Ελλάδα

Τρεις μεταλλάξεις του κοροναϊού καλπάζουν στην Ευρώπη – Η μία έχει έρθει και στην Ελλάδα


Σε ραδιοφωνικές δηλώσεις του ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ, Κώστας Τριανταφυλλίδης, σημείωσε: «Τον Φεβρουάριο διαπιστώθηκε στην Κεντρική Ευρώπη ότι δημιουργήθηκε μια μετάλλαξη, η οποία ονομάζεται D614. Η μετάλλαξη αυτή ξέρουμε σήμερα ότι ήρθε και στην Ελλάδα, στις αρχές Απριλίου. Έχει μεγαλύτερη πολλαπλασιαστική ικανότητα, που σημαίνει ότι έχει βρεθεί πως όταν κάποιος υγιής εκτίθεται σε χιλιάδες και πολλά ιοσώματα, έχει 38% πιθανότητες να μπει στο νοσοκομείο, ενώ με το αρχικό κινέζικο στέλεχος οι πιθανότητες εισαγωγής στο νοσοκομείο είναι μόνο 15%. Τον Ιούνιο εμφανίστηκε και ένα δεύτερο στέλεχος ιού, που ονομάζεται “European Union 1”. Το στέλεχος αυτό, σε πολλές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, ίσως και στην Ελλάδα, έχει αντικαταστήσει το πρώτο στέλεχος, το D614 και είναι ακόμη πιο μεταδοτικό ανεβάζοντας την πιθανότητα νοσηλείας έως 80%. Αυτό σημαίνει ότι στο δεύτερο κύμα του ιού στην Ευρώπη έχουμε δύο διαφορετικές μεταλλάξεις, πιο μεταδοτικές, αν και όχι –ευτυχώς- πιο θανατηφόρες.».

Η τρίτη μετάλλαξη και τα ζώα

Η τρίτη μετάλλαξη αφορά στη διάδοση του ιού στα ζώα και ενώ μέχρι στιγμής ο κοροναϊός μεταδίδεται από τον άνθρωπο σε γάτες και σκύλους (που δεν νοσούν) αλλά όχι αντίστροφα, διαπιστώθηκε κίνδυνος από τα βιζόν, καθώς είναι ικανά να μεταδώσουν την ασθένεια σε άνθρωπο: «Ήδη στη Δανία έχουν αποφασίσει να θανατώσουν τα βιζόν. Θα πρέπει και εδώ, στην Καστοριά και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας που ασχολούνται με τη γουνοποιία, να δουν πως θα χειριστούν το συγκεκριμένο κίνδυνο.»

Όσον αφορά στα παιδιά και πόσο είναι ασφαλές είναι να εξακολουθήσουν να πηγαίνουν σχολείο ο κ. Τριανταφυλλίδης επισημαίνει: «Ειδικά τα παιδιά κάτω από την ηλικία των 12 ετών δεν είναι τόσο επιρρεπή να μολυνθούν, ούτε να μεταδώσουν και συνήθως είναι ασυμπτωματικά. Έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά, όταν μολυνθούν από τον ιό παράγουν διαφορετικά αντισώματα και διαφορετική ποσότητα αντισωμάτων σε σχέση με τους ενήλικες. Αυτό οδηγεί τα παιδιά να καθαρίζουν τον ιό πολύ γρήγορα, χωρίς να νοσούν σε αντίθεση με τους ενήλικες».

Ο καθηγητής τόνισε ότι σε έναν χρόνο θα υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας DNA τεστ, που θα αποκαλύπτει την προδιάθεση κάθε ατόμου έναντι του νέου κορονοϊού και τις πιθανότητες που έχει να νοσήσει βαριά, εφόσον προσβληθεί.

«Για τη γενετική σύσταση υπάρχουν ειδικές εξετάσεις, που μπορούν να γίνουν. Λέγεται ιατρική ακρίβειας και στην Ελλάδα ένα μέρος αυτής της έρευνας διεξάγεται στο ΕΚΕΤΑ της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος», ανέφερε ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις