Για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση υπάρχει στρατηγικό σχέδιο και οργανωμένη πολιτική σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των υδάτινων πόρων και στην αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας στον πρωτογενή τομέα, τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κατά την παρέμβασή του στο πάνελ με θέμα «Το όραμα μιας εθνικής αγροδιατροφικής στρατηγικής» στο Cantina Academy, τη νέα καινοτόμα σειρά συνεδρίων από το Cantina και το «Πρώτο Θέμα», με θέμα «Διασφαλίζοντας το μέλλον της τροφής», στη Λάρισα. Σημείωσε μάλιστα ότι το μεγαλύτερο μέρος των πόρων του ΠΑΑ διοχετεύεται στην ανάπτυξη αυτής της πολιτικής.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι άμεσα αναμένεται η πρόσκληση για μεγάλα αρδευτικά έργα 600 εκατ. ευρώ που θα αφορούν στις Περιφέρειες ενώ το φθινόπωρο αναμένεται αντίστοιχο πρόγραμμα μικρότερων αρδευτικών έργων που θα διαχειριστούν οι Δήμοι. Όπως εξήγησε ο κ. Τσιάρας και τα έργα που θα διαχειριστούν οι Περιφέρειες και αυτά που θα διαχειριστούν οι Δήμοι εντάσσονται μέσα στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για τους υδάτινους πόρους που αναπτύσσεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Εν συνεχεία, είπε: «Για πρώτη φορά, ωστόσο, μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι επιχειρείται μια μοναδική προσέγγιση -πρώτη φορά μια κυβέρνηση επιχειρεί να έχει ένα ολιστικό σχεδιασμό για το αρδευτικό νερό. Πρώτη φορά σχεδιάζονται και θα υλοποιηθούν έργα για το αρδευτικό νερό που ποτέ δεν είχαν σχεδιαστεί στο παρελθόν και βεβαίως για πρώτη φορά το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων μέσω των πόρων που διαχειρίζεται θα διαθέσει το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των πόρων για αρδευτικά έργα και συγκεκριμένα για τα μεγάλα αρδευτικά έργα. Η σχετική πρόσκληση θα υπάρξει εντός του Μαΐου».
Προστιθέμενη αξία στα ελληνικά προϊόντα
Ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι οφείλουμε να προωθήσουμε τα μοναδικά προϊόντα που παράγει η πατρίδα μας τα οποία είναι τα βασικά συστατικά της μεσογειακής διατροφής η οποία προκρίνεται ως η πλέον ενδεδειγμένη διατροφή σε όλο τον κόσμο.
Όπως εξήγησε σε αυτή την κατεύθυνση εστιάζει και τις δικές του προσπάθειες το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με μια σειρά κεντρικών πολιτικών επιλογών. Με συγκεκριμένες προσκλήσεις μέσω των πόρων της Κοινής αγροτικής πολιτικής, αλλά βεβαίως και με τη σταθερή προσέγγιση ότι η Ελλάδα παράγει μοναδικά προϊόντα υψηλή ποιότητας.
Τα προϊόντα μας, όπως είπε, μπορούν να βρεθούν παντού στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια αγορά και να δώσουν την άμεση προστιθέμενη αξία στους Έλληνες παραγωγούς και να συμβάλουν με αυτό τον τρόπο και στο συνολικό οικονομικό προϊόν της πατρίδας μας.
Παράλληλα τόνισε ότι το ΥΠΑΑΤ με τις πολιτικές που αναπτύσσει δίνει έμφαση στην ενίσχυση των εξαγωγών, αλλά και στηρίζει επενδυτικές προσπάθειες παραχωρώντας δημόσια περιουσία όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν.
Η νέα ΚΑΠ
Σε δηλώσεις που έκανε στα τοπικά ΜΜΕ, προσερχόμενος στο συνέδριο, αναφερόμενος στη νέα ΚΑΠ, μεταξύ άλλων είπε:
«Επιμένουμε στην κατεύθυνση ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μειωθούν οι πόροι της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Πιθανότατα χρειάζεται μια ανακατανομή πόρων και παράλληλα υποστηρίζουμε την άποψη ότι πρέπει να συσταθεί ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, εκτός της ΚΑΠ, για να αποζημιώνει για φυσικές καταστροφές μιας και η κλιματική κρίση πλέον επηρεάζει συνολικά την παραγωγική διαδικασία σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».