Αγορές

ΧΑ: Περιορίστηκαν οι απώλειες, προβληματισμός για τράπεζες - ΑΕΠ


Αρνητική ήταν η σημερινή εικόνα στο Χρηματιστήριο Αθηνών και το μόνο θετικό στοιχείο που μπορεί να σημειωθεί είναι η προσπάθεια που συντελέστηκε ώστε να περιοριστούν τελικά οι απώλειες. Εν τέλει, αν και ενδοσυνεδριακά ο ΓΔ βρέθηκε να διολισθαίνει κατά 1,46% στις 718,96 μονάδες σε χαμηλό ημέρας έκλεισε με απώλειες 0,48% στις 726,13 μονάδες.

Αρχικά, σε δίνη πιέσεων βυθίστηκαν οι τραπεζικές μετοχές, παρασύροντας σε πτώση όλη τη χρηματιστηριακή αγορά και προκαλώντας σοβαρή επιδείνωση κλίματος. Βασικές αιτίες τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου των τραπεζών και η «παροχολογία» που έχει ξεκινήσει με αφορμή την ΔΕΘ. Συντελεί βέβαια και η αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς όσον αφορά την πορεία και τις προοπτικές των αναδυόμενων αγορών.

Οι ελληνικές τράπεζες  εμφάνισαν κερδοφορία στο πρώτο εξάμηνο, υπερκάλυψαν τους στόχους όσον αφορά τη μείωση των κόκκινων δανείων και βελτίωσαν τις επιδόσεις τους σε πολλούς τομείς. Όμως τα αποτελέσματα τους αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό από αναλυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων, οι οποίοι εστιάζουν  στο μέγεθος του προβλήματος των κόκκινων δανείων, στο κόστος διευθέτησής του και στην αδύναμη παραγωγή εσόδων, καθώς δεν έχουν αποκατασταθεί ομαλοί ρυθμοί χορηγήσεων.

Βάσιμες ή όχι, οι παρατηρήσεις αυτές συνδυάζονται με ανησυχίες για την περαιτέρω πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και για ενδεχόμενες αποκλίσεις στους στόχους, καθώς η χώρα μπαίνει σε μακρά άτυπη προεκλογική περίοδο, που εκτιμάται ότι θα επιφέρει χαλάρωση.

Αναλυτές εκφράζουν την άποψη ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα οδηγηθούν εκ των πραγμάτων σε «παροχολογία», που θα έχει δυσμενή αντίκτυπο στην προσπάθεια επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά και στην εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών.

Οι διαχειριστές ξένων funds εκφράζουν ήδη εμπράκτως τον προβληματισμό τους, προχωρώντας σε ρευστοποιήσεις κυρίως τραπεζικών μετοχών – οι οποίος «ρίχνονται στην πυρά» και εξαιτίας εκτιμήσεων που συναρτώνται με τα αποτελέσματα εξαμήνου.

Ανάμεικτα ήταν τα συναισθήματα που δημιούργησαν οι ανακοινώσεις για το ΑΕΠ β' τριμήνου καθώς το οικονομικό επιτελείο αναζητούσε "καλύτερα νέα". Πιο αναλυτικά, σημειώθηκε αύξηση 0,2% σε τριμηναία βάση και 1,6% ετησίως.

Κατά τα λοιπά, απουσιάζουν οι σημαντικές ειδήσεις που θα μπορούσαν να δώσουν κατεύθυνση, οπότε κλίμα και διαθέσεις θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν οι ροές στις Τραπεζικές μετοχές και οι επιλεκτικές αγορές, μη Τραπεζικών, Δεικτοβαρών, μετοχών, όπως σημειώνουν χρηματιστηριακοί αναλυτές.

Στο ταμπλό

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,58%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,96%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Σαράντης (+2,22% στα 7,360 ευρώ), της Τέρνα Ενεργειακή (+2,13% στα 6,230 ευρώ), του ΟΠΑΠ (+1,94% στα 9,4350 ευρώ), της Τιτάν(+1,52% στα 20,100 ευρώ) και των ΕΛΠΕ (+1,23% στα 7,390 ευρώ). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς(-5,42% στα 2,270 ευρώ), της Εθνικής (-4,00% στα 2,350 ευρώ), της Alpha Bank (-2,97% στα 1,5350 ευρώ) και της ΔΕΗ (-1,55% στα 1,650 ευρώ).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες της Τεχνολογίας (+2,76%) και του Εμπορίου (+2,05%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών (-2,98%) και των Τροφίμων(-0,40%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Eurobank διακινώντας 5.030.788 και 2,905.634 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν o ΟΤΕ με 17,260 εκατ. ευρώ και η ΕΧΑΕ με 9,202 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 50 μετοχές, 55 πτωτικά και 21 παρέμειναν σταθερές.

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα