Επικαιρότητα

Wall Street: Ξανά στο κόκκινο οι δείκτες


Περιορισμένες απώλειες κατέγραψε σήμερα το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους επενδυτές να εστιάζουν στην ακρόαση του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας σχετικά με τις προσπάθειες για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Ο Πάουελ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν προσπαθεί να προκαλέσει ύφεση για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, αλλά είναι πλήρως προσηλωμένη στο να θέσει υπό έλεγχο τις τιμές ακόμη κι αν κάτι τέτοιο ενέχει τον κίνδυνο μιας οικονομικής κάμψης.

«Δεν προσπαθούμε να προκαλέσουμε και δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί να προκαλέσουμε ύφεση», είπε ο Πάουελ στην ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζών της αμερικανικής Γερουσίας. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι η ύφεση αποτελεί «σίγουρα μια πιθανότητα» και ότι τα διεθνή γεγονότα των τελευταίων μηνών κατέστησαν πιο δύσκολη τη μείωση του πληθωρισμού χωρίς να προκληθεί ύφεση.

«Είναι αναγκαίο να καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό αν θέλουμε να έχουμε μια διαρκή περίοδο ισχυρών συνθηκών στην αγορά εργασίας που θα ωφελήσουν τους πάντες», δήλωσε ο Πάουελ. Η Fed θα αναζητήσει τους προσεχείς μήνες «σοβαρές αποδείξεις» για την επιβράδυνση των πληθωριστικών πιέσεων προτού χαλαρώσει τις αυξήσεις των επιτοκίων που ξεκίνησε πριν από τρεις μήνες.

Ο επικεφαλής της Fed δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμη και για αύξηση του διατραπεζικού επιτοκίου κατά 100 μονάδες βάσης εφόσον μια τέτοια κίνηση κριθεί επιβεβλημένη, υπογραμμίζοντας πως οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής οφείλουν να επιδεικνύουν ευελιξία για να αντιμετωπίζουν τις μεταβολές των οικονομικών δεδομένων.

Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 47,12 μονάδων (–0,15%), στις 30.483,13 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, έκλεισε με πτώση 16,22 μονάδων (–0,15%), στις 11.053,08 μονάδες.

Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 4,90 μονάδων (–0,13%), στις 3.759,89 μονάδες.

Στο μεταξύ, πτωτικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά 13 μονάδες βάσης στο 3,15% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά 14 μονάδες βάσης στο 3,07%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI «βούλιαξε» 3% στα 106,19 δολ. και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση μόλις 0,1% στα 1.838 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,0576 δολ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις