Αιτήματα ονομαστικής ψηφοφορίας, επί άρθρων που αφορούν στις υπηρεσίες ύδατος, κατέθεσαν εκ μέρους του ΚΚΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μ. Κατρίνης και Ευ. Λιακούλη, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου, για τη «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων». Η ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί περί τις 7μμ.
Νωρίτερα, ο βουλευτής της ΝΔ, Παναγιώτης Καππάτος είχε τονίσει ότι σε κανένα σημείο του νομοσχεδίου δεν αναφέρεται, αυτό που λέει η αντιπολίτευση, για ιδιωτικοποίηση του νερού. Το νομοσχέδιο για πρώτη φορά αναφέρεται συγκεκριμένα στους παρόχους υπηρεσιών ύδατος ως δημόσιους και δημοτικούς οργανισμούς, δεν ασχολείται σε κανένα άρθρο του με το ιδιοκτησιακό καθεστώς ούτε με τη μετοχική σύνθεση των παρόχων υπηρεσιών ύδατος, η νέα Ρυθμιστική Αρχή έχει καθαρά εποπτικές και γνωμοδοτικές αρμοδιότητες, ενώ οι κανονιστικές αρμοδιότητες για την κοστολόγηση του νερού παραμένουν αρμοδιότητα των υπουργών και για τον σκοπό αυτό εκδίδουν ΚΥΑ, είπε ο κ. Καππάτος.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός είχε πει ότι «η ιδιωτικοποίηση του νερού θα φέρει νέες επιβαρύνσεις και ανισότητες. Με το νομοσχέδιο, είπε ο κ. Ξανθός ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη ιδιωτικής κερδοσκοπικής δραστηριότητας, γεγονός που θα οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια και σε σοβαρή επιβάρυνση των δημοτών, των αγροτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Για νομοσχέδιο-συνονθύλευμα «φωτογραφικών» διατάξεων με έντονο ρουσφετολογικό χαρακτήρα, μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας. Τακτοποιείτε ορισμένα ανεξόφλητα ακόμα πολιτικά γραμμάτια προς την προνομιακή κομματική σας πελατεία, την οικονομική ολιγαρχία δηλαδή, και είναι επείγον να γίνει αυτό μέσα σε λίγες εβδομάδες ή λίγους μήνες που σας απομένουν στη διακυβέρνηση της χώρας είπε ο κ. Βίτσας.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο «έρχεται να επιταχύνει την παραχώρηση του νερού και των αστικών αποβλήτων στους επιχειρηματικούς ομίλους. Εξάλλου», σημείωσε, «αυτό είναι ένα από τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, που πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο εξάμηνο».
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Κωνσταντόπουλος είπε ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού εγείρει ζητήματα αντισυνταγματικότητας, «όταν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας ορίζουν ότι η εποπτεία και ο δημόσιος έλεγχος καθορίζονται από το ίδιο το δημόσιο και το Υπουργείο. Άλλωστε ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την αποστολή της πολιτείας να προστατεύει την ανθρώπινη ζωή» είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος.