Πολιτική

Βουλή: Οι θέσεις των κομμάτων στο ν/σ για το ασφαλιστικό


Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε και κατά την δεύτερη ανάγνωσή του το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις», στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. Αύριο εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια. 

Υπέρ του σχεδίου νόμου τάχθηκε η ΝΔ. Επιφύλαξη για την Ολομέλεια δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25, ενώ το ΚΚΕ το καταψήφισε.

«Η κοινωνική πολιτική που ασκούμε είναι υπεύθυνη και κοστολογημένη. Με τρόπο προνοητικό, μακροπρόθεσμο αλλά και την επίδειξη γρήγορων αντανακλαστικών όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν» τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου, κατά την δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου.

Αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου, είπε πως αυτές οι ρυθμιστικές παρεμβάσεις είναι αναγκαίες, παράγωγες μιας συστηματικής προσπάθειας, προσεκτικού σχεδιασμού που αντικατοπτρίζουν τις πολιτικές και τους στόχους και θέτουν στο επίκεντρο τον εργαζόμενο, τον συνταξιούχο, τον άνεργο, τα άτομα με αναπηρία και τους ευάλωτους συμπολίτες μας.

Εργαζόμαστε, υπογράμμισε ο υφυπουργός, με συνέπεια για την λύση μακροχρόνιων προβλημάτων, καταπολεμούμε ανισότητες και στηρίζουμε την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα των υπηρεσιών στον πολίτη.

Απαντώντας στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, απέρριψε ότι το επίδομα των 250 ευρώ είναι «ψίχουλα» και αυτό, σημείωσε, πως το καταγράφουν οι εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που υπολογίζουν την δαπάνη αυτή σε 252 εκατ. ευρώ.

Ειδικά για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, επισήμανε πως σύμφωνα με την έκθεση της ΕΕ που δημοσιοποιήθηκε χθες, η συνολική ενίσχυση στην οικονομία μας για την ενεργειακή κρίση ήταν της τάξης του 5,5% του ΑΕΠ φέτος και θα είναι 5,8% του ΑΕΠ το 2023 και αναρωτήθηκε: «Αυτή είναι η μικρή στήριξη που λέει η αντιπολίτευση;». Εξήγησε πως οι αναγωγές της οικονομικής στήριξης στα δημοσιονομικά μεγέθη, που κάνει η αντιπολίτευση, είναι λανθασμένη, καθώς τα χρήματα αντλούνται απευθείας από τις εταιρείες και από τα υπερκέρδη των εταιρειών και έτσι χρηματοδοτείται όλη αυτή η στήριξη που δίνεται σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Σχετικά με τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης για την διάταξη που αφορά την πρόωρη συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων, είπε ότι αυτή γίνεται σύμφωνα με την γνωμοδότηση του ΝΣΚ. Δεν ήταν κάποιο δικαίωμα που καταργούμε, αντιθέτως δημιουργούμε ένα καινούριο δικαίωμα, το οποίο δίνεται για ένα επιπλέον έτος για τους υπαλλήλους αυτής της κατηγορίας ώστε να μπορέσουν να το ασκήσουν είτε τώρα είτε στο μέλλον. Δεν αλλάζουν ούτε τα πρόσωπα που αφορούσε αλλά και η μεταβατική περίοδος επιμηκύνεται κατά έναν χρόνο.

Για τις διατάξεις του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, που είναι ένα σημείο έντονων αντιδράσεων της αντιπολίτευσης, ο κ. Τσακλόγλου είπε ότι «η ανάγκη θέσπισης δυνατότητας επαγγελματικής διαχείρισης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του συνιστά όρο εξασφάλισης των μετόχων και μερισματούχων του» και επισήμανε πως αυτό που θεσπίζεται είναι «η δυνατότητα, όχι υποχρέωση».

