συνολικό αριθμό των Προσφερόμενων Μετοχών που τελικά κατανεμήθηκαν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά, η κατανομή των Προσφερόμενων Μετοχών θα διενεργηθεί ως εξής:

  • Ποσοστό τουλάχιστον 30% των Προσφερόμενων Μετοχών στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά θα κατανεμηθεί προς ικανοποίηση των αιτήσεων από Ιδιώτες Επενδυτές, και
  •  το υπόλοιπο ποσοστό μέχρι 70% των Προσφερόμενων Μετοχών στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά θα κατανεμηθεί μεταξύ Ειδικών Επενδυτών και Ιδιωτών Επενδυτών βάσει της ζήτησης που θα έχει εκδηλωθεί από κάθε κατηγορία αυτών των επενδυτών (Ειδικών Επενδυτών και Ιδιωτών Επενδυτών).

Τα τέσσερα κριτήρια της κατανομής

Στο μέτρο που οι αιτήσεις των Ιδιωτών Επενδυτών για το 30% των Προσφερόμενων Μετοχών στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά έχουν ικανοποιηθεί, τα ακόλουθα θα ληφθούν υπόψη ώστε να προσδιοριστεί τελικώς το ποσοστό κατανομής ανά κατηγορία επενδυτών:

(α) η ζήτηση από Ειδικούς Επενδυτές,

(β) η ζήτηση στο τμήμα των Ιδιωτών Επενδυτών που υπερβαίνει το 30%,

(γ) ο αριθμός των αιτήσεων για την αγορά Προσφερόμενων Μετοχών που αφορούν Ιδιώτες Επενδυτές, και

(δ) η ανάγκη να επιτευχθεί επαρκής διασπορά.

Σε περίπτωση που η ζήτηση από Ιδιώτες Επενδυτές υπολείπεται του 30% του συνολικού αριθμού των Προσφερόμενων Μετοχών στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά, οι αιτήσεις των Ιδιωτών Επενδυτών θα ικανοποιηθούν πλήρως μέχρι το ποσό που αντιστοιχεί στη ζήτηση που πράγματι εκδηλώθηκε, ενώ οι Προσφερόμενες Μετοχές στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά οι οποίες αντιστοιχούν στο έλλειμμα έναντι του συνολικού ποσοστού του 30% του συνολικού αριθμού των Προσφερόμενων Μετοχών στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά θα μεταφερθεί στην κατηγορία των Ειδικών Επενδυτών.

Εάν η ζήτηση για Προσφερόμενες Μετοχές στην κατηγορία των Ιδιωτών Επενδυτών στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά είναι μεγαλύτερη από τον συνολικό αριθμό των Προσφερόμενων Μετοχών που έχουν κατανεμηθεί οριστικά στην κατηγορία αυτή, οι αιτήσεις εγγραφής των Ιδιωτών Επενδυτών θα ικανοποιηθούν κατ’ αναλογία.

Εάν η ζήτηση για Προσφερόμενες Μετοχές στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά στην κατηγορία των Ειδικών Επενδυτών είναι μεγαλύτερη από τον συνολικό αριθμό των Προσφερόμενων Μετοχών που έχουν κατανεμηθεί οριστικά στην κατηγορία αυτή, οι αιτήσεις εγγραφής των Ειδικών Επενδυτών θα ικανοποιηθούν κατ’ αναλογία.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις