Χρηστικά

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Σφίγγει ο κλοιός για τους ιδιοκτήτες–Φόροι και πρόστιμα


Ποιες είναι οι ποινές για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης - Τι θα ισχύει για όσους ιδιοκτήτες διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα

Αυστηροποίηση του φορολογικού καθεστώτος που διέπει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, επιβολή πρόσθετων φόρων αλλά και βαριών «καμπανών» σε όσους ιδιοκτήτες δεν συμμορφώνονται με τις νέες φορολογικές υποδείξεις, περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ο στόχος του οικονομικού επιτελείου και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι διττός: πρώτον να περιορίσει αισθητά τα φαινόμενα φοροδιαφυγής που υπάρχουν στον εν λόγω χώρο και δεύτερον να διασφαλίσει ίσους όρους όρων ανταγωνισμού με τα ξενοδοχεία. Δεν αποτελεί μυστικό, άλλωστε, ότι υπό την πίεση και των ξενοδόχων, το οικονομικό επιτελείο έβαλε για τα καλά στο στόχαστρό του το συνολικό πλαίσιο λειτουργίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων.

Σημείο αναφοράς των ρυθμίσεων αποτελεί η υποχρέωση των φυσικών προσώπων που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας (με ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές, τέλος επιτηδεύματος και ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο). Αυτοί οι ιδιοκτήτες, λοιπόν, υποχρεούνται να γίνουν επιτηδευματίες για την εφορία, κάνοντας έναρξη εργασιών, αποδίδοντας ΦΠΑ και γενικά να λειτουργούν (λογιστικά) όπως οι επιτηδευματίες αφού θα τηρούν βιβλία της εφορίας.
Αυστηροποιούνται τα πρόστιμα για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης. Το νέο πρόστιμο ορίζεται, ανά φορολογικό έτος, στο 50% των ακαθαρίστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ' ελάχιστο 5.000 ευρώ. Σήμερα το πρόστιμο που επιβάλλεται σε περίπτωση μη εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης είναι οριζόντιο, ανέρχεται σε 5.000 ευρώ και επιβάλλεται στον διαχειριστή, είτε είναι κύριος ή επικαρπωτής ή τρίτος.

Ακόμη επεκτείνεται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων, που είναι 0,5 % επί των εσόδων, υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το τέλος παρεπιδημούντων εισπράττεται μέσω ειδικής πλατφόρμας, από όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο, ανεξαρτήτως πλήθους ακινήτων.

Επιπροσθέτως καταργείται ο φόρος διαμονής ο οποίος επιβάλλεται σήμερα σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και αντικαθίσταται από το «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» το οποίο θα επιβαρύνει επιπλέον και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις με 1,5 ευρώ την ημέρα.

Η παλιά και η νέα κλίμακα έχουν ως εξής:

  • Κατηγορία Ποσό ανά ημέρα σήμερα Νέα Τιμή Αύξηση
  • 1-2 αστέρων 0,50 ευρώ 1,50 ευρώ 1,00 ευρώ
  • 3 αστέρων 1,50 ευρώ 3,00 ευρώ 1,50 ευρώ
  • 4 αστέρων 3,00 ευρώ 7,00 ευρώ 4,00 ευρώ
  • 5 αστέρων 4,00 ευρώ 10,00 ευρώ 6,00 ευρώ
  • Ενοικιαζόμενα δωμάτια 0,50 ευρώ 1,50 ευρώ 1,00 ευρώ
  • Τουριστικές κατοικίες 0,00 ευρώ 10,00 ευρώ 10,00 ευρώ
  • Βραχυχρόνια μίσθωση 0,00 ευρώ 1,50 ευρώ 1,50 ευρώ

 
Το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση επιβάλλεται σε όλες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, δηλαδή και στις περιπτώσεις που ο εκμισθωτής διαθέτει ένα ή δύο ακίνητα.

Οριο 60 ημερών

Επίσης τίθεται όριο 60 ημερών στη διάρκεια της μίσθωσης προκειμένου να λογίζεται ως βραχυχρόνια. Διευκρινίζεται ότι το όριο των 60 ημερών δεν αφορά τη διάρκεια των μισθώσεων μέσα στο χρόνο (ρύθμιση που είχε συζητηθεί παλαιότερα) αλλά τη διάρκεια κάθε μίσθωσης ξεχωριστά. Έτσι, θα επιτρέπεται για παράδειγμα η μίσθωση ενός ακινήτου για 100 ή 150 ημέρες μέσα στη χρονιά με την προϋπόθεση ότι κάθε μίσθωση ξεχωριστά δεν υπερβαίνει τις 60 ημέρες. Ο νέος ορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης διαμορφώνεται ως εξής: «Ως βραχυχρόνια μίσθωση ορίζεται η μίσθωση ή υπεκμίσθωση ακινήτου για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μικρότερη των εξήντα (60) ημερών, και εφόσον δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων».

Στην περίπτωση που διατίθεται προς βραχυχρόνια μίσθωση το σύνολο των διαμερισμάτων πολυκατοικίας ή συγκροτήματος κατοικιών, θα θεωρείται τουριστικό κατάλυμα και θα πρέπει να διαθέτει την αντίστοιχη αδειοδότηση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα