Μετά από ένα ανοδικό τριήμερο που απέφερε κέρδη περίπου 8% στις τραπεζικές μετοχές και ήταν το επιστέγασμα του παρατεταμένου ράλι οκτώ εβδομάδων, η χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται πλέον σε κρίσιμο σταυροδρόμι, αναζητώντας κατεύθυνση μεταξύ διόρθωσης και σταθεροποίησης. Τα συμπτώματα κόπωσης πληθαίνουν, το αγοραστικό ενδιαφέρον ατονεί, οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών δίνουν τον τόνο στις συναλλαγές.
Σε τροχιά διολίσθησης κινήθηκαν σήμερα όλοι οι δείκτες του ΧΑ, που ξεκίνησαν με αξιόλογα κέρδη και τερμάτισαν σε χαμηλά ημέρας, αλλάζοντας πολλές φορές πρόσημο.
Εικόνα σταθεροποίησης και στάση αναμονής στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου τα αρχικά κέρδη έχουν ψαλιδιστεί και οι δείκτες ισορροπούν στα επίπεδα χθεσινού κλεισίματος. Στη Wall Street που σημείωσε χθες νέα ιστορικά υψηλά, ο Dow Jones ξεκίνησε με +0,5% και τώρα αγωνίζεται να αποφύγει το κόκκινο.
Το κλίμα αισιοδοξίας διατηρείται, καθώς αρχίζει το παγκόσμιο εγχείρημα των εμβολιασμών και διαγράφονται πλέον βάσιμες προοπτικές ανάσχεσης της πανδημίας και των καταστροφικών επιπτώσεων της στην οικονομία.
Κινητήρια δύναμη στα χρηματιστήρια αποτελούν οι "ποταμοί" ρευστότητας που διοχετεύουν οι κεντρικές τράπεζες για τη στήριξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Με αρνητικές τις αποδόσεις των ομολόγων υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης και πολλές επιχειρήσεις να μην πληρούν τα κριτήρια χρηματοδότησης, μεγάλο μέρους αυτού του χρήματος διοχετεύεται σε μετοχές προς επίτευξη ικανοποιητικών αποδόσεων - με ανάληψη ανάλογου ρίσκου,
Στο ΧΑ η μεγάλη άνοδος των τελευταίων εβδομάδων έχει αναθερμάνει προσδοκίες, αποθαρρύνοντας κινήσεις κατοχύρωσης κερδών που θα προκαλούσαν πιέσεις στην αγορά. Ενδιαφέρον στοιχείο το αυξανόμενο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για μετοχές της μικρής και μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι οποίες έρχονται στο προσκήνιο μετά από παρατεταμένη "έκλειψη".
Η αγορά αξιολογεί επίσης θετικά τα αποτελέσματα της προσπάθειας των τραπεζών να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση και να επιταχύνουν την εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων τους με μεγάλης κλίμακας τιτλοποιήσεις.
Ομως, μετά το ράλι των δύο μηνών και τις διεθνείς αγορές να κινούνται σε ιστορικά υψηλά, το ενδεχόμενο μιάς μεγάλης διόρθωσης παραμένει ανοιχτό και το βραχυχρόνιο ρίσκο αυξάνεται.
Μετοχές και δείκτες
Η συναλλακτική κίνηση είναι σήμερα υποτονική σήμερα και ο τζίρος xαμηλός (46.4 εκατ. ευρώ, συν 24,7 εκατ. σε προσυμφωνημένες μεταβιβάσεις πακέτων).
Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης οι δείκτες πραγματοποίησαν μεγάλο άλμα. Στη συνέχεια πήραν καθοδική κατεύθυνση και μετά τις 12.:30 "σύρθηκαν" στα χαμηλά ημέρας με διακυμάνσεις μικρού εύρους.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 818,02 μονάδες (+0,94%), σημείωσε χαμηλό -0,36% στις 807,56 και τερμάτισε στις 809,22 μονάδες με απώλειες 0,15%.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 0,23% κλείνοντας στις 1.939,42 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό +2,33% στο ξεκίνημα των συναλλαγών και εν συνεχεία βρέθηκε στο κόκκινο, σημειώνοντας χαμηλό -1,06%. Τερμάτισε με απώλειες 0,96%. Με θετικό πρόσημο μόνο η Πειραιώς (+1,6%). Αμετάβλητη η Εθνική. Στο κόκκινο Eurobank -2,5%, Attica Bank -1%, Alpha -0,8%.
Περιορισμένα κέρδη στα εμποροβιομηχανικά blue chips. Με τις καλύτερες επιδόσεις Coca-Cola +1,8%, Ελλάκτωρ +0,9%, ΟΠΑΠ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +0,5%, Jumbo +0,4%. Στον αντίποδα Aegean -5,5%, Lamda και ΕΥΔΑΠ -1,6%, ΔΕΗ -1,3%, Motor Oil και Βιοχάλκο -0,8%.
Στα mid caps Αβαξ +4,3%, Ιντρακάτ +3,5%, ΕΥΑΘ +2%, Profile και Παπουτσάνης +1,2%, Κρι-Κρι +0,9%. Με τις μεγαλύτερες απώλειες Autohellas -2,5%, MIG και Cenergy -2%, Quest και Ικτίνος-0,5%.