Τράπεζες

Τράπεζες: "Ολική επαναφορά" με υψηλή κερδοφορία και ράλι μετοχών


  Μετά από πολλά χρόνια επίμονων μεθοδικών προσπαθειών, με υλοποίηση σχεδίων εσωτερικής αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες επιτυγχάνουν την “ολική επαναφορά”, επιστρέφοντας σε τροχιά ανάπτυξης και αυξανόμενης κερδοφορίας.

Τα στοιχεία για τις επιδόσεις εξαμήνου που ανακοίνωσαν η Εθνική και η Eurobank είναι εντυπωσιακά:  Κέρδη πολλαπλάσια από τα περυσινά, δραστική μείωση των κόκκινων δανείων και των επισφαλειών, έσοδα-ρεκόρ, μεγάλη αύξηση των χορηγήσεων, ενισχυμένοι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Ανάλογες επιδόσεις αναμένεται ότι θα εμφανίσουν η Τρ. Πειραιώς – που θα ανακοινώσει εξαμηνιαία αποτελέσματα την προσεχή Τετάρτη - και η Alpha Bank.
Απαλλαγμένες από βάρη και δεσμά του παρελθόντος και με την προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αποδίδοντας θεαματικά αποτελέσματα, η βελτίωση των αποτελεσμάτων των τραπεζών θα συνεχισθεί.

Επενδυτικό ενδιαφέρον

Το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα επιστρέφει πλέον στην κανονικότητα και μπορεί να ηγηθεί της προσπάθειας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας  και την επούλωση των πληγών που προκάλεσαν οι διαδοχικές κρίσεις.

Η αγορά “διαβάζει” τη συντελούμενη αλλαγή στον κλάδο, βλέπει ακόμη καλύτερες προοπτικές και αρχίζει να βλέπει με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη τις τραπεζικές μετοχές. Αυτή η μεταστροφή απόψεων αποτυπώνεται και στο χρηματιστηριακό ταμπλό:

Οι τραπεζικές μετοχές που απετέλεσαν επί μήνες αντικείμενο προβληματισμού και αμφισβήτησης, γίνονται πάλι αντικείμενο ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος, προσελκύοντας τοποθετήσεις διεθνών χαρτοφυλακίων και εγχώριων επενδυτών-αποταμιευτών. Γίνονται λοιπόν πάλι κινητήριος μοχλός της αγοράς και οδηγούν του δείκτες του ΧΑ σε τροχιά ισχυρής ανάκαμψης.

Μετοχές και δείκτες

Με τις τραπεζικές μετοχές επικεφαλής της κούρσας η ανάκαμψη συνεχίζεται σήμερα για 11η κατά σειρά συνεδρίαση (με μία ενδιάμεση πτωτική). Ο κλαδικός τους δείκτης πραγματοποιεί άλμα +4,50%, δίνοντας ώθηση και κατεύθυνση στην αγορά. Μέσα σε δύο εβδομάδες καταγράφει κέρδη περίπου 21%

Περίπου 5,2% κερδίζει αυτή την ώρα η Eurobank. Ακολουθούν Alpha Bank +4,8%,  Εθνική και Πειραιώς +3,7%, Attica Bank +2,8%,

Θετική η συνολική εικόνα στο ταμπλό. Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο 1,35% στις 862,5 μονάδες, έχοντας διασπάσει ανοδικά διαδοχικές αντιστάσεις
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά  1,60% στις 2083,6 μονάδες, ενώ ο δείκτης των mid caps  περιορίζεται στο ¨φτωχό” +0,43%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Τιτάν +3,7%,  ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ +3,5%, ΤΕΝΕΡΓΑ και ΕλβάλΧαλκόρ +2,2%, Βιοχάλκο +1,7%, ΕΛΠΕ και Aegean +1,4%.
 Στο κόκκινο μόνοι ΕΥΔΑΠ και Σαράντης, με -0,6%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα