Αγορές

Χρηματιστήριο: "Μάχη χαρακωμάτων" στις 1.400 μονάδες - Ενισχύονται τα blue chips, έμειναν πίσω οι τράπεζες


Ανοιχτό παραμένει το στοίχημα για την περαιτέρω πορεία του ΧΑ σε βραχυχρόνιο ορίζοντα, καθώς η μεταβλητότητα αυξάνεται και οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αντισταθμίζονται από το αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον. Με πυρετώδεις συναλλαγές και εντυπωσιακό τζίρο 62 εκατ. ευρώ σε δυόμιση ώρες συνεδρίασης, οι βασικοί δείκτες κινούνται σήμερα σε μεγάλο εύρος διακύμανσης, αλλάζοντας πολλές φορές πρόσημο.

Οι τραπεζικές μετοχές μένουν πίσω, "ξεφουσκώνοντας" μετά το ντοπάρισμα με το placement της Πειραιώς, αλλά δεν έχουν χάσει  τη δυναμική τους - όπως δείχνει η ενδοσυνεδριακή ανοδική αντίδραση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Τον ρόλο της "ατμομηχανής της αγοράς έχει πάρει η κατ' εξοχήν δεικτοβαρής Coca-Cola, που πραγματοποιεί άλμα +2,2%  προσθέτοντας πολλές μονάδες στον ΓΔ και στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

 Η εικόνα στο ταμπλό βελτιώνεται σταδιακά και οι δύο βασικοί δείκτες έχουν υπερκαλύψει τις αρχικές απώλειες, σημειώνοντας άνοδο περίπου 0,35% αυτή την ώρα και ο ΓΔ προσεγγίζει πάλι το ψυχολογικό όριο των 1.400 μονάδων. Αναλυτές  επισημαίνουν ως θετική ένδειξη την αντίδραση που εκδηλώθηκε, όταν ο ΓΔ προσέγγισε το κάτω όριο της ζώνης στήριξης, που προσδιορίζεται στις 1.395-1.385 μονάδες.

Αναμενόμενη κίνηση

Οσον αφορά τη χθεσινή μεγάλη πτώση και την ξαφνική μεταστροφή κλίματος, επισημαίνουν ότι αποχρών λόγος δεν υπάρχει. Η πτώση θεωρείται φυσιολογική και ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενη, καθώς έχει προηγηθεί μιά μακρά ανοδική πορεία που δημιούργησε μεγάλα βραχυχρόνια  κέρδη και έφερε βασικούς δείκτες "χωρίς ανάσα" στα υψηλά 13 ετών.

Μέχρι στιγμής επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη ότι η πτωτική πορεία του ΓΔ θα ανακοπεί στις 1.385 μονάδες, όπου βρίσκεται η επόμενη και ισχυρότερη στήριξη. Το θετικό σενάριογια τη συνέχεια προβλέπει επιστροφή στις 1.400-1.410 μονάδες και βραχυχρόνια συσσώρευση σ' αυτά τα επίπεδα.

Μετοχές και δείκτες

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε +0,62% (στις 1.399,9 μονάδες) στο ξεκίνημα της συνεδρίασης,πήγε καθοδικά μέχρι -0,36% (στις 1.386,21) και τώρα βρίσκεται στις 1.397,4 μονάδες, με άνοδο 0,45%.
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κερδίζει 0,35% στις 3.377,2 μονάδες. Στο +0,20% ο FT40Μ των mid 5caps,
Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό +0,18% και γύρισε μέχρι -1,99%. Τώρα υποχωρεί κατά 0,85%. Με θετικό πρόσημο Εθνική +0,5% και Τρ. Ελλάδος +0,3%.  Στον αντίποδα Eurobank -2,2%, Πειραιώς -0,9%, Attica Bank -0,4%. Σχεδόν αμετάβλητες Alpha και Optima 

 Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Σαράντης +3,2%, Autohellas +3%, Coca-Cola +2,3%, Motor Oil +2%,  Βιοχάλκο, ΕλβάλΧαλκόρ και ΕΛΠΕ +1,8%, ΟΤΕ +1,4%, ΤΕΝΕΡΓΑ +1,1%.  Στο κόκκινο μόνο ο Τιτάν -0,4%

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα