Πολιτική

Τζανακόπουλος: Να επιλυθεί το ρήγμα ανάμεσα στην Εθνική και ΤΧΣ


«Μπορεί να δημιουργήσει μια κατάσταση ανησυχίας στη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος» - Τι είπε για το ενδεχόμενο νέων μέτρων

Μετά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη που τόνισε την αναγκαιότητα  εξεύρεσης λύσης ανάμεσα στην Εθνική Τράπεζα και το ΤΧΣ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι το ρήγμα «μπορεί να δημιουργήσει μια κατάσταση ανησυχίας στη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος» και πρέπει να επιλυθεί άμεσα. «Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις για το θέμα, δεν παρεμβαίνει στην επιλογή της ηγεσίας των τραπεζών. Η διοίκηση μιας τράπεζας οφείλει να μην προτροπεί τις αποφάσεις και τις προτροπές ενός εκ των βασικών μετόχων» κατέληξε για το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα, ο κ. Τζανακόπουλος ερωτήθηκε από τους πολιτικούς συντάκτες για το ενδεχόμενο τέταρτου Μνημονίου και τη λήψη νέων μέτρων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει αλλαγή της συμφωνίας και 4ο Μνημόνιο και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι μόνο αυτή επιδιώκει κάτι τέτοιο για να επιβάλει σκληρή ατζέντα λιτότητας ως αντάλλαγμα για το χρέος.
 
«Η κυβέρνηση εργάζεται για τη ρύθμιση του χρέους σε συνεργασία με τους εταίρους» συμπλήρωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
 
Αναφερόμενος στην επίσκεψη Ομπάμα τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι θα συνοδεύεται από τον ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ Τζακ Λιού που έχει αναφερθεί στο θέμα του χρέους. «Είναι κρίμα που υποβαθμίζει η αντιπολίτευση τη σημασία αυτής της επίσκεψης».
 
Κληθείς να τοποθετηθεί για τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ επέλεξε να εστιάσει στην αποστροφή του Τζέρι Ράις ότι το ΔΝΤ δεν στηρίζει νέα μέτρα. «Το  χρονοδιάγραμμα αλλά και το πώς θα υλοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος είναι σαφές. Στοχεύουμε στις 5 Δεκέμβρη να υπάρξει απόφαση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και στη συνέχεια να υπάρξει συμφωνία για τα μεσο-μακροπρόθεσμα μέτρα» είπε ο κ. Τζανακόπουλος.
 
Σε επόμενη ερώτηση για το θέμα των δηλώσεων του ΔΝΤ ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «το ΔΝΤ συμμετέχει ως τεχνικός συμβούλος. Η πάγια πρακτική είναι ότι η κυβέρνηση υπογράφει ξεχωριστές συμφωνίες με Ευρωπαίους και ΔΝΤ και καμία από αυτές δεν θεωρήθηκε επιπλέον Μνημόνιο. Με αυτή την έννοια η μοναδική συμφωνία είναι αυτή του περασμένου Ιουλίου. Δεν υπάρχει θέμα νέων μέτρων αν υπάρξει συμφωνία για να συμμετέχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ».
 
Βαρύ το καθήκον του ΕΣΡ και υψηλός ο πήχης για το ύψος του τιμήματος
 
Για το θέμα των αδειών ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «ανοίγει ο δρόμος για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού». Χαρακτήρισε «βαρύ το καθήκον του ΕΣΡ και εξαιρετικά υψηλό τον πήχη για το χρονοδιάγραμμα και το ύψος του τιμήματος». Διευκρίνισε, δε, ότι η διαγωνιστική διαδικασία θα συνεχιστεί στη βάση του 4339.
 
Σε ερώτηση, δε, για το θέμα των χρημάτων που έχουν μπει στα δημόσια ταμεία είπε ότι όσον αφορά το ζήτημα αυτό «θα προχωρήσουμε κατά νόμον ανάλογα με το τι θα προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ». «Αυτή τη στιγμή ισχύει ο νόμος Παππά για τα κριτήρια έκδοσης αδειών» συμπλήρωσε και διευκρίνισε σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση σχεδιάζει νόμο-γέφυρα είπε ότι «θα συζητήσουμε με το ΕΣΡ και μετά αφού μας παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα θα καταλήξουμε στην απόφασή μας».
 
«Είχαμε προετοιμαστεί για τη νίκη Τραμπ»
 
Επέμεινε, ακόμα, ότι η κυβέρνηση είχε προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνοντας ότι στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ.
 
Για το Κυπριακό είπε ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις κυπριακές αρχές. Παρακολουθούμε στενά τις διαπραγματεύσεις και περιμένουμε το αποτέλεσμα όπως και όλος ο πλανήτης».
 
Χαρακτήρισε, επίσης, προβληματική τη ρητορική που αναπτύχθηκε προεκλογικά στις ΗΠΑ όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά εκτίμησε ότι «οι ΗΠΑ έχουν το δημοκρατικό βάθος για να εγγυηθούν τα δικαιώματα των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Δεν ανησυχούμε για παρόμοιες εξελίξεις στην Ελλάδα αν και έχουν αυξηθεί τα φαινόμενα ξενοφοβίας λόγω της κρίσης».
 
Για το προσφυγικό είπε ότι η συμφωνία πρέπει να εφαρμόζεται και από τις δύο πλευρές την ΕΕ και την Τουρκία. «Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι η ενταξιακή της πορεία εξαρτάται και από την πορεία της στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» κατέληξε ο κ. Τζανακόπουλος.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις