Αγορές

Wall Street: Κέρδη για S&P 500 και Nasdaq


Κλίμα ευφορίας στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street με τους επενδυτές να αναθαρρούν από τα τελευταία τριμηνιαία αποτελέσματα της Nvidia και των εταιρειών που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Μάλιστα η εξέλιξη αυτή συνδυάστηκε και με την προοδευτική εξέλιξη των συνομιλιών για το χρέος, με τον πρόεδρο Μπάιντεν να διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει στάση πληρωμών διευκρινίζοντας ότι είχε πολλές «παραγωγικές» συζητήσεις με τον Ρεπουμπλικάνο Κέβιν Μακάρθι, τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ωστόσο, νωρίτερα, η Fitch υποβάθμισε σε αρνητικές τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας ενόψει πιθανής στάσης πληρωμών λόγω των ατελέσφορων διαπραγματεύσεων Λευκού Οίκου- Κογκρέσου για το χρέος. Η απόφαση «αντανακλά τις πολιτικές εντάσεις που εμποδίζουν την επίλυση του προβλήματος» που θα δινόταν «με την αύξηση ή την αναστολή της ισχύος του ορίου χρέους» του ομοσπονδιακού κράτους, καθώς «η προθεσμία πλησιάζει γρήγορα», εξήγησε ο Fitch.

Σε επίπεδο τίτλων, η Nvidia σημείωσε άλμα 26%, αφού έδωσε ισχυρότερες από τις αναμενόμενες προβλέψεις για τα έσοδα του δεύτερου τριμήνου του οικονομικού έτους, ενώ ανέφερε επίσης κέρδη. Αρκετοί αναλυτές που καλύπτουν τη μετοχή αύξησαν τους στόχους τιμών τους για τη μετοχή μετά τα αποτελέσματα.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,11% ή 35 μονάδες στις 32.764, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,88% στις 4.151 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,71% στις 12.698 μονάδες.

Στις μάκρο ειδήσεις, καλύτερη από την αρχική εκτίμηση ήταν η πορεία της αμερικανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,3% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 έναντι 1,1% στην προκαταρκτική μέτρηση της κυβέρνησης. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν επιβεβαίωση της αρχικής μέτρησης. Το τέταρτο τρίμηνο του 2022 η αμερικανική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 2,7%.

Παράλληλα, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που έληξε στις 20 Μαΐου ενισχύθηκαν στις 229.000 από 225.000 μια εβδομάδα νωρίτερα. Οι μετρήσεις των δύο προηγούμενων εβδομάδων αναθεωρήθηκαν χαμηλότερα κατά 50.000 συνολικά. Στην αρχή του έτους οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας κινούνταν στο επίπεδο των 200.000.

Εξάλλου, σε ανοδική τροχιά για άλλη μια μέρα παρέμειναν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 3,80% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά 11 μονάδες βάσης στο 4,50%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI «βούλιαξε» 3,4% στα 71,83 δολ. και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση για τέταρτη σερί μέρα, τούτη τη φορά κατά 1,1% στα 1.943 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,3% έναντι του ευρώ, στο 1,0721 δολ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις