Αγορές

Wall Street: «Βούλιαξε o Nasdaq», ανέκτησε το χαμένο έδαφος ο Dow


Nέες πιέσεις ασκήθηκαν στον τεχνολογικό δείκτη στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street με αιχμή τις μετοχές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεκριμένα «βουτιά» 43% σημείωσε η μετοχή της Snap, μετά την προειδοποίηση της εταιρείας ότι αναμένεται να χάσει τις τριμηνιαίες εκτιμήσεις καθώς η οικονομία «επιδεινώθηκε περισσότερο και ταχύτερα από το αναμενόμενο». 

Ωστόσο, το συγκεκριμένο γεγονός πυροδότησε αλυσιδωτές αντιδράσεις και σε άλλες τεχνολογικές εταιρείες. Έτσι, αντίστοιχα η μετοχή της Meta Platform (Facebook) υποχώρησε 7,9%, της Alphabet (Google) 5% και του Twitter 5,6%.

Ωστόσο, ο ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones αν και βρέθηκε να χάνει πάνω από 400 μονάδες στα χαμηλά της ημέρας τελικά ενισχύθηκε 0,16% ή 50 μονάδες στις 31.971. Στον αντίποδα, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,80% στις 3.941 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 2,35% στις 11.264 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των McDonalds (+2,8%) και Verizon (+2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Walt Disney (-4%) και Boeing (-3,7%).

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε τον Μάιο, καθώς οι υψηλότερες τιμές μείωσαν τη ζήτηση για υπηρεσίες, ενώ επανήλθαν οι περιορισμοί στην προσφορά λόγω των lockdown στην Κίνα και της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ο σύνθετος δείκτης PMI της S&P Global, που παρακολουθεί τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, υποχώρησε στις 53,8 μονάδες αυτόν τον μήνα από 56,0 τον Απρίλιο.

Παράλληλα, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ κατέγραψαν μεγάλη πτώση τον Απρίλιο καθώς οι τιμές έχουν εκτιναχθεί και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων εξακολουθούν να κινούνται υψηλότερα. Μάλιστα, αυτός ήταν ο τέταρτος διαδοχικός μήνας πτώσης των πωλήσεων.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών κατέγραψαν "βουτιά" 16,6% τον Απρίλιο στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 591.000 από 709.000 τον Μάρτιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της WSJ ανέμεναν πτώση 1,7%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI υποχώρησε 0,4% στα 109,77 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα για τέταρτη μέρα, τούτη τη φορά κατά 0,1% στα 1.865 δολ./oz.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις