Πολιτική

Βουλή: Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΜέΡΑ25 στις "Πρότυπες προτάσεις έργων υποδομών"


Κατά πλειοψηφία απορρίφθηκε η αίτηση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε το ΜέΡΑ25 σε σειρά διατάξεων του σχεδίου νόμου για τις «Πρότυπες προτάσεις σε έργα υποδομής και λοιπές διατάξεις» του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Κατά της ένστασης ψήφισαν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση απείχαν, ενώ «υπέρ» τάχθηκαν ΜέΡΑ25 και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής ανέφερε ότι «έγινε σαφές από τη συζήτηση της έντασης ότι δεν υπάρχει καμία βάση αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου». Παρατήρησε ότι «μιλάει από μόνο του» το γεγονός ότι το ΜέΡΑ25 μετέβαλε την αρχική πρόταση που κατέθεσε σχετικά με τα άρθρα που παραβιάζονται, απαλείφοντας τα άρθρα 3 και 5 του Συντάγματος και αφήνοντας μόνο το άρθρο 24, και προσέθεσε πως «αυτά τα πράγματα δεν τα έχουμε ξαναδεί ποτέ στο Κοινοβούλιο».

Επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ που στήριξε την πρόταση αντισυνταγματικότητας του ΜέΡΑ25 λέγοντας πως «είναι θλιβερό που σε μια τέτοια θεσμική ακροβασία, που όσοι γνωρίζουν ελάχιστα νομικά την καταλαβαίνουν, έρχεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την στηρίζει». Πραγματικά, είπε ο κ. Καραμανλής, «λυπάμαι για αυτή την απίστευτη ακροβασία και το ολίσθημα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά φαίνεται ότι πλέον πολιτικά είστε σε τέτοια αδιέξοδα που έχετε χάσει τα λογικά σας… Και γι' αυτό θα σας κρίνουν όσοι μας ακούνε και θα σας κρίνουν όποτε γίνουν εκλογές».

Νωρίτερα, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης υποστήριξε την ένταση της αντισυνταγματικότητας των άρθρων από 1-14, 18-20 και 23-25 του νομοσχεδίου με βάση το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, των δασών και των δασικών εκτάσεων και του οικιστικού περιβάλλοντος. Ο συντακτικός νομοθέτης, είπε ο βουλευτής, εμπιστεύτηκε στο κράτος την αρμοδιότητα για την προστασία των παραπάνω αγαθών και την ανάπτυξη της χώρας, των έργων υποδομής συμπεριλαμβανομένων.

Ειδικότερα, για τις διατάξεις 1 έως 14 του σχεδίου νόμου ανέφερε πως παραβιάζεται το Σύνταγμα γιατί «εκχωρείται η κρατική αρμοδιότητα, ανεπίτρεπτα, στον ιδιωτικό τομέα με την θέσπιση των "Πρότυπων προτάσεων για έργα υποδομής", τον σχεδιασμό και την ωρίμανση των έργων υποδομών. Επίσης παραβιάζονται οι αρχές του υγιούς ανταγωνισμού, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου της χώρας, θεσπίζοντας το πλαφόν των 200 εκατ. ευρώ. Παραβιάζονται οι αρχές της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, καθώς με τις διατάξεις των άρθρων 18-20 και 23-25 τροποποιούνται διατάξεις του ν. 4412/2016 για τις δημόσιες συμβάσεις, εις τρόπο ώστε να επιτρέπονται περαιτέρω απευθείας αναθέσεις, ενώ με την παρ. 3 του άρθρου 3 βαφτίζονται και δημόσιες συμβάσεις οι συμπράξεις αυτές». Επίσης και η διάταξη για την Επιτροπή Αξιολόγησης, καθώς όπως είπε «στο πρόσωπο του αρμόδιου υπουργού (Υποδομών ή Περιβάλλοντος) συμπίπτουν δύο ασύμβατες ιδιότητες: του προέδρου της Επιτροπής και του αποφασίζοντος Οργάνου επί της εισήγησης».

