Με τις τραπεζικές μετοχές- το όχημα που την οδήγησε σε έξι ανοδικές συνεδριάσεις (κέρδη +3,31%) και υψηλά 14ετίας- να εγκλωβίζονται σε δίνη ισχυρών πιέσεων, η ελληνική αγορά έκλεισε στο «κόκκινο».
Πήγε κόντρα στο σημερινό ανοδικό ρεύμα που καταγράφηκε στις διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές να ξεπερνούν το πρώτο μούδιασμα από τις δηλώσεις και απειλές Τραμπ και να αποτιμούν με πιο ψύχραιμη ματιά την επόμενη ημέρα στις ΗΠΑ αλλά και στον πλανήτη.
Οι τράπεζες που τράβηξαν το κάρο των διαδοχικών ρεκόρ το προηγούμενο διάστημα, δέχθηκαν σήμερα τα πιο ισχυρά πλήγματα, με τον δείκτη τους να καταγράφει απώλειες -2,38%. Η σημερινή πτώση, ενδεχομένως και… απόρροια της κόπωσης μετά το ανοδικό σερί, δεν συνεπάγεται και σήμανση συναγερμού για το χρηματιστήριο. Αναλυτές και παράγοντες εκτιμούν η ελληνική αγορά δεν έχει μπει σε φάση διόρθωσης και ότι η σημερινή υποχώρηση δεν πρόκειται να αλλάξει την μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση. Προβλέπουν πρόσκαιρη σταθεροποίηση στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, με διακυμάνσεις μικρού εύρους.
Η ψήφος εμπιστοσύνης που συνεχίζει να παίρνει η ελληνική οικονομία-και οι τράπεζες- από διεθνείς οίκους, συντηρεί τη θετική διάθεση στο χρηματιστήριο, ενώ οι επενδυτές επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους και στις τρέχουσες επιχειρηματικές εξελίξεις.
Επιστροφή στα κέρδη στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, με τον γερμανικό δείκτη DAX να κερδίζει +0,83% και τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να ενισχύεται +0,67%.
Μίνι ράλι στο φυσικό αέριο
Στο υψηλότερο σημείο εντός του 2025 βρέθηκαν σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου, στον απόηχο των απειλών Τραμπ προς την Ευρώπη που φοβίζουν τους επενδυτές στην αγορά ενέργειας. Συγκεκριμένα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σημείου αναφοράς TTF, εκτινάχθηκαν και πάλι στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο επίπεδο από την πρώτη ημέρα συναλλαγών του έτους.
Μετοχές και δείκτες
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.530,68 μονάδες σημειώνοντας πτώση -0,57%, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 137,68 εκατ. ευρώ,
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό -1,04%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό -0,72%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές του ΔΑΑ (+3,73%), της Aegean (+3,10%), του ΟΛΠ (+2,49%) και της Τιτάν (+2,25%).
Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Eurobank (-3,39%), Alpha Bank (-2,80%), της Πειραιώς (-2,41%) και της Εθνικής (-1,58%).
Ανοδικά κινήθηκαν 58 μετοχές, 35 πτωτικά και 29 παρέμειναν σταθερές.