Διατηρείται το αρνητικό κλίμα που δημιούργησε χθες η δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία ενίσχυσαν τους φόβους για νέες μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων τους αμέσως προσεχείς μήνες. Μικρές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε καθοδική τροχιά το ΧΑ, που βρίσκεται στα "απόνερα" της αναταραχής και των κλυδωνισμών.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές επισημαίνουν ότι οι αγορές βρίσκονται τώρα σε αναζήτηση κατεύθυνσης κι νέων ισορροπιών. Με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση της Wall Street, με την ελπίδα μιάς "ψύχραιμης" αντίδρασης που θα δώσει καθησυχαστικά μηνύματα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.
Ενθαρρυντική εικόνα στις αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων, στα οποία εκδηλώθηκαν χθες ισχυρές πιέσεις, λόγω των ανησυχιών για ταχεία παρέμβαση της Fed και αυξήσεις επιτοκίων με στόχο την ανάσχεση του πληθωρισμού.
Διατηρείται η μεταβλητότητα στις αγορές ενεργειακών προϊόντων, μετά τη γνωστοποίηση των προτάσεων της Κομισιόν για πρόσθετη φορολογία στα (υπερ)κέρδη των εταιρειών ενέργεια και λήψη μέτρων για περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος. Ανεβαίνει κατά 2,8% η τιμή του φυσικού αερίου (στα 204,2 ευρώ), σχεδόν αμετάβλητη στα 93 δολάρια η τιμή του brent.
Μετοχές και δείκτες
Στο ΧΑ που εμφάνιζε ήδη συμπτώματα κόπωσης μετά από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις, εμφανής γίνεται τώρα η επίδραση από τη μεταστροφή κλίματος στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα, τα βραχυχρόνια κέρδη αποτελούν ισχυρό δέλεαρ για ρευστοποιήσεις.
Ολοι οι δείκτες κινούνται σήμερα στο κόκκινο από το ξεκίνημα της συνεδρίασης. O Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 832,57 μονάδων (-0,98%) και 836,39 (-0,53%). Τώρα βρίσκεται στις 835,3 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,65%
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης χάνει 0,73% στις 2.008,9 μονάδες. Κατά 0,50% υποχωρεί ο δείκτης των mid caps (-0,01%)
Ο τραπεζικός δείκτης π'ηγε καθοδικά μέχρι -1,90% κι τώρα οι απώλειες του περιορίζονται σε 1.05%.
Στο τραπεζικό ταμπλό με θετικό πρόσωπο Τρ. Ελλάδος +0,9% και Πειραιώς +0,5%. Στον αντίποδα Attica Bank -5,2%, Alpha και Eurobank -1,3%, Εθνική -0,7%
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips προηγείται η. ΕλβάλΧαλκόρ +2,4%), η οποία ανακοίνωσε βελτιωμένα αποτελέσματα εξαμήνου. Ακολουθούνη μητρική της Βιοχάλκο με +1%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΕΥΔΑΠ +0,3%.
Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν Μυτιληναίος -1,6%, Quest και Σαράντης -1,2%, Motor Oil -1,1%, ΤΕΝΕΡΓΑ και Lamda -0,9%. ,