Ο υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγου, παρενθετικά, απαντώντας σε σχόλια βουλευτών της αντιπολίτευσης για τις εκκρεμείς συντάξεις, επισήμανε ότι πλέον η κριτική αφορά το στοκ των επικουρικών συντάξεων και τα εφάπαξ, κάτι που δείχνει εμμέσως ότι το ζήτημα των εκκρεμών κύριων συντάξεων, εν πολλοίς, ανήκει στο παρελθόν. Επισήμανε ότι η επικουρική σύνταξη δεν μπορεί να αποδοθεί εάν δεν έχει προηγηθεί η απόφαση έκδοσης κύριας σύνταξης. Οι παρελθούσες εκκρεμείς κύριες συντάξεις έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί και ο μέσος όρος έκδοσης νέας σύνταξης έχει μειωθεί στις 60 ημέρες, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, και είναι χαμηλότερος από αυτό της Γερμανίας ή της Γαλλίας. Οι ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις τώρα ανέρχονται στις 90.000 και τα εφάπαξ είναι γύρω στα 15.000. Τώρα, είπε ο υφυπουργός, προχωράμε στην επιτάχυνση για τις εκδόσεις των διεθνών και επικουρικών συντάξεων, καθώς και των εφάπαξ και εκεί «μεταφέρουμε την δύναμη πυρός».

Για τις αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2023 για τους αυτοαπασχολουμένους και ελευθέρους επαγγελματίες, ο κ. Τσακλόγλου εξήγησε πως πάνω από το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών έχουν επιλέξει την χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση καταβάλλοντας εισφορές χαμηλότερες από αυτές που αντιστοιχούν σε ανειδίκευτο εργάτη αμειβόμενο με τον κατώτατο μισθό και χωρίς τις τριετίες και χωρίς τις αυξήσεις έχουν δοθεί και θα δοθούν την επόμενη χρονιά. Επίσης, επειδή ισχύει το ανταποδοτικό σύστημα, εάν οι εισφορές δεν αυξηθούν θα οδηγηθούμε στο μέλλον σε ακόμα μικρότερες συντάξεις με προφανείς τις αρνητικές συνέπειες για το μελλοντικό τους επίπεδο ζωής.

Ο εισηγητής της ΝΔ Διονύσης Ακτύπης κάνοντας μια αντιδιαστολή των υποσχέσεων και της πολιτικής που άσκησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο ασφαλιστικό τα τρία χρόνια της κυβέρνησης ΝΔ, επί του νομοσχεδίου ανέφερε ότι αυτό «βελτιώνει την εργασιακή, προνοιακή και ασφαλιστική νομοθεσία, συμπληρώνει τις πολιτικές που εφαρμόσαμε μέχρι σήμερα, παρέχει νέα δικαιώματα, συμβάλει στην κοινωνική συνοχή, βελτιώνει το επίπεδο εξυπηρέτησης των πολιτών και προωθεί την οικονομική δραστηριότητα της χώρας μας». Υπογράμμισε πως για την κυβέρνηση η ξεκάθαρη επιλογή είναι «η άσκηση κοινωνικής πολιτικής με σταθερά θεμέλια και ουσιαστικά αποτελέσματα που βελτιώνουν φανερά την καθημερινότητα και την ζωή των συμπολιτών μας» εντός του δημοσιονομικού χώρου που υπάρχει.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, από την δική της πλευρά, ανέφερε πως αυτό το σχέδιο νόμου έχει τρία χαρακτηριστικά: Έχει σειρά από διατάξεις που είναι ήσσονος σημασίας, αφορούν συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων και δεν αποτελούν καμία τομή. Υπάρχουν μια σειρά από άρθρα που απλώς δείχνουν ότι η κυβέρνηση είναι αποκομμένη από την πραγματικότητα και με τα οποία θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι ανακουφίζουν έναν λαό που συνεχώς φτωχοποιείται. Η επιταγή των 250 ευρώ, τα άρθρα που αφορούν τους μικρομεσαίους και επαγγελματίες για την παραγραφή των χρεών ή για την ρύθμιση των χρεών στο ΕΦΚΑ ή τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών δεν λύνουν το πρόβλημα, είναι κινήσεις ελάσσονος σημασίας, επικοινωνιακές και ανεπαρκείς που θα έχουν πενιχρά αποτελέσματα. Η τρίτη κατηγορία άρθρων, στα οποία όπως τόνισε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάθετα αντίθετος, αφορούν την αύξηση των ορίων ηλικίας για τις πρόωρες συντάξεις στο Δημόσιο, σε αντίθεση με τις διακηρύξεις του υπουργείου ότι δεν θα αλλάξουν τα όρια συνταξιοδότησης. Όπως και στις διατάξεις για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων που θεωρούμε ότι η όλη μεθόδευση του τρόπου διοίκησής του και της πλειοψηφίας των αποφάσεών του είναι για να βάλει χέρι η κυβέρνηση στην ακίνητη και κινητή περιουσία του.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Γιώργος Μουλκιώτης, επέμεινε ότι εάν στο νομοσχέδιο αφαιρέσουμε τις επικοινωνιακές του αναφορές για «επιτεύγματα» και «εξορθολογισμούς» διαπιστώνουμε ότι δεν είναι κάτι άλλο από ένα ετερόκλιτο δείγμα διατάξεων που κινούνται στον κύκλο των προεκλογικών αναγκών. Είναι ένα νομοσχέδιο που αγνοεί τις μεγάλες στρεβλώσεις του ασφαλιστικού συστήματος και μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ένα νομοθέτημα παροχών. Εμείς, είπε ο βουλευτής, θα στηρίξουμε τις όποιες θετικές διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως και κάποιες διατάξεις εάν και είναι αρκετά «δειλές», όπως έρχονται και δεν αντιμετωπίζουν τα σοβαρά ασφαλιστικά ζητήματα, αλλά είναι στη σωστή κατεύθυνση. Διαφανούμε όμως και θα καταψηφίσουμε «τις απαράδεκτες διατάξεις που εξ αρχής απορρίπτουμε και είναι η αύξηση του κατώτατου ορίου ηλικίας για τις πρόωρες συντάξεις στο Δημόσιο κατά τέσσερα έως επτά χρόνια. Στις ρυθμίσεις που αφορούν το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, όπου ζητάμε την απόσυρσή τους. Στις διατάξεις για την ΔΥΠΑ. Ο βουλευτής παράλληλα προχώρησε σε σειρά προτάσεων σχετικά με βελτιώσεις επί των διατάξεων του νομοσχεδίου.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, ανέφερε πως το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει καμία θετική εξέλιξη για τα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των μη μισθωτών και των αυτοαπασχολουμένων. Αποτελεί, συνέχεια της πολιτικής των μνημονίων που συνεχίζουν να προστίθενται, σαρώνοντας την ζωή των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των αυτοαπασχολούμενων και ιδιαίτερα των νέων. Υπάρχει, είπε, μια σταθερή γραμμή, η στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Δίνετε 250 ευρώ στους ευάλωτους, που είναι ψίχουλα και από την άλλη τους παίρνετε την πρώτη τους κατοικία. Επισήμανε πως το επίδομα αυτό δεν αφορά όλους τους ανέργους αλλά μόνο ένα πέμπτο τους. Πρόσθεσε πως η σφαγή των συντάξεων συνεχίζεται και δεν καταργείται το πάγωμα των τριετιών που έχει γίνει από το 2012. Σχολίασε τις αυξήσεις στις συντάξεις λέγοντας πως το 7,75% με αυτό τον πληθωρισμό δεν αποτελεί καμία αύξηση αλλά περαιτέρω μείωση της αγοραστικής δυνατότητας των συνταξιούχων. Μια αύξηση που δεν αφορά όλους τους συνταξιούχους καθώς είναι εκτός όσοι έχουν προσωπική διαφορά. Μεταξύ άλλων, ζήτησε την κατάργηση των διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου που ψαλιδίζει την εθνική σύνταξη των αγροτών μέχρι το 2030, λέγοντας πως αυτό είναι μια ντροπή.

Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου, από την πλευρά της, επέμεινε να τροποποιηθεί η διάταξη του νομοσχεδίου σχετικά με τις προϋποθέσεις για χορήγηση μειωμένης σύνταξης σε ασφαλισμένους του πρώην Δημοσίου που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι και τις 31.12.2012 καθώς τινάζει «στον αέρα» έναν σχεδιασμό και έναν προγραμματισμό χιλιάδων εργαζομένων, οι οποίοι, αντί να βγουν σε σύνταξη το 2022, θα βγουν ούτως η άλλως με μειωμένη σύνταξη μόλις συμπληρώσουν το 62ο έτος τους. Αυτό, είπε, αποτελεί ένα πλήγμα στην αξιοπιστία του ασφαλιστικού συστήματος και των κανόνων λειτουργίας του. Για το επίδομα των 250 ευρώ, τόνισε πως σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνει την απώλεια των εισοδημάτων που έχουν υποστεί όλοι οι συνταξιούχοι. Για τις διατάξεις που αφορούν το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, εξέφρασε τον προβληματισμό της και την αμφισβήτησή της για τη νομοθετική πρωτοβουλία, καθώς, όπως είπε, πρόκειται για ένα εύρωστο φορέα που λειτουργεί και διοικείται με το υφιστάμενο μοντέλο οργάνωσης και διοίκησης για πάνω από έναν αιώνα, δημιουργώντας θέσεις-φιλέτα για ημετέρους.

Βουλευτικές τροπολογίες

Στο νομοσχέδιο, μέχρι τώρα, έχουν κατατεθεί τρείς βουλευτικές τροπολογίες από τον ΣΥΡΙΖΑ, τέσσερις από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τέσσερις από το ΚΚΕ και μια από το ΜέΡΑ25.

Ειδικότερα, από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν κατατεθεί: Τροπολογία για την «εξαίρεση του επιδόματος παιδιού από το δηλούμενο εισόδημα για την απονομή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος- Τροποποίηση άρθρου 235 ν. 4386/2016». Τροπολογία σχετικά με την αποσύνδεση των αντικειμενικών αξιών, επειδή έχουν αυξηθεί από τα περιουσιακά όρια για την παροχή των Κοινωνικών Τιμολογίων Ηλεκτρικής Ενέργειας και των προνοιακών παροχών σε χρήμα του ΟΠΕΚΑ. Τροπολογία για τον «Χαρακτηρισμό της Ηλείας ως άγονη και προβληματική περιοχή Α κατηγορίας λόγω κοινωνικών, γεωγραφικών, συγκοινωνιακών και οικιστικών συνθηκών».

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, από την πλευρά του, έχει καταθέσει τροπολογίες με «Ρυθμίσεις για τους ελέγχους της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης» οι οποίες αφορούν την αποζημίωση των ελεγκτών υπαλλήλων για τις επιτόπιες αυτοψίες που πραγματοποιούν. Για τον «Ανακαθορισμό της εσωτερικής διάρθρωσης των αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης Επιθεώρησης και Εσωτερικού Ελέγχου του ΟΠΕΚΑ και μετονομασίας αυτής». Την «Προστασία της κύριας κατοικίας και το δικαίωμα προαίρεσης του δανειολήπτη στην επαναγορά του δανείου του» με την επανεισαγωγή της προστασίας της κύριας κατοικίας από την ρευστοποίησή της, την δυνατότητα συνεισφοράς του Δημοσίου στην περίπτωση που ο οφειλέτης αδυνατεί να καλύψει την δόση της ρύθμισης, την προστασία της αγροτικής περιουσίας, την επαναγορά του δανείου στην τιμή πώλησής τους στα funds. Για την «Αποκατάσταση απρόσκοπτης λειτουργίας δημοσίων σχολών ναυτικής εκπαίδευσης» με την παράταση της εξαίρεσης από τη μείωση των συντάξεων των συνταξιούχων του πρώην ΝΑΤ που απασχολούνται ως διδακτικό προσωπικό στις Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού.

Το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογίες για: «Μείωση των εισφορών για την αναγνώριση πλασματικών χρόνων- Απαλλαγή από την καταβολή εισφοράς για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας». Ρυθμίσεις «για τα χρέη ατομικής ασφάλισης προς τα ασφαλιστικά Ταμεία των μη μισθωτών και των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ». «Ρύθμιση για το εφάπαξ των ελευθεροεπαγγελματιών μηχανικών» ώστε να μην είναι μικρότερο από το ποσό που θα ελάμβαναν την 1/9/2013. «Παύση πλειστηριασμών, πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της πρώτης -κύριας- κατοικίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων των λαϊκών στρωμάτων» που έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΜέΡΑ25, με πρώτο υπογράφοντα τον γραμματέα της Γιάνη Βαρουφάκη, έχει καταθέσει τροπολογία για την «Προστασία κύριας κατοικίας με άμεση αναστολή των εξώσεων, των πλειστηριασμών και της πώλησης των κόκκινων δανείων».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα