Αγορές

Χαμηλό βαρομετρικό στις αγορές- Εχασε τον βηματισμό του το ΧΑ


Με μικρά κέρδη σε εβδομαδιαία βάση (+1,14%) και απώλειες 0,58% στη σημερινή συνεδρίαση  ολοκληρώθηκε η εβδομάδα στο ΧΑ, την ώρα που το χρηματιστηριακό κλίμα επιδεινώνεται διεθνώς και οι δείκτες στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχουν πάρει την κατηφόρα.

 Ανησυχίες προκαλεί η εικόνα των αμερικανικών αγορών, όπου οι βασικοί δείκτες βυθίζονται (Dow Jones -1,50%) μετά την δημοσιοποίηση ιδιαίτερα θετικών στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, γεγονός που - όπως εκτιμάται- θα αναγκάσει την Fed να επιβραδύνει την αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

Η προοπτική διατήρησης των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα και στην Ευρωζώνη, προκαλεί έντονες πιέσεις και στα ομόλογα, που οι αποδόσεις τους ανεβαίνουν. Στο 3,40% εκτινάχθηκε σήμερα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς.

 Μεγάλος τζίρος

Ομως, παρά την αρνητική τελική εικόνα στο ταμπλό, η ελληνική αγορά φαίνεται να διατηρεί τη δυναμική της και δεν αποκτήσει ακόμη καθοδική τάση, ούτε δείχνει να βρίσκεται στην αφετηρία διορθωτικής κίνησης. Αναλυτές εκτιμούν ότι στις αμέσως προσεχείς συνεδριάσεις  μπορεί να ξαναβρεί τον ανοδικό βηματισμό της, εάν υπάρξουν ενδείξεις σταθεροποίησης στις διεθνείς αγορές.

 Θετική ένδειξη το αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε και στη σημερινή πτωτική συνεδρίαση, όπου ο τζίρος ανήλθε σε 116,1 εκατ. ευρώ, συν 10,9 εκατ. σε μεταβιβάσεις πακέτων.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκφράζουν την άποψη ότι το ΧΑ έχει μπει σε φάση συσσώρευσης-σταθεροποίησης, αναζητώντας νέα επίπεδα ισορροπίας ως βάση και εφαλτήριο για την επόμενη ανοδική κίνηση. Η πορεία του σε μεσοβραχυπρόθεσμο ορίζοντα θα εξαρτηθεί βέβαια και από τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, όπου επικρατεί αβεβαιότητα και δεν υπάρχει σαφής τάση.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης σημείωσε υψηλό +0,23% στις 1.514,35 μονάδες και τερμάτισε στο απόλυτο χαμηλό ημέρας, στις 1.503,73 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,48%. .

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 0,47% κλείνοντας στις 3.663,52 μονάδες. Στο -1,14% βυθίστηκε ο δείκτης των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από +0,3% μέχρι -0,38% και τερμάτισε με απώλειες 0,22%. Στην πρώτη θέση η Τρ. Κύπρου με +0,4%, ακολουθούμενη από την Optima (+0,3%). Αμετάβλητη η Τρ. Ελλάδος. Attica Bank -0,8%, Eurobank -0,6%, Optima (+), Alpha -0,3%, Πειραιώς-0,1%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips αξιόλογα κέρδη απεκόμισε μόνον ο Τιτάν (+1,4%).  Ακολούθησαν Jumbo +0,8%, Σαράντης +0,6%, Motor Oil +0,5%, Cenergy +0,4%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστη η ΕλβάλΧαλκόρ, που έχασε 3,8% μετά από 4 ημέρες ανόδου. Ακολούθησαν στην πτώση  Lamda -2%, OTE -1,8%, Coca-Cola -1,4%, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ -1,3%, Βιοχάλκο -1,2%, ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος -0,9%.

Στη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν ο ΟΛΘ του Ιβάν Σαββίδη με +8,7% και η Ξυλεμπορία του εφοπλιστή Π. Παππά με +4,9%. .

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα