Για πρώτη φορά μετά από τρία δύσκολα χρόνια, οι επενδυτές επιχειρηματικού κεφαλαίου (venture capital, VC) βλέπουν επιτέλους φως στο τούνελ. Οι δημόσιες εγγραφές τεχνολογικών εταιρειών (IPOs), που είχαν παγώσει λόγω πληθωρισμού, αυστηρής νομισματικής πολιτικής και ρυθμιστικών εμποδίων, φαίνεται πως ανακάμπτουν, με την άνοδο της Circle να αποτελεί καταλύτη για την αλλαγή κλίματος.
Σύμφωνα με στοιχεία της CB Insights, τον Ιούνιο καταγράφηκαν πέντε τεχνολογικές IPOs στις ΗΠΑ, υπερδιπλάσιες από τον μηνιαίο μέσο όρο των δύο δημόσιων εγγραφών από τις αρχές του έτους.
Circle: Το «αστέρι» του Ιουνίου
Η μεγαλύτερη έκπληξη ήρθε από την Circle, τη γνωστή εταιρεία stablecoins που εισήχθη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στις 5 Ιουνίου και έχει ήδη εκτοξευθεί σε αξία κατά 500%, φτάνοντας τα 42 δισ. δολάρια κεφαλαιοποίηση. Η δυναμική της ενισχύθηκε περαιτέρω από την έγκριση του GENIUS Act, ενός νομοσχεδίου που δημιουργεί ομοσπονδιακό πλαίσιο για τα stablecoins που συνδέονται με το δολάριο.
Οι General Catalyst, Breyer Capital και Accel – μερικά από τα σημαντικότερα VC της Silicon Valley – πλέον κατέχουν μετοχές αξίας 8 δισ. δολαρίων στην Circle, ακόμα και μετά την πώληση μέρους των συμμετοχών τους.
Ακολουθεί η Figma
Εν αναμονή βρίσκεται η επίσης πολυαναμενόμενη IPO της Figma, μετά το ναυάγιο της εξαγοράς της από την Adobe στα τέλη του 2023. Με κολοσσούς όπως οι Greylock, Kleiner Perkins και Sequoia να βρίσκονται πίσω από τη χρηματοδότηση της εταιρείας, η δημόσια εγγραφή της Figma μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η αγορά IPO ζεσταίνεται ξανά.
CoreWeave και Scale AI
Η CoreWeave, υποδομή AI που μπήκε στο χρηματιστήριο τον Μάρτιο, σημείωσε άνοδο 170% τον Μάιο και επιπλέον 47% τον Ιούνιο, παρά το υποτονικό ξεκίνημα. Παράλληλα, η Meta προχώρησε σε επένδυση 14 δισ. δολαρίων στη Scale AI, αποκτώντας σχεδόν τον μισό όγκο των μετοχών της, παρέχοντας ρευστότητα στους επενδυτές της — μεταξύ των οποίων η Accel, που αναμένεται να κερδίσει πάνω από 2,5 δισ. δολάρια.
Μικρότεροι παίκτες, αλλά θετικά σήματα
Πέρα από τις «μεγάλες επιτυχίες», αρκετές IPOs μικρότερων εταιρειών έχουν δώσει ζωτικότητα στην αγορά:
- Hinge Health: Αξιολόγηση ~3,5 δισ. δολάρια
- Omada Health: Περίπου 1 δισ.
- eToro: Διαπραγματεύεται στα ~5 δισ.
- Chime: Online τράπεζα, με αξία ~11,5 δισ.
Αν και οι αποδόσεις τους είναι ήπιες, ακόμα και η απλή ύπαρξη δραστηριότητας δείχνει πως η αγορά αρχίζει να κινείται ξανά.
Τα «ζόμπι» startups και η ανάγκη για ρευστότητα
Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Επιχειρηματικού Κεφαλαίου των ΗΠΑ (NVCA), η συνολική αξία εξόδων μέσω IPO και εξαγορών αυξήθηκε κατά 34% το 2023, αλλά παραμένει 87% χαμηλότερα από το ρεκόρ του 2021. Χιλιάδες startups κινδυνεύουν να μετατραπούν σε «εταιρείες-ζόμπι» - επιχειρήσεις με ροή εσόδων, αλλά χωρίς καμία ελπίδα εξόδου ή επιστροφής επενδυτικού κεφαλαίου.
Ο Mike Bellin της PwC βλέπει μεγαλύτερο εύρος IPOs στο δεύτερο εξάμηνο του 2025, κυρίως σε φαρμακευτικές και fintech, ενώ και οι δευτερογενείς πωλήσεις μετοχών (σε ιδιώτες επενδυτές) έχουν αυξηθεί, παρέχοντας κάποια ανακούφιση σε πρώιμους επενδυτές και εργαζόμενους.
Παρά την αισιοδοξία, η αβεβαιότητα παραμένει. Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και οι δασμοί καθυστέρησαν τις IPOs εταιρειών όπως οι Klarna και StubHub. Επίσης, οι ρυθμιστικές αρχές δεν έχουν ακόμα απλοποιήσει τη διαδικασία IPO, αν και έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για σχετικές αλλαγές.
«Το μονοπάτι μπροστά μας δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο», δήλωσε, σύμφωνα με το CNBC, ο Rick Heitzmann της FirstMark. «Θέλουμε να δούμε ένα ισχυρό τρίμηνο με οικονομική σταθερότητα πριν πούμε ότι η αγορά έχει ανοίξει πραγματικά».
Ο Eric Hippeau από τη Lerer Hippeau λέει ότι «υπάρχει φως στο τούνελ».