Πολιτική

Τρακτέρ στην Αθήνα για… εκτόνωση – Τι επιδιώκει η κυβέρνηση


Η στρατηγική του Μαξίμου για τη… συντεταγμένη έλευση και διαμαρτυρία των αγροτών στην Αθήνα

Τα κυβερνητικά στελέχη υπερτονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι δεν θα δοθούν επιπλέον παροχές στους αγρότες, επικαλούμενοι τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια. Η κάθοδος των αγροτών στην Αθήνα δεν τρομάζει το Μαξίμου, ενδεχομένως και να εξυπηρετεί τη στρατηγική του για τη διαχείριση του αγροτικού ζητήματος, με απώτερο στόχο τις λιγότερες δυνατές «πληγές» στο πολιτικό και επικοινωνιακό προφίλ της κυβέρνησης.

Το Μαξίμου δεν όρθωσε ιδιαίτερα εμπόδια στην απόφαση των αγροτών για συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Διαμόρφωσε το πλαίσιο της κινητοποίησης, το οποίο θα γίνει συντεταγμένα και με την παρουσία- συνοδεία της αστυνομίας, έτσι ώστε αφενός να αποφευχθούν εντάσεις ή και επεισόδιο αφετέρου να επιδείξει καλή διάθεση και συνεργατικό πνεύμα απέναντι στους αγρότες.

Κυρίως, όμως, το Μαξίμου επιδιώκει το σημερινό συλλαλητήριο στην πρωτεύουσα να λειτουργήσει ως μέσο εκτόνωσης για τους αγρότες, οι οποίο θα κάνουν την «επαναστατική γυμναστική τους», θα υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στους κυβερνώντες και κατόπιν θα επιστρέψουν πίσω στις βάσεις τους. 

Η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση-τουλάχιστον στην παρούσα φάση- να δώσει κάτι παραπάνω στους αγρότες και ως εκ τούτου δεν αναμένεται να προκύψει σήμερα κάποια εξέλιξη ή επόμενο βήμα στο άτυπο μπρα ντε φερ ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η ισορροπία δυνάμεων θα διατηρηθεί ενόσω η κυβέρνηση θα «ξεψαχνίζει» παροχές και μέτρα με ενδεχομένως μικρό δημοσιονομικό κόστος-αποτύπωμα, το οποίο εν ευθέτω χρόνο θα ρίξει στο τραπέζι της διαβούλευσης με τους αγρότες, παίρνοντας και πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Πώς θα κινηθούν οι αγρότες

Συγκεντρωμένα στο Κάστρο της Βοιωτίας βρίσκονται από χθες το απόγευμα τρακτέρ που έχουν μαζευτεί από όλα τα μπλόκα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας για θα λάβουν μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που θα γίνει σήμερα το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας.

Η κάθοδος προς την πρωτεύουσα θα ξεκινήσει σήμερα το πρωί, με στόχο, σύμφωνα με ανακοινώσεις, στις 17:30 να βρίσκονται στην πλατεία Ομονοίας και από εκεί στις 18:30 να πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία έως το Σύνταγμα. Επιπλέον, αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από όλη τη χώρα θα μεταβούν στην Αθήνα με δικά τους οχήματα αλλά και με λεωφορεία, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγω μόνο για 60 λεωφορεία από τη Θεσσαλία και περί τις 5.000 συμμετοχές αγροτών.

Οι αγρότες από την Δυτική Ελλάδα και από τα μπλόκα της Πελοποννήσου αναμένεται να συναντηθούν στην περιοχή των Μεγάρων, πριν κατευθυνθούν προς το κέντρο της πρωτεύουσας.

Στόχος του συλλαλητηρίου είναι σύμφωνα με τους παραγωγούς να αναδειχθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας και να δοθούν λύσεις στο αυξημένο κόστος παραγωγής των τελευταίων ετών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα