Αγορές

Wall Street: Κόκκινα ταμπλό με διάχυτη την ανησυχία των επενδυτών για οικονομική επιβράδυνση


Η ανοδική πορεία των αμερικανικών ομολόγων και η ανησυχία των επενδυτών για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας είχαν ως αποτέλεσμα να επιστρέψουν οι πωλητές και να ασκηθούν πιέσεις και στους τρεις δείκτες στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street που έκλεισε με αρνητικά πρόσημα.

Συγκεκριμένα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου επανήλθε πάνω από το ψυχολογικό όριο του 3% , στο 3,02%, σημειώνοντας άνοδο τεσσάρων μονάδων βάσης και αντίστοιχα το yield του 30ετούς κέρδισε τρεις μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,17%.

Αρνητικά επέδρασε η νέα ανακοίνωση του δείκτη GDPNow της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα, ο οποίος δείχνει τώρα ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,9% για το δεύτερο τρίμηνο, από 1,3% την περασμένη εβδομάδα. Επιπλέον, η ζήτηση στεγαστικών δανείων έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την Ένωση Τραπεζιτών Στεγαστικών δανείων.

Εξάλλου, οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή της ανακοίνωσης του δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Μάιο, που θα γίνει την Παρασκευή και θα κρίνει την πορεία της πολιτικής της Fed αναφορικά με την αύξηση των επιτοκίων.

Στη Wall Street o Dow Jones υποχώρησε 0,81% ή 269 μονάδες στις 32.910, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,08% στις 4,115 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,73% στις 12.086 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Salesforce (+1,4%) και Nike (+0,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Intel (-5,4%) και Goldman Sachs (-2%).

Στο μεταξύ, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ τόνισε την Τετάρτη ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο πληθωρισμός να αποδειχθεί ένα πρόβλημα που θα μας ταλαιπωρεί για μια δεκαετία.

Σε δηλώσεις της στο Κογκρέσο, η Γέλεν υποστήριξε ότι ένας πληθωρισμός στο 8% είναι «απαράδεκτα» υψηλός για τις ΗΠΑ και επανέλαβε ότι ο κατάλληλος στόχος για τη Fed παραμένει το 2%.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Γέλεν σημείωσε ακόμα ότι στο τρέχον πληθωριστικό περιβάλλον είναι σημαντικό να συνεχιστεί η μείωση των ελλειμμάτων.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI κινήθηκε υψηλότερα 2,3% στα 122,11 δολ. και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,2% στα 1.856 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,0720 δολ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις