Ελλάδα

Χατζηεμμανουήλ: O ρόλος του ΤΧΣ είναι προσωρινός - Επαναφορά του bonus των τραπεζικών στελεχών


Διατάξεις που «εξορθολογίζουν και βελτιώνουν σημαντικές θεσμικές όψεις του δημοσιονομικού και χρηματοοικονομικού συστήματος της χώρας», είναι αυτές που έχουν περιληθεί στο νομοσχέδιο «Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, εκσυγχρονισμός Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και άλλες επείγουσες διατάξεις», σύμφωνα με τον Χρήστο Χατζηεμμανουήλ, μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ.

Ο κ. Χατζηεμμανουήλ στάθηκε, ιδίως, στις διατάξεις που αφορούν στην αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του ΤΧΣ.

«Η εκκαθάριση του πιστωτικού συστήματος από το πολύ μεγάλο στοκ των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς επίσης και η πλήρης αποκατάσταση της ομαλής εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών, είναι προϋποθέσεις», είπε ο κ. Χατζηεμμανουήλ, "για τη δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας". «Η αποεπένδυση από πλευράς του Ταμείου, η ολοκλήρωση των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης των τραπεζών, που προφανώς συντελούν σε αυτό, διασφαλίζουν την αποκατάσταση της εταιρικής διακυβέρνησης», είπε ο κ. Χατζηεμμανουήλ, που σημείωσε με νόημα ότι θα ήταν ανασχετικός παράγοντας η προσπάθεια διαιώνισης του ρόλου του ΤΧΣ, «ο οποίος, προφανώς, είχε γίνει αντιληπτός ως προσωρινός και δεν πρέπει το προσωρινό να γίνει μόνιμο».

«Το Ταμείο είναι μια επιβίωση της εποχής των μνημονίων. Δεν αποτελεί όργανο ελεγχόμενο από την ελληνική κυβέρνηση, ούτε κομμάτι της καθημερινής οικονομικής πολιτικής», είπε ο εκπρόσωπος της ΤτΕ προσθέτοντας ότι «θα ήταν ευχής έργον, να ολοκληρώσει το έργο του το ΤΧΣ και να προχωρήσουμε σε μια νέα φάση» και προφανώς το 2025 θα πρέπει να είναι καταληκτικός στόχος.

«Πλέον, στόχος του ΤΧΣ είναι και η αποεπένδυση και μάλιστα, αναδεικνύεται στον βασικό από δω και πέρα στόχο του Ταμείου. Αυτό είναι πολύ θετικό. Τα όργανα διοίκησης του Ταμείου εξορθολογίζονται, καθώς φεύγουμε από το σύστημα του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής και περνούμε σε ένα Ενιαίο Διοικητικό Συμβούλιο, τρία μέλη του οποίου θα εκπροσωπούν την κυρίως ελληνική πλευρά, δηλαδή την ελληνική κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος», είπε ο κ. Χατζηεμμανουήλ.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των απολαβών των μελών των διοικητικών συμβουλίων των διοικήσεων των τραπεζών στις οποίες έχει συμμετοχή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο κ. Χατζηεμμανουήλ είπε ότι η αναδιατυπωμένη διάταξη, περιλαμβάνει τρεις διασφαλίσεις, υπέρ του δημοσίου συμφέροντος: «Πρώτον, υπάρχουν περιορισμοί εφόσον μια τράπεζα δεν έχει κατορθώσει να μειώσει σε ανεκτά επίπεδα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Δεύτερον, υπάρχει περιορισμός στις απολαβές σε περίπτωση που δεν έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης, που δεν έχει ολοκληρωθεί η προσπάθεια αναδιάρθρωσης της τράπεζας, σύμφωνα, με τα όσα είχαν αρχικώς προδιαγραφεί όταν πήρε κρατική ενίσχυση. Τέλος, διασφαλίζεται ότι δεν θα έλθει κάποιος ευφάνταστος νομικός σύμβουλος ή χρηματοοικονομικός σύμβουλος ή λογιστής, να προτείνει στις τράπεζες μια τεχνική περιγραφή του νοήματος του νόμου, μέσα από την αναδρομική οδήγηση μπόνους όταν θα έχουν πληρωθεί άλλες προϋποθέσεις. Συνεπώς, ρητώς προβλέπει, πλέον, το νομοσχέδιο ότι η χρήση μέχρι το 2023 δεν θα μπορεί να περιλαμβάνει μπόνους», είπε ο κ. Χατζηεμμανουήλ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες ΤΧΣ