Ο βουλευτής της ΝΔ Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, απέρριψε ως προσχηματική, αβάσιμη και αντιπολιτευτικό πυροτέχνημα την ένταση, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό έρεισμα, απλά το ΜέΡΑ25 προσπαθεί με γενικόλογές αναφορές να την υποστηρίξει. Οι πρότυπες προτάσεις, είπε, δεν αναιρεί ότι η εκτελεστική εξουσία ασκείται από την κυβέρνηση. «Και δεν εκχωρείται καμία εξουσία του σκληρού πυρήνα του κράτους σε ιδιώτες αλλά αυτοί υποβάλλουν προτάσεις στο δημόσιο που τις δέχεται ή όχι και μάλιστα κρίνονται από ανώτατο κρατικό όργανο. Περιγράφονται όλοι οι κανόνες διαφάνειας με διαγωνιστικές δημόσιες διαδικασίες και της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος. Και κυρίως δεν περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου περιβαλλοντικές διατάξεις για να έχουμε κάποια παραβίαση των οικείων Συνταγματικών διατάξεων του άρθρου 24» προσέθεσε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης στήριξε την ένσταση αντισυνταγματικότητας λέγοντας ότι παρατηρήσεις σχετικά με το άρθρο 18 για παραβιάσεις της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης, της αναλογικότητας, της προαγωγής του ανταγωνισμού κ.λπ. γίνονται και στην Έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής. Επίσης παρατήρησε ότι από την στιγμή που υπάρχουν διατάξεις που παραβιάζουν το Ενωσιακό Δίκαιο για τις δημόσιες συμβάσεις, σύμφωνα και με το άρθρο 28 του Συντάγματος, είναι και αυτές αντισυνταγματικές. Παρατήρησε πως η σύνθεση της Επιτροπής Αξιολόγησης είναι 50- 50% από τον ιδιωτικό φορέα και των υπηρεσιακών παραγόντων. Συνεπώς, είπε υπάρχει μεγάλο ζήτημα της προστασίας του πολιτικού κόσμου από τις επιβολές του οικονομικού συστήματος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης απέρριψε την ένσταση αντισυνταγματικότητας λέγοντας πως «η βασική μας αρχή είναι ότι σε τέτοια θέματα θα πρέπει να είμαστε φειδωλοί, ακριβολόγοι και σίγουροι ότι η εφαρμογή του νομοσχεδίου θα επηρεάσει κατάφορα και το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος» και σημείωσε ότι αυτή η διαδικασία της ένστασης αντισυνταγματικότητας «δεν είναι ψωμοτύρι.. για την κοινοβουλευτική διαδικασία αλλά μια εξόχως σημαντική και εξαιρετική υπόθεση». Σχετικά με άρθρα του νομοσχεδίου, ο βουλευτής, ανέφερε πως ορισμένες διατάξεις του αντιβαίνουν στο Ενωσιακό Δίκαιο περί δημοσίων συμβάσεων καθώς και με συνταγματικές διατάξεις περί ανταγωνισμού. Αυτά, όμως, μετά την ψήφισή του θα κριθούν από ενδεχόμενες δικαστικές προσφυγές

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος δήλωσε πως το κόμμα του απέχει από την ψηφοφορία λέγοντας πως «έχει καταντήσει βιομηχανία σκοπιμότητας οι καταθέσεις ενστάσεων αντισυνταγματικότητας και γίνεται έτσι… για να είχαμε και να λέγαμε..». Το Σύνταγμα άλλωστε, είπε ο βουλευτής, είναι ταξικό και λειτουργεί υπέρ του κεφαλαίου. Το νομοσχέδιο έτσι και αλλιώς είναι αντιλαϊκό γι' αυτό και το καταψηφίζουμε και δεν συμμετέχουμε στα περί αντισυνταγματικότητάς του.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας ανέφερε πως το κόμμα του διαφωνεί «με το νομοσχέδιο που απονευρώνει το κράτος και το παραδίδει σε μεγαλοεργολάβους» αλλά η Βουλή δεν μπορεί να αποφασίζει για θέματα αντισυνταγματικότητας για αυτό και η πάγια θέση μας είναι η δημιουργία Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, σχολίασε πως «φαίνεται πως με άλματα λογικής αναζητούνται ευκαιρίες για δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων» και απευθυνόμενος στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ που στήριξε την πρόταση του ΜέΡΑ25 είπε: «Κατανοώ να σύρεστε πίσω από το ΚΙΝΑΛ, με αφορμή την εκλογή της νέας του ηγεσίας και την δημοσκοπική του άνοδο, αλλά να σύρεστε και από ένα μικρό κόμμα όπως το ΜέΡΑ 25, αυτό δεν το καταλαβαίνω. Αυτό είναι απελπισία».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα