Με "δύο βήματα εμπρός και ένα πίσω” κινείται η χρηματιστηριακή αγορά όσο οι δείκτες πλησιάζουν στα υψηλά έτους, συντηρώντας τις ελπίδες για ένα year-end rally που θα “φουσκώσει” τις αποδόσεις και θα αποτελέσει “κράχτη” για νέες τοποθετήσεις.
Η περιοχή των 923-927 μονάδων στις υπώρειες των υψηλών έτους αποδεικνύεται ισχυρή αντίσταση για τον ΓΔ. Εκεί ανεκόπη σήμερα η ανοδική του πορεία με σταδιακό ψαλίδισμα των αξιόλογων πρωινών κερδών, καθώς πολλά χαρτοφυλάκια και μεμονωμένοι επενδυτές προτίμησαν να κατοχυρώσουν κέρδη.
Θετική η συνολική εικόνα της αγοράς, με πολλές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να καταγράφουν κέρδη και πολλά “μικρά χαρτιά” να σημειώνουν άνοδο με αξιόλογο όγκο συναλλαγών.
Πάντως η επιφυλακτικότητα διατηρείται, αντισταθμίζοντας εν μέρει το αγοραστικό ενδιαφέρον, που “μεταφράστηκε” σήμερα σε ημερήσιο τζίρο 63,7 εκατ. ευρώ.
Ενθαρρυντικά μηνύματα από τις αγορές ομολόγων. Οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών χρεογράφων υποχώρησαν περίπου κατά 4 μονάδες βάσης και του 10ετούς διαμορφώθηκε κάτω από 1,19%. Ευμετάβλητο σκηνικό στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου οι δείκτες έχουν “βαλτώσει” τις τελευταίες μέρες, σημειώνοντας μικρές μεταβολές χωρίς κατεύθυνση.
Πανδημία και... Moody's
Στο ΧΑ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, που μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων, τις καταναλωτικές δαπάνες και την εγχώρια παραγωγή.
Προσδοκίες δημιουργεί η νέα αξιολόγηση της Moody's, που θα δημοσιοποιηθεί αύριο το βράδυ και αναμένεται ότι θα είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα. Σε έκθεση του που δημοσιοποιήθηκε σήμερα ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει πολύ υψηλό δημόσιο χρέος, αλλά το 2022 θα επιτύχει τη μεγαλύτερη μείωση απ' όλες τις χώρες της ΕΕ.
Νέο “ποιοτικό” στοιχείο για την κατάσταση και τη δυναμική της αγοράς αποτελούν η “ανάδυση” και η μεγάλη συναλλακτική κίνηση μετοχών της μικρομεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, που προσελκύουν το ενδιαφέρον επιθετικών βραχυχρόνιων παικτών.
Μετοχές και δείκτες
Οι βασικοί δείκτες του ΧΑ κινήθηκαν σήμερα σε μικρό εύρος διακύμανσης, σημειώνοντας υψηλά ημέρας την πρώτη ώρα των συναλλαγών.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε ανοδικά μέχρι τις 927,67 μονάδες (+1,07%) και τερμάτισε στις 923,07 με άνοδο 0,57%.
Κατά 0,57% ενισχύθηκε και ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 2.224,81 μονάδες. Στο +0,12% δείκτης FT40M των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +1,85% και τερμάτισε με κέρδη 1,49%. Στην πρώτη θέση η Alpha με +2%. Πειραιώς +1,7%, Attica Bank +1,6%, Eurobank +1,5%, Εθνική +0,7%, σχεδόν αμετάβλητη η Τρ. Ελλάδος (-0,1%).
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν: ΟΤΕ +2,3%, ΔΕΗ +2,2%, Aegean +1,8%, ΕΧΑΕ +1,5%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +1,3%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1%, Βιοχάλκο και ΕΥΔΑΠ +0,8%.
Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν ΕΛΠΕ -1,3%, Jumbo -1,2%, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ και Motor Oil -0,9%, Coca-Cola και Lamda -0,7%..
Στα mid caps Autohellas +1,9%, Ικτίνος +1,5%, Ολυμπιακή Τεχνική και Πλαστικά Κρήτης +1%.
Στη μικρή και μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση σημαντικά κέρδη με αξιόλογο όγκο συναλλαγών κατέγραψαν: Σπύρου +10,8% (λόγω διαγραφής μεγάλου μέρους των τραπεζικών του υποχρεώσεων), Foenix Vega Mezz +10,2% (είναι η εταιρεία με τις ομολογίες από τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων της Τρ. Πειραιώς). Ακολούθησαν Moda Bagno +5%, Παϊρης +3,5%, Medicon +2,5%.
Στον αντίποδα Ξυλεμπορία/Interwood -9,5% και Frigoglass -8,4% (παρά τη δημοσίευση θετικών αποτελεσμάτων 9μήνου και από τις δύο εταιρείες