Τράπεζες

Τράπεζες: Μεγάλα κέρδη, αυξημένες χορηγήσεις δανείων


Τι θα ανακοινώσουν οι διοικήσεις για την κερδοφορία του 2022 - Προβλέψεις για δάνεια 8 δισ. φέτος στις επιχειρήσεις

Ο χορός των ανακοινώσεων οικονομικών αποτελεσμάτων από τις τράπεζες για το 2022 αρχίζει αύριο εν μέσω προσδοκιών για υψηλή κερδοφορία την περασμένη χρονιά, με σημαντική αύξηση των χορηγήσεων νέων δανείων, αλλά και «καθοδήγησης» (guidance) από τις διοικήσεις προς τους επενδυτές για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα το 2023.

Οι πρώτες ανακοινώσεις θα γίνουν την Παρασκευή από τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ στις 9 Μαρτίου είναι προγραμματισμένες οι αντίστοιχες ανακοινώσεις της Eurobank και στις 15 Μαρτίου της Alpha Bank. Η Εθνική δεν έχει ακόμη προσδιορίσει τον χρόνο δημοσίευσης των αποτελεσμάτων της.

Ήδη από το 2022 και, πολύ περισσότερο, το 2023 οι ελληνικές τράπεζες δρέπουν τους καρπούς της μακράς και επίπονης διαδικασίας εξυγίανσης των ισολογισμών τους, που έχει οδηγήσει σε αυξημένα περιθώρια κερδοφορίας, καθώς οι δείκτες των «κόκκινων» δανείων έχουν πλέον μειωθεί σε μονοψήφια ποσοστά και δεν χρειάζεται οι τράπεζες να εγγράφουν ζημιές από τιτλοποιήσεις δανείων.

Επιτόκια και χορηγήσεις

Επιπλέον, καθώς δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι δυσοίωνες προβλέψεις για νέα «κόκκινα» δάνεια, οι τράπεζες δεν έχει χρειασθεί ως τώρα να αυξήσουν τις προβλέψεις τους για πιστωτικό κίνδυνο, κάτι που θα πίεζε την κερδοφορία τους.

Παράλληλα, η αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων που άρχισε το δεύτερο εξάμηνο του 2022 φέρνει σημαντική αύξηση στα έσοδα από τόκους των τραπεζών, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη προσπάθεια αύξησης των χορηγήσεων, κυρίως επιχειρηματικών δανείων σε μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις και οι τράπεζες βλέπουν να αυξάνονται τα έσοδα από νέα, υγιή δάνεια.

Επιπλέον, οι τράπεζες εξακολούθησαν το 2022 να αντλούν σημαντικά κέρδη, μη επαναλαμβανόμενα, από τα χαρτοφυλάκια ομολόγων. Αυτά τα έκτακτα κέρδη βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό πίσω από την αυξημένη συνολική κερδοφορία τους.

Υψηλές επιδόσεις στο 9μηνο

Τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου και 12μήνου 2022 αναμένεται ότι θα επιβεβαιώσουν τη μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζών το 2022, η οποία ήδη είχε καταγραφεί στα στοιχεία 9μήνου.

  • Η Eurobank είχε παρουσιάσει υπετριπλάσια κέρδη, σε σχέση με το 9μηνο 2021, τα οποία ανήλθαν σε 932 εκατ. ευρώ.
  • Η Alpha Bank πέρασε από ζημιές 2,5 δισ. σε κέρδη 335 εκατ.  μετά από φόρους
  • Η Τράπεζα Πειραιώς δημοσίευσε προσαρμοσμένα κέρδη 386 εκατ. έναντι ζημιών 3 δισ. στο 9μηνο του 2021.
  • Υψηλή κερδοφορία, 652 εκατ. ευρώ, είχε εμφανίσει η Εθνική Τράπεζα, αν και ελαφρώς μειωμένη (-11%) κυρίως εξαιτίας της μείωσης των κερδών από χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, που φθάνουν ως το τέλος Σεπτεμβρίου 2022, οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες πέτυχαν δείκτη απόδοσης κεφαλαίου (κέρδη ως ποσοστό των ιδίων κεφαλαίων) που ανήλθε στο 15,3% και ήταν ο πέμπτος υψηλότερος στην Ευρώπη και τριπλάσιος από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (4,86%). Με στοιχεία τέλους πρώτου εξαμήνου, ο δείκτης RoE των ελληνικών τραπεζών ήταν ακόμη υψηλότερος, στο 21,15%.

 Δάνεια σε επιχειρήσεις

Οι τράπεζες σχεδιάζουν δυναμική αύξηση των δανείων προς τις επιχειρήσεις το 2023, αξιοποιώντας και τα δισεκατομμύρια φθηνών δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Χρ. Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τρ. Πειραιώς, προέβλεπε πρόσφατα, μιλώντας σε αναλυτές, καθαρή πιστωτική επέκταση για την τράπεζα της τάξεως των 1,7 δισ. ευρώ, έναντι των περίπου 1,3 δισ. που καταγράφηκαν το 2022 -αύξηση κατά 30%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, οι καθαρές ροές δανείων προς τις επιχειρήσεις αναμένεται φέτος να ξεπεράσουν τα 8 δισ. ευρώ, έναντι των 6,8 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Αυτό σημαίνει ότι ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης προς τις επιχειρήσεις που ήδη είχε ανεβεί στο 11,8% στο τέλος του 2022 θα επιταχυνθεί περίπου στο 17% στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα