Πολιτική

Χαμηλό βαρομετρικό για τις τράπεζες


Η μάχη για τον έλεγχο του συστήματος και η μαζική προσφυγή επιχειρήσεων στο άρθρο 99 προβληματίζουν την αγορά

Χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί στην αγορά,  καθώς μεγάλες, ιστορικές ελληνικές επιχειρήσεις  φθάνουν στα πρόθυρα κατάρρευσης και  καταφεύγουν στην προστασία του άρθρου 99 για να πάρουν παράταση ζωής. Οι ανησυχίες για την κατάσταση που επικρατεί σε πολλούς κλάδους και οι φόβοι για ντόμινο αποτυπώνονται και στο χρηματιστηριακό ταμπλό, όπου η πτώση των μετοχών συνεχίζεται και κεφαλαιοποιήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ «εξατμίζονται» κάθε μέρα. Το χρηματιστηριακό κλίμα επιδεινώνεται και εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλεί η εν εξελίξει μάχη για τον έλεγχο  του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, μέσω αλλαγών  στις διοικήσεις τραπεζών και του ΤΧΣ.

Πολλά από τα ξένα funds που κινούν τα νήματα στην ελληνική αγορά, συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα σ’ αυτή την προσπάθεια, ενώ άλλα επιδιώκουν να επωφεληθούν από την αναταραχή για να ενισχύσουν τις θέσεις τους με χαμηλό κόστος.

Οι κινήσεις των μεν και των δε εστιάζονται στις τραπεζικές μετοχές,  οι οποίες καταγράφουν και σήμερα μεγάλες απώλειες,  ενώ ο κλαδικός τους δείκτης χάνει σωρευτικά περίπου 51%(!) μέσα στον τελευταίο ενάμισυ μήνα.

Οι μετοχές του τραπεζικού τομέα βρίσκονται βέβαια υπό πίεση σε όλες τις  ευρωπαϊκές αγορές μετά την επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα κι ενώ πληθαίνουν καθημερινά οι εκτιμήσεις ότι η Deutsche Bank είναι η «μεγάλη ασθενής»  του ευρωπαίκού χρηματοπιστωτικού συστήματος, ότι πολλές ιταλικές τράπεζες θα χρειασθούν ανακεφαλαιοποίηση-διάσωση κλπ.

Στην ελληνική αγορά, οι επιχειρηματικές εξελίξεις, το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και οι κινήσεις «αφελληνισμού» του συστήματος επιτείνουν την αβεβαιότητα για τις προοπτικές του κλάδου. Οι μετοχές των τραπεζών βρίσκονται πλέον πολύ χαμηλότερα από  τα επίπεδα τιμών όπου έγιναν οι τελευταίες ανακεφαλαιοποιήσεις: Περίπου -53% χαμηλότερα από την τιμή της ΑΜΚ η Πειραιώς, -49% η Eurobank, -40% η Εθνική, -26% η Alpha. Οι επενδυτές που μπήκαν στην ΑΜΚ της Attica Bank χάνουν σήμερα κάτι περισσότερο από 70%(!).

Αναλυτές εκτιμούν ότι η εικόνα στο χρηματιστήριο δεν πρόκειται να  διαφοροποιηθεί αισθητά σε βραχυχρόνιο ορίζοντα. Όπως επισημαίνουν, η μεγάλη αλλαγή θα έλθει μόνον αν  καρποφορήσουν οι προσπάθειες ευρωπαϊκών Θεσμών και  επενδυτικών funds να  επιβάλουν  διοικήσεις της επιλογής τους στις τράπεζες και στο ΤΧΣ, ώστε να εξασφαλίσουν άμεσα ή έμμεσα τον έλεγχο του συστήματος και την αναδιανομή της επιχειρηματικής πίτας στην ελληνική αγορά.

Προς το παρόν, μετοχές και δείκτες κινούνται σε τροχιά διολίσθησης, με πολύ χαμηλό όγκο συναλλαγών, καθώς η αμερικανική αγορά είναι σήμερα κλειστή και δεν υπάρχουν «υπερατλαντικές» εντολές αγορών-πωλήσεων.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 2,1% στις 533 μονάδες.  Απώλειες 5,8% καταγράφει ο τραπεζικός δείκτης, ενώ ο FT25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει  2,3% στις 1.418 μονάδες.

Η Πειραιώς υποχωρεί κατά 8,5%, Alpha -5,8%, Εθνική -5,3%,  Eurobank και Attica Bank -3,6%.

Από τα blue chips του FT25 , με θετικό πρόσημο κινούνται  ΟΛΠ (+1,3%), ΕΧΑΕ (+0,7%), ΟΠΑΠ (+0,3%). Στον αντίποδα  ΕΛΠΕ -5%, Ελλάκτωρ -4,4%, Jumbo και ΤΕΝΕΡΓΑ -3,5%, ΔΕΗ -2,8%

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις