Μετά από μία ισχυρή ανοδική αντίδραση αυτή την εβδομάδα, το χρηματιστήριο παίρνει πάλι την «κατηφόρα». Το επενδυτικό κλίμα επιδεινώνεται, ο πήχυς των προσδοκιών χαμηλώνει και τα επιθετικά funds καραδοκούν «με το δάχτυλο στη σκανδάλη» για να αξιοποιήσουν την ευκαιρία και να πάρουν τη ρεβάνς αποτυχημένων σορταρισμάτων τους.
Η αιτία αυτής της μεταστροφής είναι πολλές: Προβληματισμός για τις τράπεζες, αβεβαιότητα για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αμφίσημες επισημάνσεις από διεθνείς οίκους για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ευμετάβλητο κλίμα στις διεθνείς αγορές. Όλα αυτά επηρεάζουν τώρα αρνητικά την ψυχολογία των επενδυτών.
Η δυναμική της πρόσφατης ανοδικής αντίδρασης εξαντλείται και οι δείκτες παίρνουν καθοδική κατεύθυνση, επιτείνοντας την αβεβαιότητα. Ο χαμηλός τζίρος των τελευταίων ημερών υποδηλώνει μικρή συμμετοχή ξένων χαρτοφυλακίων στις συναλλαγές – όχι μόνον λόγω θερινών διακοπών, αλλά και εξ αιτίας του ρευστού σκηνικού που διαμορφώνεται στις αγορές.
Ανάλογο κλίμα – με χαμηλότερους τόνους απαισιοδοξίας - επικρατεί και στην αγορά ελληνικών ομολόγων, όπου οι αποδόσεις σταθεροποιούνται σε αρκετή απόσταση από τα ιστορικά χαμηλά.
Στο χρηματιστήριο αδύναμος κρίκος παραμένουν οι τράπεζες, οι οποίες είχαν πρωταγωνιστήσει στην πρόσφατη φάση ανάκαμψης και κατέγραφαν άνοδο της τάξεως του 10% πριν από τη σημερινή μεγάλη πτώση.
Προβληματισμό για τον κλάδο προκαλεί η απόφαση του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου να «βάλει στο συρτάρι» το σχέδιο της ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια, προωθώντας επί του παρόντος μόνο εκείνο του ΤΧΣ.
Οι χρησμοί της Moody's
Οσον αφορά το γενικότερο κλίμα που θα διαμορφωθεί τις επόμενες μέρος, σημαντική παράμετρος θα είναι η έκθεση της Moody’s, που θα δημοσιοποιηθεί απόψε. Αναβάθμιση από τον αμερικανικό οίκο δεν αναμένεται. Το ενδιαφέρον θα εστιασθεί λοιπόν στις επισημάνσεις του για την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
«Προειδοποιητική βολή» μπορεί να αποτελεί η σημερινή ανακοίνωση του αμερικανικού οίκου, όπου διατυπώνεται η άποψη ότι η Ελλάδα έχει «χαμηλή δημοσιονομική ισχύ», λόγω του μεγάλου χρέους της. Αντιστάθμισμα αποτελεί η «καλή διάρθρωσή του χρέους, με πολύ χαμηλά επιτόκια και πολύ μεγάλες περιόδους αποπληρωμής».
Η Moody’s επισημαίνει επίσης τον κίνδυνο που συνιστά η «υψηλή ευπάθεια» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Ενεση ηθικού
Χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η αγορά χρειάζεται τώρα «καλά νέα» και εκθέσεις που θα ενισχύουν την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του ΧΑ.
Χωρίς αυτές τις «τονωτικές ενέσεις», θα παραμείνει τις επόμενες εβδομάδες σε δοκιμασία αντοχών και στηρίξεων, με κυρίαρχο στοιχεία την έντονη μεταβλητότητα και την απουσία τάσης.
«Στοίχημα» αποτελεί η παραμονή του δείκτη στη ζώνη πρόσφατης συσσώρευσης, πάνω από τις 830 μονάδες ή και από 837., ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος μιάς βαθιάς διόρθωσης.
Μετοχές και δείκτες
Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με οριακά κέρδη και με εναλλαγές προσήμων. Μετά τις 12:00 οι δείκτες μπήκαν σε τροχιά διολίσθησης, Αντίδραση εκδηλώθηκε μόνον την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, όταν οι απώλειες περιορίστηκαν.
Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό ημέρας -2,79% στις 821,68 μονάδες και υψηλό +0,38% στις 848,39. Τερμάτισε με απώλειες 1,60% στις 831,70.
Κατά 1,74% υποχώρησε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 2.034,57 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε +1,20%% τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, γύρισε εν συνεχεία στο κόκκινο και βυθίστηκε μέχρι -7,53%. Τερμάτισε με απώλειες 3,54%
Με αρνητικό πρόσημο όλα τα τραπεζικά χαρτιά. Alpha -5,9%, Attica -3,6%, Eurobank -3%, Ελλάδος -2%, Πειραιώς -1,8%, Εθνική -1,5%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσσημο τερμάτισαν μόνον η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (+1,6%) και η ΕΧΑΕ (+0,3%).
Με τις μεγαλύτερες απώλειες ΔΕΗ -4,2%, Jumbo -3,8%, Ελλάκτωρ -3,6%, Σαράντης -3,3%, ΑΔΜΗΕ -2,7%, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος και Aegean -2.%.