Επιχειρήσεις

Βαρούχ/Uber Greece: Μπορεί η Uber να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα;


Aνοιχτή στο ενδεχόμενο να επεκτείνει σταδιακά τις υπηρεσίες της σε όλη την Ελλάδα, ξεκινώντας από τουριστικές περιοχές με αυξημένη επισκεψιμότητα, όπου καταγράφεται υψηλή ζήτηση για μετακινήσεις και περιορισμένη διαθεσιμότητα υπηρεσιών μεταφοράς, είναι η Uber, όπως επισημαίνει η γενική διευθύντρια της εταιρείας στη χώρα μας, Σαρίτα Βαρούχ, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με την ευκαιρία του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Στόχος είναι να ενισχυθούν οι επιλογές για κατοίκους και επισκέπτες, καλύπτοντας υφιστάμενα κενά στην προσφορά» συμπληρώνει και προσθέτει πως η γεωγραφική κάλυψη όλης της χώρας είναι κάτι που επιτεύχθηκε ήδη στην Πορτογαλία, όπου τα οχήματα με το σήμα της Uber έχουν φτάσει σε κάθε γωνία της πορτογαλικής υπαίθρου, χάρη στο θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο που εισήγαγε η πορτογαλική κυβέρνηση.

Στην Ελλάδα, όπου η Uber συμπληρώνει φέτος αδιάλειπτη δεκαετή παρουσία, το ρυθμιστικό πλαίσιο εξακολουθεί να παρουσιάζει «αρρυθμίες» -- σε μια περίοδο που, όπως σημειώνει η κα Βαρούχ, «είναι κρίσιμο να υπάρχουν περισσότερες επιλογές κινητικότητας». Η ενίσχυση της πολυτροπικότητας στις μετακινήσεις, λέει, δεν αφορά μόνο την αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού κομφούζιου στις πόλεις, αλλά αποτελεί επίσης βασική προϋπόθεση για μια πιο βιώσιμη και προσβάσιμη αστική καθημερινότητα. Ενδεικτικά, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της TomTom, η Αθήνα κατατάσσεται στις πιο «μποτιλιαρισμένες» πρωτεύουσες της Ευρώπης (6η στην κατάταξη), με τους οδηγούς να χάνουν κατά μέσο όρο 142 ώρες ετησίως στην κίνηση.

Όπως λέει, η Ελλάδα, δυστυχώς, ενώ έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε πολλούς τομείς τα τελευταία χρόνια, στο ρυθμιστικό πεδίο έχει μείνει πίσω. Η Κομισιόν, μάλιστα, το 2023 εξέδωσε σαφείς κατευθύνσεις για τη ρύθμιση των πλατφορμών κινητικότητας, στις οποίες εντοπίζονται αδυναμίες που αντικατοπτρίζουν πολλές από τις προκλήσεις που υπάρχουν σήμερα στο ελληνικό πλαίσιο. «Αυτό που επιθυμούμε ως Uber είναι να συμμετέχουμε σε έναν ουσιαστικό διάλογο από την αρχή, ώστε να διαμορφώσουμε ένα λειτουργικό και δίκαιο πλαίσιο που επιτρέπει περισσότερες και καλύτερες επιλογές μετακίνησης για όλους» εξηγεί.

Σε ερώτημα σχετικά με το πώς η περαιτέρω εξάπλωση της Uber θα μπορούσε να επηρεάσει τον παραδοσιακό κλάδο των ταξί, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: «Στην πραγματικότητα, τα ταξί είναι κομμάτι του μέλλοντος που χτίζουμε στην Ελλάδα. Ήδη συνεργαζόμαστε με σχεδόν τα μισά ταξί της Αθήνας, ένα ποσοστό που αυξήθηκε κατά 35% μόνο τον τελευταίο χρόνο. Οι οδηγοί βλέπουν αξία στη συνεργασία μαζί μας και η συνεργασία αυτή ενισχύεται συνεχώς».

Το ελληνικό ρυθμιστικό πλαίσιο δημιουργεί επίσης προσκόμματα στην προσπάθεια της Uber να αξιοποιήσει τις τεχνολογίες αιχμής, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) στις υπηρεσίες εκμίσθωσης ΙΧ με οδηγό, σύμφωνα πάντα με την κα Βαρούχ. «Ο νόμος στην Ελλάδα, που θεσμοθετήθηκε το 2018, λέει αυτή τη στιγμή ότι προκειμένου να λειτουργήσει μια τέτοια υπηρεσία με ΤΝ θα πρέπει το όχημα να κάνει μέχρι μία διαδρομή ανά τρεις ώρες και στο μεσοδιάστημα να επιστρέφει στην έδρα της επιχείρησης. Άρα, αυτό τι σημαίνει πρακτικά; (...) Ότι ο οδηγός θα πρέπει να επιστρέψει στην έδρα της επιχείρησης και να περιμένει 2,5 ώρες εκεί, προκειμένου να ξεκινήσει την επόμενη διαδρομή και ότι εσείς θα πρέπει να πληρώσετε περισσότερα. Σκεφτείτε λοιπόν να υπάρχουν όλα αυτά τα αυτοκίνητα, τα οποία πηγαινοέρχονται χωρίς κανέναν σκοπό άδεια, για να περιμένουν σε ένα σημείο, όπου θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο πάρκινγκ. Είναι συμφόρηση, ρύπανση και δεν έχει καμία απολύτως λογική» υποστηρίζει.

Έτερο ζήτημα που προκύπτει από το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι η τιμολόγηση των υπηρεσιών των ταξί. «Τα ταξί είναι η μόνη υπηρεσία στην Ελλάδα, που όταν πας να καλέσεις ένα αυτοκίνητο ή όταν σταματήσεις ένα στον δρόμο, δεν γνωρίζεις πόσο θα πληρώσεις -θα το μάθεις στο τέλος. Είναι σαν να μπαίνετε σε έναν φούρνο και να μη γνωρίζετε την τιμή κανενός προϊόντος, οπότε να μην έχετε ιδέα πόσο θα πληρώσετε. Αν αντίθετα υπήρχε ξεκάθαρη τιμολόγηση, αυτό θα ωφελούσε τελικά και τους οδηγούς. Γιατί όταν ο επιβάτης, ο τουρίστας, γνωρίζει εκ των προτέρων πόσο κοστίζει κάτι, δεν αποκλείεται ν' αποφασίσει να το χρησιμοποιήσει περισσότερο, ενώ σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να εικάζει πως είναι πολύ ακριβό για να το αντέξει το πορτοφόλι του» επισημαίνει η γενική διευθύντρια της Uber Ελλάδας.

Στο ερώτημα αν η εταιρεία συναντά ευήκοα ώτα στα αιτήματά της για ρυθμιστικές αλλαγές απαντά: «Έχουμε κάνει αρκετές συναντήσεις, είμαστε πάντα διαθέσιμοι στο να συζητάμε. Το αν κάποιες θετικές ρυθμίσεις είναι κοντά ή μακριά, δεν είναι στα χέρια μας. Κι αν δεν δεις κάτι εκτυπωμένο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δεν μπορείς να ξέρεις τι θα ισχύσει όλα παραμένουν ρευστά. Επιπλέον, πάνω που πιστεύεις ότι έχεις βρει ένα συνομιλητή, η κυβέρνηση μπορεί ν' αλλάξει και η διαδικασία να ξεκινήσει από την αρχή. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει συνοχή στη διαμόρφωση πολιτικών, καθώς στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις τις οποίες αξίζει να προσπεράσουμε, ώστε να επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος με όφελος για την κοινωνία και την οικονομία».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες Uber