Διεθνή

Χιλή: Σεισμός 9,5 βαθμών και τσουνάμι στην έρημο Ατακάμα


Πριν από περίπου 3.800 χρόνια, ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 9,5 βαθμών που προκάλεσε τσουνάμι ύψους σχεδόν 20 μέτρων έπληξε την ακτογραμμή στην έρημο Ατακάμα, την πιο άνυδρη περιοχή στον κόσμο, σύμφωνα με μελέτη ακαδημαϊκών του πανεπιστημίου της Χιλής.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε χθες Τετάρτη, επιβεβαιώνει ότι σύγκρουση τεκτονικών πλακών (της Νοτιοαμερικάνικης και της Νάσκα) προκάλεσε τον τρομακτικό σεισμό και παλιρροϊκά κύματα που έφθαναν τα 15-20 μέτρα ύψος.

«Σε διάφορα σημεία κατά μήκος των ακτών της Αντοφαγκάστα και της ευρύτερης περιοχής της βόρειας Χιλής, υπάρχουν αρχαίες παραλίες 4-7 μέτρα πάνω από το σημερινό επίπεδο της επιφάνειας της θάλασσας, των οποίων ο σχηματισμός δεν μπορεί να εξηγηθεί από τις παγκόσμιες αλλαγές στη στάθμη της θάλασσας, αλλά από την ανύψωση των τεκτονικών πλακών ως αποτέλεσμα μεγάλων σεισμών», εξήγησε ο γεωλόγος Γκαμπριέλ Ίστον, εκ των επικεφαλής της ομάδας που εκπόνησε τη μελέτη.

Ο αρχαιολόγος Ντιέγκο Σαλασάρ ανέφερε ότι ο σεισμός και το τσουνάμι εκτιμάται ότι προκάλεσαν πολλούς θανάτους και κύμα μετανάστευσης μεγάλου αριθμού κατοίκων προς άλλες περιοχές.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science Advances, χρειάστηκε περίπου επτά χρόνια για να ολοκληρωθεί και είχε στόχο να καθορίσει πόσο συχνά έπλητταν τέτοιες φυσικές καταστροφές τη συγκεκριμένη περιοχή στην αρχαιότητα.

Η Χιλή, η οποία βρίσκεται στον λεγόμενο «Δακτύλιο της Φωτιάς», έχει μακρά ιστορία φονικών σεισμών. Το 2010, σεισμός 8,8 βαθμών προκάλεσε καταστροφικό τσουνάμι το οποίο σάρωσε τις παράκτιες περιοχές στο νότιο τμήμα της χώρας και σκότωσε εκατοντάδες ανθρώπους.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα