Αγορές

Βουλιάζει ακόμη περισσότερο το ΧΑ – Στο 4,74% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου!


Κατά -5,10% έφτασε να υποχωρεί ο Γενικό Δείκτης - Πολύ μεγάλες απώλειες για τις τραπεζικές μετοχές

Σκηνικό sell off, μαζικών ρευστοποιήσεων και κατακρημνισμού της συντριπτικής πλειοψηφίας των μετοχών, με αρνητικές πρωταγωνίστριες αυτές των τραπεζών, παγιώνεται στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου. Σφοδρές πιέσεις δέχονται και τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να εκτινάσσεται πάνω από το 4,74%!

Μια ημέρα μετά το sell off στις ευρωαγορές και στη Wall Street, ήρθε η σειρά του ελληνικού Χρηματιστηρίου να πέσει «θύμα» της σοβαρής επιδείνωσης του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος. Επενδυτές και αγορές ανησυχούν για την ασταμάτητη ανοδική πορεία του πληθωρισμού και την επί τα χείρω αναθεώρηση βασικών οικονομικών εκτιμήσεων για την παγκόσμια οικονομία, τη στιγμή που οι αυξήσεις επιτοκίων εντείνουν τους φόβους για «φρένο» στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Υπό αυτό το κλίμα έντονης αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί σε διεθνές επίπεδο, το Χρηματιστήριο «στενάζει» και «βυθίζεται» ακόμη περισσότερο σε πολύ ισχυρή πτωτική δίνη. Ο Γενικός δείκτης έφτασε να υποχωρεί κατά -5,10%, πέφτοντας μάλιστα κάτω και από τις 820 μονάδες (818,16), ενώ στις 15:30 είναι στο -4,51% και στις 823,66%, με την αξία των συναλλαγών να είναι στα 74,65 εκατ.ευρώ.

Το «αίμα ρέει» άφθονο για τη συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών, με τις τραπεζικές να βρίσκονται στην κορωνίδα του χρηματιστηριακού καθοδικού σπιράλ. Ο τραπεζικός δείκτης έφτασε να υποχωρεί έως και -6,97%, με τις συστημικές τράπεζες να καταγράφουν πολύ μεγάλες απώλειες. Αυτή την ώρα η Alpha Bank υποχωρεί κατά -5,52%, η Eurobank να ολισθαίνει κατά - 6,49%, η Εθνική Τράπεζα καταγράφει απώλειες - 6,06% και η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται στο -7,03%. 

 Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 4,54%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 4,89%. Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Τεχνολογίας (-6,55%), των Τραπεζών (-6,97%) και των Πρώτων Υλών(-5,13%). Κατακρημνίζονται και τα blue chips, με την  Coca-Cola HBC να υποχωρεί 2,40%,  ενώ η μετοχή του ΟΤΕ  χάνει -5,03%. Μεγάλη πτώση -4,79% καταγράφει η μετοχή της ΔΕΗ, ενώ η Mytilineos υποχωρεί πάνω από 5%.

Εκτοξεύονται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων!

Υπό ασφυκτική πίεση βρίσκονται και σήμερα τα ελληνικά ομόλογα, επιβεβαιώνοντας με τρόπο…δραματικό, ότι ο νέος δανεισμός του ελληνικού Δημοσίου από τις αγορές, έχει καταστεί εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Η απόδοση του 10ετούς εκτοξεύεται περίπου 29 μονάδες βάσης πάνω από το κλείσιμο της Παρασκευής, καθώς ξεπέρασε το 4,74%. Ισχυρά ανοδικά κινείται και η απόδοση του 5ετούς, που έπιασε το 3,67%, ανεβαίνοντας δηλαδή κατά σχεδόν 44 μονάδες βάσης!

Γύρισαν πτωτικά οι ευρωαγορές

Γύρισαν πτωτικά οι ευρωπαϊκές αγορές, oι οποίες ξεκίνησαν με κέρδη στο άνοιγμα των σημερινών συνεδριάσεων, μετά το χθεσινό sell off. Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχωρεί κατά -0,36% στις 13.378 μονάδες, όπως στο Λονδίνο ο FTSE100 χάνει -0,43% στις 7.174 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC40 κινείται πτωτικά κατά  -0,86% στις 5.970 μονάδες.

Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ υποχωρεί κατά -0,22% στις 21.870 μονάδες και στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ καταγράφει πτώση -0,66% στις 8.129 μονάδες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα