Ο καταστροφικός τυφώνας που εξαπέλυσε ο πρόεδρος Τραμπ συνεχίζεται σαρώνοντας τα χρηματιστήρια, όπου τρισεκατομμύρια κεφαλαιοποίησης εξανεμίζονται, με πολλαπλασιαστικές έμμεσες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, στις επιχειρήσεις, στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια - ακόμη και στα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων.
Μετά τη χθεσινή δραματική "βουτιά" της Wall Street (Dow Jones -4%, S&P500 -4,84%, Nasdaq -5,97%) η σκυτάλη έχει περάσει στην Ευρώπη, όπου οι απώλειες είναι συγκριτικά περιορισμένες (DAX -1,7%, CAC40 και Ft100 1,3%).
Οι αγορές βρίσκονται πλέον αντιμέτωπες με μία νέα πραγματικότητα στην παγκόσμια οικονομία, καθώς οι δασμοί Τραμπ πυροδοτούν έναν πολυμέτωπο εμπορικό πόλεμο, που βάζει "ταφόπλακα" στην παγκοσμιοποίηση και οδηγεί σε οικονομικό απομονωτισμό.
Στα "απόνερα" της διεθνούς αναταραχής βυθίζεται το ελληνικό χρηματιστήριο, που έδειξε αρχικά αντοχές, αλλά οι βασικοί δείκτες του "λυγίζουν" πλέον υπό την πίεση εσπευσμένων ρευστοποιήσεων, καθώς ξένα χαρτοφυλάκια και μικροεπενδυτές προσπαθούν να αποφύγουν τον κίνδυνο εγκλωβισμού.
Περίπου 2,25% χάνει αυτή την ώρα ο Γενικός Δείκτης, στο -3,70% κινείται ο τραπεζικός. Ισχυρότερες πιέσεις εκδηλώνονται στις τραπεζικές μετοχές, που καταγράφουν ακόμη τα μεγαλύτερα κέρδη από την αρχή του έτους
Ανεβαίνει ο "δείκτης φόβου"
Τίποτε πλέον δεν φαίνεται ικανό να ανακόψει την πτώση, καθώς το ψυχολογικό κλίμα επιδεινώνεται. Το βρα
Κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί και αναλυτές παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις, που εγκυμονούν τον κίνδυνο ενός παγκόσμιου ντόμινο στην οικονομία, με ύφεση,αυξανόμενο πληθωρισμό, ένταση στις διεθνείς σχέσεις και παρενέργειες σε γεωπολιτικό επίπεδο..
Το βραχυχρόνιο ρίσκο έχει αυξηθεί και οι αναλυτές αναμένουν έντονη μεταβλητότητα με μεγάλες διακυμάνσεις. Αυτό δείχνει και ο “δείκτης φόβου” (VIX) τηςWall Street, ο οποίος έχει ανεβεί περίπου 70(!) σε τρεις μέρες και σήμερα συνεχίζει με +2% στις 30,6 μονάδες (με όριο επιφυλακής τις 18).
Πολύ χρήμα μετακινείται στα κρατικά ομόλογα. Τα κρατικά χρεόγραφα της Ευρωζώνης τρέχουν και σήμερα σε ρυθμούς ράλι. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχωρεί κατά μονάδες βάσης, του ελληνικού κατά 10 μβ (στο 3,34%).
Μετοχές και δείκτες
Ανοιχτό παραμένει το στοίχημα στο ΧΑ, όπου ισχυρά χαρτοφυλάκια πραγματοποιούν αγοραστικές παρεμβάσεις για να στηρίξουν τα χαρτιά τους και να ανακόψουν την κατολίσθηση. Αποτέλεσμα ο εντυπωσιακός τζίρος των 84 εκατ. ευρώ σε μιάμιση ώρα.
Ο Γενικός Δείκτης έχει σημείωσε χαμηλό -2,45% στις 1.637,6 μονάδες και τώρα βρίσκεται στις 1.640,5 με απώλειες 2,25%. Αναλυτές εκτιμούν ότι στην περιοχή αυτή και μέχρι τις 1.620 μονάδες μπορεί να βρεί στήριξη τις επόμενες μέρες.
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 2,65% στις 4.027,4 μονάδες. Περίπου 2% χάνει ο δείκτης των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης έχει κινηθεί καθοδικά μέχρι -4,64% και τώρα "γράφει" -3,95%.
"Κατακόκκινο" το ταμπλό του κλαδου: Eurobank -4,8%, Alpha -4,5%, Εθνική -3,8%, Πειραιώς -3,4%, , Attica -2,7%, Κύπρου -2,5%, Optima -2,2%, Ελλάδος -1,4%.
"Ολα στο κόκκινο" και τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι μετοχές του ομίλου Βιοχάλκο/Στασινόπουλου: Cenergy -3,8%, Βιοχάλκο -3,5%, ΕλβάλΧαλκόρ -3,2%. Ακολουθούν ΔΕΗ και ΟΠΑΠ -3%, Motor Oil, Τιτάν και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -2,5%, Aktor -2,4%, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ και Ελλάκτωρ -2%.