Πολιτική

Wall Street: Νέα συνεδρίαση με κόκκινα ταμπλό


Με απώλειες έκλεισε και η σημερινή συνεδρίαση στη Wll Street αφού τα αισιόδοξα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις του Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ διέβρωσαν τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα ξεκινήσει την εκστρατεία μείωσης επιτοκίων από τον Μάρτιο.

Έτσι στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν 0,6% τον Δεκέμβριο, έναντι ανόδου 0,4% που ανέμεναν οι αναλυτές. Τον Νοέμβριο οι λιανικές πωλήσεις είχαν αυξηθεί κατά 0,3%. Σημειώνεται ότι οι ισχυρές λιανικές πωλήσεις τόνωσαν τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Επιπλέον, η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ κατέγραψε οριακή άνοδο τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Fed. Όπως μεταδίδει το Marketwatch, η παραγωγή κινήθηκε υψηλότερα 0,1% τον περασμένο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση 0,1%.

Στα ταμπλό της Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,25% ή 94 μονάδες στις 37.266, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,56% στις 4.739 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,59% στις 14.855 μονάδες

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημάδια υποτονικότητας στην αγορά εργασία σε όλες σχεδόν τις πολιτείες των ΗΠΑ, διαπιστώνει έρευνα της Fed που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, με τις επιχειρήσεις να αναμένουν χαλάρωση των πιέσεων για αυξήσεις μισθών. Ειδικότερα, η έρευνα, γνωστή κι ως Μπεζ Βίβλος, έδειξε πως η πλειονότητα των δώδεκα περιφερειών της Fed ανέφερε μικρή ή καθόλου αλλαγή στην οικονομική δραστηριότητα από τα μέσα Δεκεμβρίου έως τα μέσα Ιανουαρίου, ενώ σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες της Fed καταγράφηκε μείωση στην παραγωγή.

Παράλληλα, όπως τονίζεται, οι καταναλωτές παρείχαν κάποια εποχική ανακούφιση κατά τη διάρκεια των εορτών επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες στις περισσότερες Περιφέρειες με υπέρβαση να καταγράφεται μόλις σε τρεις, ενώ τα υψηλά επιτόκια συνέχισαν να περιορίζουν τις πωλήσεις αυτοκινήτων και ακινήτων. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της Fed θα συνεδριάσουν στο τέλος του μήνα για να σχεδιάσουν την πολιτική των επιτοκίων. 

Τέλος, οι ανησυχίες για την αγορά γραφείων, την αποδυνάμωση της συνολικής ζήτησης και τις εκλογές του 2024 αναφέρθηκαν συχνά ως πηγές οικονομικής αβεβαιότητας. 

Στην πτώση συνετέλεσε και η άνοδος στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Ειδικότερα, το 10ετές ενισχύθηκε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 4,11% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά 14 μονάδες βάσης στο 4,36%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,2% στα 72,25 δολάρια και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 1,2% στα 2.006 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,1% έναντι του ευρώ, στο 1,0876 δολ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις