Πολιτική

Τσίπρας: Αυτοί που έκλεισαν τον βαλκανικό διάδρομο δεν θα τον ξανανοίξουν


Χαρακτήρισε εγκληματική τη συμπεριφορά εκείνων που ενθάρρυναν τους πρόσφυγες της Ειδομένης να πάνε στα Σκόπια

Εγκληματική χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας την παραπληροφόρηση των προσφύγων στην Ειδομένη, δείχνοντας προς την κατεύθυνση παραοργανώσεων και ΜΚΟ και παράλληλα εκτίμησε ότι αυτοί που έκλεισαν τον βαλκανικό διάδρομο δεν θα τον ξανανοίξουν. Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Αρμενίας επέμεινε για μια μονομερή και απαράδεκτη ενέργεια παρά την ρητή αναφορά για το θέμα στην απόφαση του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση και ο λαός έδωσε από το υστέρημα του για να παράσχει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες σε ανθρώπους που ρισκάρουν να χάσουν τη ζωή τους στο Αιγαίο και ψάχνουν καταφύγιο».
 
Όπως είπε η Ελλάδα ανέλαβε υποχρεώσεις που ξεπερνούσαν τις δυνατότητές της στα πλαίσια κοινών αποφάσεων της ΕΕ. Δούλεψε μέχρι τα μέσα Φλεβάρη σε συγκεκριμένο σχεδιασμό: να φτάσει στο 100% η ταυτοποίηση προσφύγων, να υλοποιήσει 30.000 θέσεις σε νησιά και ενδοχώρα αλλά με δεδομένο ότι ο Βαλκανικός Δρόμος θα έμενε ανοικτός.
 
«Με απαράδεκτες και μονομερείς ενέργειες ο Βαλκανικός Δρόμος έκλεισε και η Ελλάδα βρέθηκε μπροστά στην ανάγκη να υλοποιήσει το ανθρωπιστικό καθήκον για αυξανόμενο αριθμό μεταναστών».
 
«Επιτελούμε το καθήκον με αυταπάρνηση. Το σύνολο του κρατικού μηχανισμού εργάζεται σκληρά για τη δημιουργία νέων θέσεων φιλοξενίας σε ανθρώπινες συνθήκες και φτάσαμε σε πολύ αυξημένο αριθμό που ξεπερνά πολλές άλλες χώρες. Συγκρίνετε ότι έκανε η Ελλάδα και τι υποσχέθηκαν και δεν έκαναν άλλες χώρες», τόνισε.
 
«Το κλείσιμο των συνόρων δημιουργεί συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης πέραν από την ευθύνη της Ελλάδας, είπε ο πρωθυπουργός. «Ειχαμε συμφωνήσει με τον ΟΗΕ να μην γίνουν θέσεις στα σύνορα για να μην μετατραπεί το πρόβλημα σε διασυνοριακό με τα Σκόπια».
 
«Απευθύναμε έκκληση στους πρόσφυγες και τις ΜΚΟ για να εγκαταλείψουν οι πρόσφυγες τις σκηνές στην Ειδομένη και να προσέλθουν σε ανοικτά κέντρα φιλοξενίας όπου υπάρχει τροφή, ζεστασιά και ρουχισμό, υποστήριξε.
 
«Χθες είχαμε ένα απαράδεκτο γεγονός. Την ενθάρρυνση των ανθρώπων αυτών από αγνώστους, ενδεχομένως και από ομάδες εθελοντών να παραμείνουν εκεί παραπληροφορώντας τους ότι στα κέντρα υποδοχής θα συλληφθούν και την ενθάρρυνσή τους να περάσουν στην απέναντι πλευρά. Αυτή η συμπεριφορά είναι εγκληματική απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους. Πρέπει να σταματήσει».
 
«Απευθύνουμε έκκληση στους πρόσφυγες να μην μείνουν στην περιοχή. Δεν υπάρχει περίπτωση αυτοί που έκλεισαν τον δρόμο να τον ξανανοίξουν», σημείωσε. Οπως είπε πρέπει να δουλέψουμε για τη νόμιμη μετάβασή τους στην Ευρώπη μέσω της διαδικασίας της μετεγκατάστασης.
 
Απευθύνουμε έκκληση στις ΜΚΟ να ελέγξουν την μετάδοση της παραπληροφόρησης. Η έκκληση απευθύνεται στη Υπατη Αρμοστείας και τις ΜΚΟ. Δεν μπορεί τον έλεγχο της πληροφόρησης να τον έχουν παραοργανώσεις.
 
Τι συζήτησε με τον Αρμένιο Πρόεδρο
 
Η προσφυγική κρίση δεν αφορά κάποιες χώρες αλλά το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και γι’ αυτό απαιτούνται συνεκτικές λύσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον αρμένιο πρόεδρο Σ. Σαρκισιάν.
 
Ενημερώθηκα για τις προσπάθειες της Αρμενίας που δέχτηκε μεγάλο αριθμό προσφύγων από τη Συρία, δήλωσε. Παράλληλα σημείωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει ένθερμα την περαιτέρω συνεργασία μεταξύ Αρμενίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης.
 
Όπως είπε οι δυο χώρες μπορούν να συνεργαστούν για τη δημιουργία νέων δυνατοτήτων συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Όπως είπε, ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο Ιραν, μια χώρα γειτονική στην Αρμενία και γι’ αυτό αναζητείται το περιθώριο να υπάρξει τριμερής συνεργασία.
 
Αναφορικά με το Κυπριακό οι δυο άνδρες τόνισαν την ανάγκη βιώσιμης λύσης. Οι δρόμοι που ανοίξαμε οι δυο χώρες θα είναι ουσιαστικοί, τόνισε ο πρωθυπουργός.
 
Από την πλευρά του, ο αρμένιος πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι ιστορικές σχέσεις των δυο κρατών θα βελτιωθούν έτι περαιτέρω και ανακοίνωσε ότι ο έλληνας πρωθυπουργός αποδέχτηκε πρόσκληση να επισκεφτεί την Αρμενία. 
 
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η καλύτερη λύση για το προσφυγικό είναι να λυθεί το πρόβλημα στην πηγή, δηλαδή στη Συρία.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις