Οικονομία

Εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Βρετανίας, εντατικές διαπραγματεύσεις με Ε.Ε, Καναδά και Κίνα


Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ υπέγραψαν επίσημα την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Ηνωμένου Βασιλείου στο περιθώριο της Συνόδου της G7 στον Καναδά. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε εντατικές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά.

«Τηn υπογράψαμε και τελείωσε», δήλωσε ο Τραμπ στο πλευρό του Στάρμερ, προσθέτοντας ότι η σχέση των δύο χωρών είναι «απλώς φανταστική». Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι η συμφωνία καλύπτει βασικούς τομείς όπως οι δασμοί στα αυτοκίνητα και η αεροναυπηγική, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ή χρονοδιάγραμμα εφαρμογής.

Πιέσεις σε Ε.Ε. και Καναδά

Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt υποστήριξε ότι η Ε.Ε. εξετάζει πρόταση να αποδεχθεί ενιαίο δασμό 10% για όλες τις εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ, ώστε να αποφύγει υψηλότερες χρεώσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, τα φάρμακα και τα ηλεκτρονικά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέψευσε επισήμως το δημοσίευμα, ωστόσο οι συνομιλίες παραμένουν εν εξελίξει.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ επίσης βρίσκεται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων με τις ΗΠΑ. Ο Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπορικής συμφωνίας και με τον Καναδά, αν και παραδέχτηκε ότι υπάρχουν «διαφορετικές προσεγγίσεις»: «Εγώ έχω μια προσέγγιση βασισμένη στους δασμούς, ενώ ο Μαρκ έχει άλλη. Θα προσπαθήσουμε να το λύσουμε σήμερα», δήλωσε.

Ο Καναδάς έχει ήδη δεχθεί σοβαρό πλήγμα από τους δασμούς του Τραμπ: οι εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου υπόκεινται σε αυξημένους δασμούς 50%, ενώ τα αυτοκίνητα επιβαρύνονται με δασμούς 25%. Επιπλέον, προϊόντα εκτός της υπάρχουσας εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ–Καναδά υπόκεινται σε επιπλέον επιβαρύνσεις της τάξης του 25%.

Στα σκαριά νέοι μονομερείς δασμοί

Οι δηλώσεις Τραμπ ήρθαν λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωσή του ότι σκοπεύει να στείλει επιστολές στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ με μονομερείς δασμολογικές ρυθμίσεις, προκαλώντας ανησυχία στις αγορές για ενδεχόμενη επιστροφή στα ακραία μέτρα δασμών που είχαν εφαρμοστεί το 2019, γνωστά και ως "Liberation Day tariffs". Η αναστολή αυτών των μέτρων εκπνέει στις 9 Ιουλίου.

Ταυτόχρονα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πρόοδο στις συνομιλίες με την Κίνα, με τις δύο χώρες να συμφωνούν σε πλαίσιο αποκλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων. Η συμφωνία καλύπτει κυρίως τις εξαγωγές σπάνιων γαιών, με τον Τραμπ να δηλώνει ότι το συνολικό ύψος των αμερικανικών δασμών στα κινεζικά προϊόντα ανέρχεται πλέον στο 55%. Σύμφωνα με το Yahoo Finance, πρόκειται για άθροισμα υπαρχόντων δασμών και όχι για νέα μέτρα.

Δικαστική εμπλοκή και νομικά ερωτήματα

Την ίδια ώρα, το Ομοσπονδιακό Εφετείο των ΗΠΑ επέτρεψε προσωρινά τη συνέχιση της ισχύος των δασμών του Τραμπ, παρότι το Δικαστήριο Διεθνούς Εμπορίου τους είχε μπλοκάρει τον προηγούμενο μήνα, κρίνοντάς τους «παράτυπους» ως προς τη διαδικασία εφαρμογής.

Η συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρει μια σπάνια νίκη για τον Τραμπ στο πεδίο της πολυμερούς διπλωματίας, ωστόσο συνοδεύεται από αυξημένες εντάσεις με τους παραδοσιακούς συμμάχους της Ουάσιγκτον και αβεβαιότητα για τη συνολική πορεία του παγκόσμιου εμπορίου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις