Ιδιαίτερα ενθαρρυντική είναι η συμμετοχή των φορέων του Δημοσίου τομέα στο θεσμό της παροχής κοινωφελούς εργασίας, καθώς έως σήμερα έχουν ενταχθεί στην ψηφιακή εφαρμογή 233 φορείς του Δημοσίου, ανάμεσα τους είναι Ο.Τ.Α πρώτου βαθμού και περιφέρειες, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, δικαστήρια και εφορείες αρχαιοτήτων, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας της πρότυπης ψηφιακής πλατφόρμας ένταξης φορέων απασχόλησης των καταδικασθέντων.
Οι φορείς που έχουν ενταχθεί προσφέρουν 3.059 θέσεις απασχόλησης σε τομείς καθαριότητας, πρασίνου, φύλαξης κ.λπ. Από την 1η Μαΐου 2024 έως σήμερα, 742 καταδικασθέντες, βάσει δικαστικής απόφασης που τους επέβαλε την παροχή της κοινωφελούς εργασίας και κατόπιν αίτησης των τελευταίων, έχουν παράσχει κοινωφελή εργασία σε φορείς κοινής ωφέλειας που έχουν δεσμευτεί, μέσω της πρότυπης ψηφιακής πλατφόρμας του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, επισήμανε: «Με τον νέο Ποινικό Κώδικα, η πολιτεία προχώρησε σε μια τολμηρή μεταρρύθμιση καταπολέμησης της εγκληματικότητας και αντιστροφής του κλίματος της ατιμωρησίας. Κλειδί της νέας πολιτικής είναι η έκτιση των ποινών. Ποινή όμως δεν σημαίνει μόνο η φυλακή.
Η πολιτεία προβλέπει εναλλακτικές μορφές έκτισης των ποινών με κυριότερη την παροχή κοινωφελούς εργασίας. Η εφαρμογή της υπηρετεί, την πρόληψη και αποτροπή της παραβατικότητας, την αναμόρφωση και την ομαλή επανένταξη του παραβάτη μέσω της εργασίας σε τομείς κοινωνικού ενδιαφέροντος και προσφοράς, όπως νοσοκομεία, κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, ανασκαφές αρχαιοτήτων κ.ά.
Ο θεσμός της κοινωφελούς εργασίας, που θεσμοθετήθηκε στην Ελλάδα το 1997 αλλά 27 χρόνια παρέμεινε μέτρο ανενεργό, σήμερα αποδίδει καρπούς. Η κυβέρνηση τον αναμόρφωσε θεσμικά και τον έθεσε σε εφαρμογή προς όφελος της δικαιοσύνης και των πολιτών».
Υπενθυμίζεται ότι η παροχή κοινωφελούς εργασίας, σύμφωνα με το νέο Ποινικό Κώδικα, επιβάλλεται από το δικαστήριο ως κύρια ποινή σε ήσσονος απαξίας πλημμελήματα, αλλά και ως εναλλακτικός τρόπος έκτισης επιβαλλόμενης ποινής φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα 2 έτη.
ΑΠΕ-ΜΠΕ